Πολιτική


H αποτίμηση του Μουσταφά Ακιντζί για το δείπνο – « Η συνάντηση μας έδωσε μια σαφή ιδέα για το μέλλον»
H αποτίμηση του Μουσταφά Ακιντζί για το δείπνο – « Η συνάντηση μας έδωσε μια σαφή ιδέα για το μέλλον»

Απαραίτητη και χρήσιμη χαρακτήρισε την συνάντηση που έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας στην οικία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Διαβάστε επίσης: 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του δείπνου επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις τόσο για την πιθανή επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών όσο και για το ζήτημα που θέτει για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
 
Ο κύριος Ακιντζί σημείωσε μεταξύ άλλων πως στη συνάντηση δεν υπήρξε οποιαδήποτε μεταβολή θέσεων από τις δύο πλευρές. «Μετά από την αποψινή συνάντηση έχουμε εντοπίσει που ακριβώς βρισκόμαστε. Ήταν μια απαραίτητη συνάντηση που έπρεπε να γίνει. Ήταν μια σημαντική συνάντηση γιατί μας έδωσε μια σαφή ιδέα για το μέλλον».
 
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έστειλε σαφές μήνυμα, πως μια πιθανή νέα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να έχει χρονοδιάγραμμα. «Δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε στις ίδιες μεθόδους με το παρελθόν. Μια πιθανή νέα προσπάθεια θα πρέπει να έχει καθορισμένα χρονοδιαγράμματα».
 
Ο κύριος Ακιντζί δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις γνωστές του θέσεις και για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντάνα επισημαίνοντας πως ήταν μια ιστορική ευκαιρία που χάθηκε. «Ήταν μια χαμένη ιστορική στιγμή που μας απογοήτευσε αφού ήλθε μετά από δύο χρόνια έντονης προσπάθειας. Τίποτα  δεν μπορεί να είναι το ίδιο μετά το Κρανς Μοντάνα».
 
Αναφερόμενος στο θέμα του Φυσικού Αερίου ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε πως «κάναμε σχετικές προειδοποιήσεις για το Φυσικό Αέριο. Εάν οι προτάσεις μας δεν γίνουν αποδεκτές, για κοινή επιτροπή ή αναστολή των γεωτρήσεων, μπορούμε και εμείς να κάνουμε παρόμοια βήματα με την Τουρκία» είπε.
 
Για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων ο κύριος Ακιντζί είπε πως το οδόφραγμα Απλικίου αναμένεται να παραδοθεί στις 15 Σεπτεμβρίου ενώ της Δερύνειας την 1η Ιουλίου.

Top News