Κύπρος, Πολιτική


Επίτροπος Περιβάλλοντος: Μεγαλύτερη πρόκληση για την Κυβέρνηση το Κυπριακό
Επίτροπος Περιβάλλοντος: Μεγαλύτερη πρόκληση για την Κυβέρνηση το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση του, θεωρούν ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, ανέφερε την Κυριακή η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και αποφασισμένη να εργαστεί μέσα από μια διαδικασία ουσίας που να είναι ικανή να δώσει αποτέλεσμα. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, η Επίτροπος είπε ακόμα πως εάν και η άλλη πλευρά είναι αποφασισμένη όσο η δική μας πλευρά και εγκαταλειφθούν οι τουρκικές προκλήσεις και οι απειλές κατά της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΑΟΖ της, τότε είναι δυνατόν να εισέλθουμε σε μια διαδικασία που θα έχει δυνατότητες επιτυχίας, αφού φυσικά, προετοιμαστεί σωστά για να μην υποστούμε τα αποτελέσματα του Κραν Μοντανά.
 
«Αγωνιζόμαστε για λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και θα διασφαλίζει ένα φυσιολογικό – κανονικό κράτος, χωρίς εγγυήσεις και ξένες εξαρτήσεις, όπως άλλωστε υποστήριξε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών», συνέχισε η κ. Παναγιώτου.
 
Επεσήμανε περαιτέρω ότι η πατρίδα μας έχει πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας, αν οι Ελληνοκύπριοι  και  Τουρκοκύπριοι συμφωνήσουν σε μια λύση, με την οποία θα ξεπεραστεί η διαίρεση.
 
Είμαστε χρεωμένοι από την Ιστορία να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο, με πολιτική και οικονομική σταθερότητα που να εμπνέει στους πολίτες της σιγουριά και εμπιστοσύνη για το σήμερα και για το αύριο.
 
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος μιλούσε στο μνημόσυνο του ήρωα Δημητράκη Παπαμιλτιάδους. Αναφερόμενη στη θυσία του ήρωα υπενθύμισε ότι έπεσε στις μάχες της Πάφου στις 9 Μαρτίου 1964, ημέρα των 33ων γενεθλίων του.
 
Είπε ακόμα πως ο Δημητράκης Παπαμιλτιάδους εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ στις 6 Ιουλίου 1955 και έδρασε με την ομάδα της Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου μέχρι το τέλος του αγώνα, οπόταν επέστρεψε στην Αργάκα όπου το 1962 πρωτοστάτησε στη διοργάνωση και εκπαίδευση μυστικών ομάδων προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την τουρκική οργάνωση Τ.Μ.Τ.
 
Κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 1963 – Μαρτίου 1964, αφού ορκίσθηκε ως ειδικός αστυνομικός, υπηρέτησε στην οργάνωση μαχητών, στην κατασκευή αυτοσχέδιων τεθωρακισμένων και πολέμησε γενναία σε όλες τις μάχες της περιοχής Πόλεως Χρυσοχούς, Τηλλυρίας, Πάνω Γιαλλιάς, Χρυσοχούς, Ανδρολίκου και Πελαθούσας.
 
Με προσωπικές ριψοκίνδυνες ενέργειές του, κατάφερε να ελευθερώσει από τους Τουρκοκύπριους της Μακούντας όλους τους Ελληνοκύπριους ομήρους, που εργάζονταν στον υδατοφράκτη Αργάκας – Μακούντας και στη συνέχεια συνέβαλε στη συμφιλίωση και συνεργασία των δυο κοινοτήτων χωρίς άλλες μεταξύ τους εχθροπραξίες.
 
Στις 9 Μαρτίου, 1964 ευρισκόμενος μέσα σε αυτοσχέδιο τεθωρακισμένο με άλλους συναγωνιστές του, έλαβε μέρος στη μάχη της Πάφου. Προελαύνοντας προς την τουρκική συνοικία συνάντησαν το συναγωνιστή τους ήρωα Κώστα Καρνάβαλο, τραυματισμένο να καλεί βοήθεια. Αμέσως κατέβηκε από το τεθωρακισμένο για να τον βοηθήσει. Εκεί δέχθηκε τα τούρκικα βλήματα οπλοβομβίδας και έπεσε νεκρός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Top News