Υγεία, Κύπρος


Επίτροπος Προεδρίας: Συνεχείς οι προσπάθειες για τα παιδιά με καρκίνο
Επίτροπος Προεδρίας: Συνεχείς οι προσπάθειες για τα παιδιά με καρκίνο

Υπολογίζεται ότι διακόσιες πενήντα χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου, δήλωσε σήμερα ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες, ώστε κάθε παιδί να μπορεί να δίνει με επιτυχία τη μάχη για τη ζωή και να αντικρίζει το μέλλον με τα ίδια δικαιώματα και τις προσδοκίες όπως όλα τα άλλα παιδιά. 

Σε χαιρετισμό του στην 1η Τακτική Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας, τον οποίο διάβασε ο Λειτουργός του Γραφείου του Αλέξανδρος Κάη, ο κ. Φωτίου ανέφερε παράλληλα ότι ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις, χτυπά την κάθε πόρτα, και στην όποια του μορφή συνιστά πρόβλημα, ιατρικό και κοινωνικό, που αφορά όλους. 

Κάθε εθελοντική προσφορά προς τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και λευχαιμία και κάθε βοήθεια και στήριξη προς τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, είναι ασφαλώς και ευπρόσδεκτη και πολύτιμη, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας. 

Συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι σκοποί του Συνδέσμου, για συμπαράσταση και υποστήριξη των οικογενειών με παιδιά που νοσηλεύονται ή παρακολουθούνται από την Παιδοογκολογική Μονάδα του Μακάρειου Νοσοκομείου Λευκωσίας, αλλά και για την παροχή άμεσης υλικής, χρηματικής και ψυχολογικής βοήθειας. 

Ο κ. Φωτίου είπε ότι αν και τα ποσοστά ίασης βελτιώνονται διαρκώς, χάρη στη συνεχή πρόοδο που επιτυγχάνεται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει απευθύνει έκκληση για περαιτέρω εντατικοποίηση των προσπαθειών, έτσι ώστε κάθε παιδί με καρκίνο να έχει την ευκαιρία να επιβιώσει.

Η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή αντιμετώπιση αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες ίασης, είπε ενώ σημείωσε ότι στην Παιδοογκολογική – Παιδοαιματολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου, επιτυγχάνεται ίαση μέχρι και σε ποσοστό 80% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου και λευχαιμίας σε παιδιά και έφηβους, όπως στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ