​Εραστές της διχοτόμησης

Τα δηλητηριώδη δημοσιεύματα της δεκαετίας του ‘60

Το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Χατζηδημητρίου στην «Αλήθεια» της περασμένης Παρασκευής, υπό τον τίτλο, «Ο ‘αιμόφυρτος’ δεν έχει ούτε γδάρσιμο», από μια άποψη είναι σοκαριστικό. Αποκαλύπτει πως τακτικά δημοσιεύματα σε συγκεκριμένα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, συνιστούν ψεύτικες ειδήσεις, fake news κατά τη νέα διεθνή ορολογία, που επιδιώκουν ή ερεθίζουν μίσος ή και συγκρούσεις ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Μετά τον πρόσφατο παροξυσμό εναντίον του ανοίγματος του οδοφράγματος της Δερύνειας με τη διάδοση πληροφοριών για κίνδυνο χρεοκοπίας των μικροεπιχειρηματιών του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας, μετά την αψυχολόγητη επίθεση των τελωνειακών εναντίον όσων πολιτών περνούσαν στα κατεχόμενα γίναμε μάρτυρες της «είδησης» ότι κάποιοι Τουρκοκύπριοι  κακοποίησαν Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη περβολιού, το οποίο οι Τουρκοκύπριοι πήγαν να κλέψουν. Η είδηση που έλαβε έκταση στη μεγάλη εφημερίδα της Κύπρου, όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε αλλά αποδείχθηκε ψευδής και γελοία.  

Από τις ιατρικές εξετάσεις (στον αξονικό τομογράφο) που έγιναν στον Ελληνοκύπριο δεν διαπιστώθηκαν τραύματα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ισχυρίστηκε πως τα πρόσωπα που του επιτέθηκαν τον κτύπησαν με σιδερολοστό, τον οποίο κρατούσε ο ίδιος και του τον απέσπασαν. Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε κανένα περιστατικό, ούτε και την καταγγελία της ίδιας εφημερίδας ότι Τουρκοκύπριοι ταξιτζήδες τρώνε το ψωμί μας κλέβοντας πελάτες στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και εκτελώντας κούρσες σε ολόκληρη την Κύπρο.

Να θυμίσουμε ότι παλαιότερα μεταδόθηκε από τον κρατικό σταθμό ο αβάσιμος ισχυρισμός ενός οδηγού ταξί στο αεροδρόμιο, για τη δραστηριότητα των Τουρκοκύπριων συναδέλφων του στις ελεύθερες περιοχές και την ίδια μέρα στον Άγιο Δομέτιο δύο νεαροί επιτέθηκαν και τραυμάτισαν Τουρκοκύπριο οδηγό ταξί.

Το πρόβλημα δεν είναι δημοσιογραφικό. Δεν είναι πρόβλημα αν μια εφημερίδα  μεταδίδει ανόητες και ανακριβείς πληροφορίες. Το πρόβλημα δεν είναι αν μια εφημερίδα ένα μέσο ενημέρωσης, ένα ραδιόφωνο ή ένα κανάλι είναι αναξιόπιστα και παραπλανητικά. Όπως δεν ήταν και την κρίσιμη περίοδο του  1964 και μετά, όταν μεταδίδονταν ψευδείς ειδήσεις όπως: Η βόμβα στο άγαλμα του Μάρκου Δράκου, ο τραυματισμός μαθητή από Τουρκοκύπριους, τουρκικές επιθέσεις σε σχολεία κ.α.

Το πρόβλημα ήταν και είναι ότι οι ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις στοχεύουν ή πετυχαίνουν την υπονόμευση έως και δηλητηρίαση των σχέσεων των δυο κοινοτήτων με συνεπακόλουθα φρικιαστικά. Το ίδιο και στην άλλη  πλευρά, όταν τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ πληροφορούσαν τους Τουρκοκύπριους για την ανατίναξη του Μπαϊρακτάρη, αλλά εκείνα σκόπιμα καλλιεργούσαν το μίσος, μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Εκείνα επεδίωκαν τη διχοτόμηση. Εμείς;

Top News