Υγεία, Κύπρος


Επτά μεταμοσχεύσεις νεφρών και δύο κερατοειδούς από την αρχή του 2018 στην Κύπρο από δότες
Επτά μεταμοσχεύσεις νεφρών και δύο κερατοειδούς από την αρχή του 2018 στην Κύπρο από δότες

Πέντε μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες, δύο μεταμοσχεύσεις νεφρού και δύο κερατοειδούς από μεταθανάτιους δότες πραγματοποιήθηκαν το 2018 στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα, περίπου 1.900 πολίτες έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο ως δυνητικοί μεταθανάτιοι δότες οργάνων, με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου να υπογραμμίζει τη σημασία της μεταθανάτιας δωρεάς οργάνων.

Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Κωνσταντίνου, το 2017 στη Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας υπήρχαν 10 μεταθανάτιοι δότες οργάνων που κατέληξαν σε 10 μεταμοσχεύσεις νεφρού. Παράλληλα άλλα όργανα, όπως το ήπαρ, η καρδιά και οι πνεύμονες, μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς σε χώρες του εξωτερικού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, ο Υπουργός μιλούσε στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση των δράσεων της θεατρικής ομάδας του Λώρη Λοϊζίδη, ενόψει της πρεμιέρας της θεατρικής παράστασης «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο».

Η ομάδα, προστίθεται, έθεσε ως στόχο να αναδείξει τον τομέα της κοινωνικής προσφοράς, ενώ μέσα από σειρά δράσεων, στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη δωρεάν οργάνων, την ενίσχυση του αρχείου δοτών του Καραϊσκάκειου ιδρύματος και τη στήριξη του στόχου του για την δημιουργία εξειδικευμένου Κέντρου Παιδικού Καρκίνου.  

Όπως είπε ο Υπουργός, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα έρευνα σχετικά με τις γνώσεις των Κύπριων πολιτών για τη δωρεά οργάνων, ενώ σε συνεργασία με το ΓΤΠ το Υπουργείο Υγείας προωθεί εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, με την πεποίθηση ότι θα συμβάλει θετικά προς την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στο ζήτημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ