Πολιτική


Φτάνει στην Κύπρο τo ερευνητικό της ExxonMobil
Φτάνει στην Κύπρο τo ερευνητικό της ExxonMobil

Καθοδόν προς την Κύπρο όπου αναμένεται να φτάσει σήμερα, βρίσκεται το πλοίο υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων «Ocean Investigator» που θα πραγματοποιήσει με τη βοήθεια και του «Med Surveyor» τις έρευνες που απαιτούνται, τόσο για τις περιβαλλοντικές και άλλες μελέτες, όσο και για τεχνικές έρευνες που θα οδηγήσουν στις λεπτομερειακές τεχνικές αποφάσεις που αφορούν στις γεωτρήσεις.

Η Δημοκρατία ενεργοποίησε ήδη από το βράδυ του Σαββάτου την κυπριακή ΝΑΦΤΕΞ για τις ανάγκες των ερευνών της EXXON.

Παρά τις τουρκικές προκλήσεις τόσο η εταιρεία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται έτοιμες να προχωρήσουν με τους σχεδιασμούς τους στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, με τη Λευκωσία να έχει στραμμένο το βλέμμα στη στάση που θα τηρήσει η Άγκυρα απέναντι στις δραστηριότητες του αμερικανικού κολοσσού.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 23 Μαρτίου είναι επιφορτισμένο να επανεξετάσει την τουρκική στάση και να λάβει την τελική απόφαση σε σχέση με τη διεξαγωγή ή μη της ευρωτουρκικής συνόδου, που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Η κυβέρνηση βρίσκεται, πάντως, σε επαφή με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα τοποθετηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναλόγως των εξελίξεων.

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ άφησε αιχμές για τη στάση της Τουρκίας στο κυπριακό.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ενόψει της υπογραφής της προγραμματικής συμφωνίας από τους κυβερνητικούς εταίρους στη Γερμανία, η Άγγελα Μέρκελ τόνισε ότι δεν βλέπει αυτή τη στιγμή καμία βάση που να επιτρέπει την εμβάθυνση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ και λόγω της επιδείνωσης στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Top News