Οικονομία


Η κατασκευή του αγωγού EAST MED στο επίκεντρο της τετραμερούς διάσκεψης για την ενέργεια
Η κατασκευή του αγωγού EAST MED στο επίκεντρο της τετραμερούς διάσκεψης για την ενέργεια

Με την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ και Ιταλίας  κατά την αυριανή τετραμερή της Λευκωσίας για την ενέργεια, σε επίπεδο υπουργών,  στην οποία παρούσα θα είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση. με εκπρόσωπο του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενέργεια, μπαίνει το νερό στ΄αυλάκι για την υλοποίηση του έργου της κατασκευής του EAST MED.

Του Μάριου Παπαηλία

Η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι αυτή που θα στηρίξει το όλο έργο, αποβλέποντας η ανατολική Μεσόγειος να αποτελέσει τον εναλλακτικό ενεργειακό της διάδρομο.  Έχει χρηματοδοτήσει  τη μελέτη η οποία έδειξε ότι ο αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη είναι βιώσιμος και συμφέρει.

Το μνημόνιο συναντίληψης θα αναφέρει ότι οι τέσσερις χώρες δεσμεύονται, μεταξύ άλλων, να προχωρήσουν με μία διακρατική συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό.  Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των τεχνοκρατικών ομάδων συνάντηση στις 21 Δεκεμβρίου για την τελική συμφωνία.

Στο πλαίσιο της τετραμερούς,  θα γίνει επίσης και παρουσίαση της μέχρι τώρα μελέτης για τον EastMed από την ανάδοχο εταιρεία και θα εξηγηθεί το πώς προχωρούν από εδώ και πέρα οι εργασίες.

Πάντως, η Ενέργεια βρέθηκε στη δίνη της προεκλογικής αντιπαράθεσης, μεταξύ των επιτελείων.


 

Top News