​Η διακωμώδηση του διαλόγου

Περί επικοινωνιακής τακτικής στην Εκπαίδευση

Πραγματοποιήθηκε χθες η πολύωρη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εργασίας, η οποία είχε ως θέμα συζήτησης το πανηγύρι στην Εκπαίδευση και όπως πληροφορηθήκαμε, σήμερα θα συγκροτηθεί νέα, εξίσου πολύωρη κοινή, όμως, συνεδρία των επιτροπών Εργασίας και Παιδείας, στην οποία θα ακουστούν τα ίδια πράγματα, για τα ίδια θέματα από τους ίδιους βουλευτές, τους ίδιους εκπαιδευτικούς και τους ίδιους εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Επρόκειτο για πολύ σοβαρή συνεδρίαση και γι’ αυτό πήρε μέρος και ο πρόεδρος της βουλής αυτοπροσώπως ο οποίος συμφώνησε με τις τρεις πλευρές, τους εκπαιδευτικούς, τους βουλευτές και τους κυβερνητικούς, να συγκεντρωθούν και σήμερα για να κάνουν ότι έκαναν χθες. Χθες συμφώνησαν όλοι μεταξύ τους πλην του ΔΗΣΥ, ο οποίος συμφώνησε με την κυβέρνηση. Όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, τάχθηκαν υπέρ της αναστολής των όποιων μέτρων πάρθηκαν τόσο από κυβερνητικής πλευράς όσο και από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και να αρχίσει διάλογος από μηδενική βάση.

Τι θα πει, όμως, διάλογος από μηδενική βάση; Θα πει ότι η κυβέρνηση αποσύρει τα μέτρα βάσει των οποίων έχει προγραμματιστεί η στελέχωση των σχολείων που ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα και ότι οι εκπαιδευτικοί θα αρνηθούν κάθε ενόχληση των προνομίων τους. Ο υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι δεν μπορεί να αποσυρθούν οι τέσσερις προτάσεις σε αυτό το στάδιο, διότι τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία. Αν αποσυρθούν τα μέτρα, τότε τα σχολεία δεν θα ανοίξουν, ή αν ανοίξουν θα είναι ένα πανηγύρι ανάλογο της χθεσινής συνεδρίας της βουλής, όπου ο καθένας λέει το δικό του ευαγγέλιο χωρίς να κουράζεται. Ο υπουργός εξήγησε πως αν αποσυρθούν τα μέτρα, τότε η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας θα θέλει δύο τουλάχιστον μήνες να κάνει νέα στελέχωση και επομένως είναι σαν να παρατείνουμε δυο μήνες το άνοιγμα των σχολείων για να γίνει διάλογος από μηδενική βάση.

Αυτό είναι ένα ορατό και σοβαρό πρόβλημα που αντανακλά στο δημόσιο σχολείο για το οποίο, ως γνωστόν, μαραζώνουν άπαντες στις μέρες μας.

 

Το ΔΗΚΟ, παίρνοντας την πρωτοβουλία πάνω του, καλεί την κυβέρνηση, έστω και την υστάτη να παραμερίσει τους ετσιθελισμούς και να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή τακτική για την παιδεία και να ανακοινώσει αναστολή της υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων, για μία σχολική χρονιά.

Ευτυχώς, που το ΔΗΚΟ, τα άλλα κόμματα, οι συντεχνίες, ο σύνδεσμος φιλάθλων και οι διαφωνούντες με τις εκποιήσεις δεν ακολουθούν επικοινωνιακή τακτική και θέλουν διακαώς διάλογο από μηδενική βάση, σε αντίθεση με την ετσιθελική κυβέρνηση.