Πολιτική


Φθάνει στην Κύπρο Αμερικανός υφυπουργός εν μέσω τουρκικών απειλών – ΒΙΝΤΕΟ
Φθάνει στην Κύπρο Αμερικανός υφυπουργός εν μέσω τουρκικών απειλών – ΒΙΝΤΕΟ

Του Μάριου Παπαηλία

Αναθερμαίνεται το αμερικανικό ενδιαφέρον για το κυπριακό, εν μέσω των τουρκικών απειλών στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Γουές Μίτσελ να πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα περιοδεία σε Αθήνα και Λευκωσία, ενώ πρώτος σταθμός του θα είναι τα Σκόπια.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα μεταβεί στην Αθήνα και την επόμενη ο Γουές Μίτσελ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, θα επισκεφτεί την Κύπρο, όπου θα τεθεί επί τάπητος η συνεργασία στην ανάπτυξη ενεργειακών πόρων στη Μεσόγειο, ενώ θα έχει επαφές και με την τουρκοκυπριακή ηγεσία όπως και με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Η επίσκεψη Μίτσελ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού πραγματοποιείται υπό την σκιά των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την ώρα που ετοιμάζεται η Αμερικανική Εταιρία ExxonMobil  να υλοποιήσει το ενεργειακό της πρόγραμμα στο Οικόπεδο 10 με την αποστολή των δύο ερευνητικών πλοίων τα οποία θα διεξάγουν περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ τον Οκτώβριο προγραμματίζει να κατεβάσει τρυπάνι στους γεωτρυτικούς στόχους που έχουν επιλεγεί.

Πάντως ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας στην Εκπομπή «VOTE» η οποία θα μεταδοθεί απόψε στις δέκα και 30, σχολίασε την κάθοδο των Αμερικανών λέγοντας πως η επίσκεψη είναι προς την ορθή κατεύθυνση και θα πρέπει να αξιοποιηθεί έχοντας δύο στόχους.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διεργασίες για την διευθέτηση του δείπνου μεταξύ των δύο ηγετών, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που μεταδώσαμε, πως σε αυτή την συνάντηση δεν θα υπάρχει ατζέντα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σχολιάζοντας τις ενέργειες για συνάντηση των δύο ηγετών, υπέδειξε πως αυτή ήταν πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ύστερα από συνάντηση που είχε με το τουρκοκυπριακό κόμμα Ενωμένη Κύπρος τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης.

Την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης που δημιούργησε η Τουρκία, εκφράζει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.


Top News