Γενεύη Νο 2 : Νέα εποχή για την Κύπρο ή νέες τρικυμίες;

Δεν προλάβαμε να τελειώσουμε με την πενταμερή διάσκεψη για την Κύπρο (βλέπε Γενεύη Νο 1) και καθορίστηκε ήδη καινούρια για τον ερχόμενο Μάρτιο (βλέπε Γενεύη Νο 2).

Κάποιος που ασχολείται με το Κυπριακό εύλογα διερωτάται τί μεσολάβησε έτσι ώστε να καθοριστεί μια καινούρια σύνοδος.

Στη Γενεύη Νο 1, λυπάμαι που το λέω, κάναμε μια «τρύπα στο νερό» και απλά ικανοποιήσαμε ένα πάγιο αίτημα της Τουρκικής πλευράς για πενταμερή διάσκεψη.

Τι καταφέραμε; Απλά αναβαθμίσαμε το ψευδοκράτος και του δώσαμε υπόσταση και από εδώ και στο εξής όλες οι συνομιλίες θα γίνονται με βάση τα πέντε μέρη.

Διερωτώμαι, επίσης, γιατί προχωράμε ξανά σε καινούρια διάσκεψη. Είχαμε την οποιαδήποτε μετατόπιση της Τουρκικής πλευράς στα σοβαρά θέματα των εγγυήσεων, της ασφάλειας, του στρατού και δεν το γνωρίζουμε; ή μήπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις συναντήσεις του με τον κ. Ακιντζί μας έχει καινούρια δεδομένα που δεν τα γνωρίζουμε;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρκετές φορές ζήτησε από τα κόμματα να χαμηλώσουν τους τόνους γιατί όπως λέει είμαστε σε κρίσιμο σημείο όσον αφορά στις συνομιλίες. Από την άλλη, όμως, συνεχίζει να κρατά τα κόμματα της αντιπολίτευσης (εκτός του ΑΚΕΛ) σε πλήρη συσκότιση.

Ακόμα και τώρα χωρίς να ενημερώσει κανέναν ανακοίνωσε τη Γενεύη Νο2 και διερωτάται κανείς αν ακόμα αυτή η ελληνική κυβέρνηση το γνώριζε.

Γνωρίζει, επίσης, κανείς σε ποιο επίπεδο θα γίνουν οι συνομιλίες και τι θέματα θα συζητηθούν;

Τελικά τα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωνε και δεσμευόταν ότι θα πρέπει να είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας για να πάμε σε διάσκεψη πήγαν περίπατο. Μου φαίνεται ότι θα κάνουμε διασκέψεις απλά και μόνο για να αναβαθμίζουμε συνεχώς το ψευδοκράτος.

Το επικίνδυνο είναι ότι αν κάνουμε ακόμη μια «τρύπα στο νερό» θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες;

Άρα κατά την ταπεινή μου άποψη δεν θα έπρεπε να καθοριστεί τόσο γρήγορα μια νέα Γενεύη. Θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει αλλεπάλληλα εθνικά συμβούλια, να καθορίσει μια νέα τακτική και στρατηγική και μετά με σύνεση και καθαρή σκέψη ίσως να οδηγούμασταν σε μια νέα διάσκεψη.

Θέλω να πιστεύω ότι η νέα Γενεύη δεν θα αποτύχει. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξουν νέα θετικά δεδομένα. Θέλω να πιστεύω ότι η Τουρκία θα δώσει επιτέλους κάτι και στη δική μας πλευρά (διότι μέχρι στιγμής μόνο εμείς είμαστε αυτοί που δίνουμε). Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε θετική εξέλιξη γιατί διαφορετικά ο διεθνής παράγοντας θα οδηγηθεί σε αδράνεια και αδιαφορία για το εθνικό μας θέμα.

Η αλήθεια είναι ότι έχω την ανάγκη να τα πιστέψω όλα αυτά αλλά πολύ φοβάμαι ότι οι βεβιασμένες κινήσεις δεν αποτελούν και τον καλύτερο σύμβουλο. Εύχομαι να μην αποτύχουμε ξανά γιατί οι συνέπειες αφενός θα είναι δυσάρεστες για την πλευρά μας αφετέρου το μαρτυρικό αυτό νησί θα οδηγηθεί σε καινούριες «τρικυμίες»!

Βεβαίως και θέλουμε λύση, βεβαίως και θέλουμε να δούμε την επανένωση να γίνεται γεγονός αλλά όχι με εποίκους άσχετους με το νησί. Δεν πρέπει με τίποτα να αποδεχθούμε νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και παγίωση των εποίκων.

Στο κεφάλαιο της ασφάλειας πρέπει να είναι σαφές ότι πρέπει να τελειώσουμε με το σύστημα των εγγυήσεων, γιατί είναι αναχρονιστικές. Οι εγγυήσεις ένα πράγμα  εξυπηρετούν, το παρεμβατικό δικαίωμα από πλευράς τους. Τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής θα πρέπει να φύγουν και να υπάρξει συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία μας κράτησε ζωντανούς στην Τουρκοανταρσία του 1963, μας κράτησε ζωντανούς το 1974 μετά την τουρκική εισβολή, μας κράτησε ζωντανούς το 1999 με το χρηματιστήριο, μας κράτησε ζωντανούς το 2004 με το απαράδεχτο σχέδιο ΑΝΑΝ, μας κράτησε ζωντανούς το 2013 με το κούρεμα καταθέσεων. Θέλουμε και άλλα να μας συμβούν για να διαπιστώσουμε την ισχύ και την δύναμη που μας εξασφαλίζει στο παγκόσμιο στερέωμα;

Χρλυσανθος Σαββίδης

Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου ΔΗΚΟ