Η αγωνία για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων θα τη διατηρήσει στην Κύπρο

Αν είναι κάτι που ξεχώρισε ιδιαίτερα από την από πολλού αναμενόμενη δράση του προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, είναι η σημασία που η ελληνική πλευρά αποδίδει στη συνέχιση της παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. 

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στην ανάπτυξη της θέσης υπέρ της διατήρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, απ’ ότι στο θέμα των διαπραγματεύσεων για τη λύση του κυπριακού, που υποτίθεται ότι είναι το πρώτο ζητούμενο, στις σημερινές συνθήκες. 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι συμφωνεί με την ιδέα «της υπερίσχυσης της διπλωματίας στη διαδικασία επίλυσης διενέξεων» αλλά τόνισε «και τον υποστηρικτικό, καταλυτικό ρόλο των ειρηνευτικών δυνάμεων». 

Και αναφερόμενος στο κυπριακό, πρόσθεσε ότι «στην απουσία μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας η ανάγκη για την παρουσία ειρηνευτικής δύναμης καθίσταται πιο σημαντική και απαραίτητη. Η κατάσταση στη χώρα μου προσφέρει ένα παράδειγμα επ’ αυτού», είπε προειδοποιώντας, πως «οι κίνδυνοι που υπάρχουν (από τυχόν αποχώρηση της Ειρηνευτικής Δύναμης) είναι πολύ σοβαροί για να επιτρέψουμε τους όποιους πειραματισμούς».

Αναδεικνύοντας την δικαιολογημένη αγωνία που διακατέχει τον ίδιο και την ελληνική πλευρά από το ενδεχόμενο απόσυρσης της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι και κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα, τόνισε ξανά τη σημασία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ «στη διασφάλιση ενός κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στο νησί».

«Η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα», είπε ο  πρόεδρος Αναστασιάδης «ήταν πως τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στη διάθεση των μερών, τονίζοντας πως μόλις λάβει την έκθεση της κ. Λούτ και ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με τα ενδιαφερόμενα μέρη, θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα, σε συνεννόηση με τις δύο πλευρές». Τα Ηνωμένα Έθνη είναι στη διάθεση των μερών, ως γνωστό, για να τα  διευκολύνουν να έλθουν σε τελικές διαπραγματεύσεις για τη λύση του κυπριακού. Και αναλόγως, ο ΓΓ θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Η απάντηση του Γενικού Γραμματέα προς τις εναγώνιες παρακλήσεις της πλευράς μας για διατήρηση της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, λόγω απουσίας διαπραγματευτικής διαδικασίας, είναι αντίθετη προς τις προσδοκίες μας. Επιβεβαιώνει, δε, τις προειδοποιήσεις που διατυπώθηκαν (από τον κ. Α. Μαυρογιάννη και άλλους) ότι την διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν θα την εξασφαλίσει η απουσία διαπραγματεύσεων, αλλά η συνέχισή τους για την λύση του κυπριακού. Αυτή άλλωστε είναι και νέα προσέγγιση των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ που κατά κύριο λόγο χρηματοδοτούν τις ειρηνευτικές αποστολές. Ειρηνευτική δύναμη δικαιολογείται ενόσω εξυπηρετεί τη διαδικασία λύσης και όχι για να προσφέρει συντήρηση της εκκρεμότητας.

Top News