Πολιτική


H ατζέντα του Αμερικανού ΥΦΥΠΕΞ στην Κύπρο
H ατζέντα του Αμερικανού ΥΦΥΠΕΞ στην Κύπρο

Ο Αμερικάνος Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις  Γουές Μίτσελ θα βρίσκεται στην Κύπρο την Παρασκευή 16 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης: 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο κ. Γουές Μίτσελ θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας «για να συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η περιοδεία του κ. Μίτσελ, ο οποίος είναι αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, έρχεται τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο, ειδικά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μια μέρα νωρίτερα στις15 Μαρτίου ο Αμερικανός διπλωμάτης θα επισκεφθεί την Αθήνα  και στο επίκεντρο των επαφών του θα βρεθεί η σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση «στην άμυνα, την ενέργεια, στο εμπόριο και στις επενδύσεις».

Πριν τα μεταβεί στην Ελλάδα, την Τρίτη, ο κ. Μίτσελ θα βρεθεί στα Σκόπια, όπου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα επαναβεβαιώσει τη στήριξη της Ουάσινγκτον για την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO.

Συνάμα, θα «προσφέρει στήριξη» στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ονοματολογικό. Η Συμμαχία έχει καταστήσει σαφές πως η FYROM δεν θα ενταχθεί στους κόλπους της προτού λυθεί η διένεξη με την Ελλάδα.

Η περιοδεία του Αμερικανού αξιωματούχου περιλαμβάνει επίσης στάσεις στην Πρίστινα του Κοσσόβου και στο Βελιγράδι της Σερβίας.

Top News