Breaking News

Οικονομία


Επείγεται για προμήθεια κυπριακού φυσικού αερίου η Αίγυπτος
Επείγεται για προμήθεια κυπριακού φυσικού αερίου η Αίγυπτος

Μη σπαταλάτε άλλο χρόνο, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο αιγύπτιος υπουργός ενέργειας προς τις ιδιωτικές εταιρείες που διαπραγματεύονται την εμπορική συμφωνία για την εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη προς τη γείτονα.

Της Χριστίνας Μαύρου

Χάσαμε ήδη τρία χρόνια με αποτέλεσμα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου να μειωθούν περισσότερο και οι δυνητικοί επενδυτές να χάνουν τον ενθουσιασμό τους, διαμηνύει ο Τάρεκ Ελ Μόλα. 

«Η πάροδος του χρόνου δεν είναι προς όφελος μας, ή η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για επένδυση είναι προς όφελος μας. Και όταν λέω προς όφελος μας δεν αφορά απαραίτητα μόνο τις χώρες μας, αλλά επίσης τους επενδυτές που είναι έτοιμοι για εκχωρήσεις», σημειώνει. 

Είχαν όλο το χρόνο να αποφασίσουν εάν θα αναπτύξουν το κοίτασμα και αν θα προχωρήσουν στην κατασκευή του αγωγού, με τις δύο κυβερνήσεις να διευκολύνουν το έργο με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών, τόνισε, διασκεδάζοντας τις όποιες αμφιβολίες για την ικανότητα της Αιγύπτου να δεχθεί το κυπριακό φυσικό αέριο, παρά την ανακάλυψη του κοιτάσματος μαμούθ, Ζορ. 

«Στην Αίγυπτο είμαστε μια μεγάλη αγορά, ένας μεγάλος καταναλωτής, οπότε έχετε την ευχέρεια και τον οικονομικό λόγο πρώτο να αναπτύξετε το κοίτασμα και δεύτερο να προχωρήσετε με τον αγωγό μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Έχουμε τερματικά υγροποίησης όπου, μέσω αυτού του αγωγού, μπορούμε να λαμβάνουμε το αέριο, να το υγροποιούμε και να το εξάγουμε εκ μέρους των παραγωγών της Κύπρο. Οπότε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα». 

Η κυβέρνηση, πάντως, αποδίδει και πολιτικό χαρακτήρα στην κατάληξη της συμφωνίας και την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού.

«Δεν είναι μόνο σημαντικό για τις δύο χώρες, αλλά επίσης για την Κύπρο είναι κρίσιμο γιατί θα το πρώτο εμπορικό έργο. Θα είναι η πρώτη φορά που θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε ολόκληρη την αλυσίδα, από την αδειοδότηση, στην εξερεύνηση, στην ανακάλυψη και τελικά στην εκμετάλλευση. Και θα στείλει ένα τεράστιο θετικό μήνυμα παντού, προς όλες τις κατευθύνσεις ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις, θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτή την αλυσίδα» σημειώνει ο Υπουργός Ενέργειας και εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης. 

Η Noble, εταιρεία διαχειριστής του Αφροδίτη, διαβεβαιώνει, πάντως, για ολοκλήρωση της συμφωνίας. 

« Εμείς, ως εταιρείες, δεσμευόμαστε να καταστήσουμε αυτό το έργο πραγματικότητα. Εργαζόμαστε όλοι με τους φίλους μας στην Αίγυπτο προκειμένου να γίνει αυτό το έργο και να γίνει το συντομότερο δυνατό» υπογραμμίζει ο υπεύθυνος της Noble στην Κύπρο, Geen Kornegay. 

Η αμερικανική ExxonMobil την ίδια ώρα ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη γεώτρηση που θα διενεργήσει στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, η οποία χρονικά τοποθετείται το δεύτερο εξάμηνο του 2018, με τον αντιπρόεδρο της για την περιφέρεια της μεσογείου, να δηλώνει ετοιμότητα για επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε περίπτωση νέων ανακαλύψεων.

«Εάν η δική μας γεώτρηση, ή οι γεωτρήσεις άλλων εταιρειών είναι επαρκώς επιτυχείς, τότε ένα μελλοντικό τερματικό εξαγωγών εδώ στην Κύπρο, μπορεί να έχει πρόσβαση όχι μόνο σε αγορές της Ευρώπης, αλλά μέσω υφιστάμενων υποδομών, όπως η Διώρυγα του Σουέζ, θα μπορεί να τροφοδοτήσει υγροποιημένο φυσικό αέριο σε μια πραγματικά παγκόσμια αγορά, όπως η ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της περιοχής του ασιατικού Ειρηνικού» σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil. 

Το 2018 θα είναι μια ενθουσιώδης χρονιά για τα ενεργειακά της Κύπρου, κατέληξε.


Top News