Breaking News

Κύπρος


Έξω από το Προεδρικό οι φιλοζωικές οργανώσεις
Έξω από το Προεδρικό οι φιλοζωικές οργανώσεις

Με παράδοση στον Επίτροπο Εθελοντισμού Γιάννη Γιαννάκη υπομνήματος και της διακήρυξης που έχει υπογραφεί από πολίτες, όπως και του Ελπίδα, ενός αδέσποτου, σφραγίστηκε η εκδήλωση «Ελάτε να γίνουμε η φωνή για τα ζώα της Κύπρου», που πραγματοποιήθηκε έξω από το Προεδρικό από φιλοζωικές οργανώσεις με την υποστήριξη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για τα  Ζώα. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τους φιλόζωους πολίτες να έχουν μαζί τους τα κατοικίδια τους, κυρίως τα σκυλάκια τους, και οι οποίοι αξίωσαν αύξηση των κονδυλίων προς τις οργανώσεις και τα καταφύγια ζώων και την προώθηση των νομοσχεδίων για αύξηση των ποινών σε εγκατάλειψη και κακοποιήσεις ζώων. 

Η εκδήλωση περιλάμβανε και θεατρική παράσταση. 

Στο υπόμνημα που παραδόθηκε στον Επίτροπο Εθελοντισμού με τελικό αποδέκτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ενωση Φιλοζωικών Οργανώσεων Κύπρου εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για τη" διαχρονική έλλειψη πολιτικής για την προστασία και ευημερία των ζώων". 

Χαιρετίζουν τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι είναι πολύ λίγα, ήλθαν αργά και αναμένουν υλοποίηση τους. 

«’Εχουμε κουραστεί να μαζεύουμε δηλητηριασμένα ζώα, να περιθάλπουμε κακοποιημένα και να μαζεύουμε μικρά γατάκια και κουταβάκια σε σακούλες νάιλον και χαρτόκουτα από τα σκουπίδια και τα χωράφια», προσθέτουν, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί το κράτος να φορτώνει το βάρος της προστασίας και της ευημερίας των ζώων και τον έλεγχο των κατοικίδιων στις φιλοζωικές οργανώσεις και τους εθελοντές». 

Εκφράζουν την ελπίδα ότι η Πολιτεία, η Κυβέρνηση, η Βουλή, η Αστυνομία και οι άλλες αρμόδιες αρχές να ακούσουν επιτέλους τη φωνή για τα ζώα της Κύπρου. 

Περαιτέρω απαιτούν επιδοτημένα προγράμματα σήμανσης και εγγραφής σκύλων, καθώς οι εγκαταλείψεις σκύλων κάθε χρόνο ανέρχονται σε χιλιάδες, προγράμματα δωρεάν στείρωσης αδέσποτων με 100.000 ευρώ το χρόνο σε βάθος πενταετίας, άμεση προώθηση στη Βουλή των νομοσχεδίων που εκκρεμούν για την ευημερία των ζώων που αυξάνουν τις ποινές για εγκλήματα κατά των ζώων, άμεση κατάργηση των κλουβιών κράτησης και μεταφοράς σκύλων και της πρόσδεσης τους, Αστυνομία των ζώων επαρκώς στελεχωμένη, εκπαιδευμένη και ευαισθητοποιημένη, τη δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας ελέγχου και προστασίας των ζώων κατά επαρχία, με καταφύγια και κτηνιατρικές κλινικές. 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας των Γάτων και εκπρόσωπος Τύπου της Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου, Ντίνος Αγιομαμίτης, απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες, είπε πως πρέπει να προωθηθούν άμεσα στη Βουλή τα νομοσχέδια που δεκαπλασιάζουν τις χρηματικές ποινές από 85 ευρώ, που είναι σήμερα στα 850 ευρώ και διπλασιάζουν τις ποινές φυλάκισης για εγκλήματα σε βάρος των ζώων. 

Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση έχει παγώσει τα νομοσχέδια μέχρι να περάσουν οι εκλογές, εμείς θέλουμε να προωθηθούν άμεσα, καθώς έχει αποδειχθεί με επιστημονικές μελέτες και στατιστικά στοιχεία ότι τα εγκλήματα σε βάρος των ζώων οδηγούν σε εγκλήματα σε βάρος των ανθρώπων. 

«Το 90% των ανθρώπων που διαπράττουν εγκλήματα εντός της οικογένειας και άλλα εγκλήματα, έχουν σε νεότερη ηλικία εγκληματήσει σε βάρος ζώων», συμπλήρωσε. 

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού παραλαμβάνοντας το υπόμνημα είπε πως στο διαχρονικό πρόβλημα της ευημερίας των ζώων η πολιτεία έχει επιδείξει φοβερή αδυναμία, προσθέτοντας πως συμφωνεί ότι πολλές φορές οι λύσεις που δίνονται δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. 

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη συνεργασία των φιλοζωικών οργανώσεων θα καταστεί δυνατή η εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών και διατύπωσε τη θέση πως η εξαγγελία του πρόσθετου κονδυλίου για τις στειρώσεις, η διαβούλευση που άρχισε για τη συγγραφή νομοσχεδίου για την Αστυνομία και η δημιουργία του φορέα που θα ξεπεράσει προβλήματα πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, πολυδιάσπασης νομοθεσιών, ο οποίος με τα κατάλληλα εργαλεία, (προϋπολογισμό και προσωπικό) θα αντιμετωπισθεί ολοκληρωμένα το θέμα. 

Ευχαρίστησε τις οργανώσεις, που συμβάλλουν ώστε να μην με αυξηθεί το πρόβλημα και δήλωσε βέβαιος για τη συνέχισης της συνεργασίας και σημείωσε ότι η ευημερία των ζώων είναι και θέμα πολιτισμού. 

Ο Ελπίδας, το κουταβάκι που παραδόθηκε στον Επίτροπο Εθελοντισμού, είναι αδέσποτο και έχει εννέα αδελφάκια και τη μητέρα του, που εγκαταλείφθηκαν. Ο Επίτροπος έχοντας στην αγκαλιά τον Ελπίδα, ο οποίος ‘βαφτίστηκε» συμβολικά με αυτό το όνομα, απηύθυνε στους πολίτες έκκληση να υιοθετήσουν αδέσποτα από τα καταφύγια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Top News