Οικονομία


Φως στο τούνελ της παγκόσμιας οικονομίας βλέπει η World Bank
Φως στο τούνελ της παγκόσμιας οικονομίας βλέπει η World Bank

Καλύτερες από τις αναμενόμενες είναι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, με όλες τις περιοχές να βελτιώνουν την ανάπτυξη τους. 

Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το 2017 αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 0,7 μονάδες, στο 2,4% και το 2018 κατά 0,6 μονάδες στο 2,1%. 

Ωστόσο, η Παγκόσμιας Τράπεζα προειδοποιεί στην νέα έκθεση της «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» ότι οι χώρες πρέπει να προβούν σε επενδύσεις για να βελτιώσουν τις προοπτικές ανάπτυξής τους και ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει αυτό, όπως τονίζει, είναι προτού συμβεί η επόμενη οικονομική κρίση, η οποία είναι αναπόφευκτη. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αναβαθμίσει σχεδόν όλες τις εκτιμήσεις της, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της τον περσινό Ιούνιο με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη να αναμένεται τώρα από την τράπεζα να αυξηθεί στο 3% το 2017. Η Τράπεζα αναμένει ότι το 2018 η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει στο 3,1% και το 2019 στο 3%. 

Σε σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεων της για τις ανεπτυγμένες οικονομίες προχώρησε η Τράπεζα αναμένοντας ανάπτυξη το 2017 και 2018 κατά 2,3% και 2,2% αντίστοιχα.  Ωστόσο, για το 2019 και 2020 η ανάπτυξη αυτών των οικονομιών θα επιβραδυνθεί στο 1,9% και 1,7%, αντίστοιχα.           

 "Η μεγάλη ιστορία είναι μια καλή ιστορία. Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ισχυρότερη από ό,τι αναμέναμε", αναφέρει ο οικονομικός συνεργάτης της Παγκόμσιας Τράπεζας, Ayhan Kose, σημειώνοντας ότι όλες οι προβλέψεις είναι καλύτερες από αυτές της έκθεσης του περασμένου Ιουνίου. 

Ο κ. Kose, ο οποίος είναι επικεφαλής του Τμήματος Προοπτικών Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας – το οποίο προετοιμάζει δύο φορές το χρόνο τις παγκόσμιες οικονομικές προβλέψεις - σημειώνει ότι ο κόσμος βλέπει μια "εξαιρετικά συγχρονισμένη" οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές. 

Αυτό περιλαμβάνει μια στέρεα ανάπτυξη στις «τρεις μεγάλες» προηγμένες οικονομίες - τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία - και βελτίωση στις σημαντικές αναδυόμενες οικονομίες. 

Επιπλέον, οι μεγάλες οικονομίες εξαγωγής εμπορευμάτων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), όπως η Ρωσία και η Βραζιλία - που είχαν πληγεί οικονομικά και είδαν τις οικονομίες τους να συρρικνώνονται το 2016 – ανέκαμψαν πέρσι.

Πηγή: ΚΥΠΕ