Κόσμος


Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Σε ποιες απεργίες ιπτάμενων δικαιούνται αποζημίωση οι επιβάτες για ακυρώσεις πτήσεων
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Σε ποιες απεργίες ιπτάμενων δικαιούνται αποζημίωση οι επιβάτες για ακυρώσεις πτήσεων

Μια «αδέσποτη απεργία» του ιπτάμενου προσωπικού δεν συνιστά «έκτακτη περίσταση» δυναμένη να απαλλάξει τον αερομεταφορέα από την υποχρέωση αποζημίωσης σε περίπτωση ματαίωσης ή μεγάλης καθυστέρησης πτήσεων.

Αυτό αποφάνθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τοποθετούμενο επί της υπόθεσης του γερμανικού αερομεταφορέα TUIfly ο οποίος το 2016, παρά το γεγονός ότι λόγω μιας «αδέσποτης απεργίας» του προσωπικού του πολλές πτήσεις είτε ματαιώθηκαν είτε εκτελέστηκαν με καθυστέρηση, αρνήθηκε να καταβάλει στους θιγόμενους επιβάτες τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις (ήτοι 250, 400 ή 600 ευρώ αναλόγως της αποστάσεως).

Ως «αδέσποτη απεργία» ορίζεται η απόφαση ενός συνδικάτου να ζητήσει από τα μέλη του να λάβουν όλα μαζί και ταυτοχρόνως άδεια υγείας, εμποδίζοντας έτσι στην πράξη τη λειτουργία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται.

«Οι κίνδυνοι που απορρέουν από τις κοινωνικές συνέπειες που συνοδεύουν τέτοια μέτρα πρέπει να θεωρηθούν ως συμφυείς προς την κανονική άσκηση της δραστηριότητας του αερομεταφορέα», επισημαινει στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαικό Δικαστήριο.

Πηγή: iefimerida.gr 

Top News