Breaking News

Οικονομία


Η Κυπριακή οικονομία στο επίκεντρο του συνεδρίου του Economist
Η Κυπριακή οικονομία στο επίκεντρο του συνεδρίου του Economist

Η κυπριακή οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο του 13ου Συνεδρίου του Economist, που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο χθες και σήμερα.

Του Θανάση Αθανασίου

Το συνέδριο προσέλκυσε προσωπικότητες από την διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών να παρουσιάζουν στους συνέδρους τους τομείς της θεαματικής, κατά την εκτίμηση τους, ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και να τονίζουν τη σημασία της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει, μεταξύ άλλων:

-Η Κύπρος εξήλθε από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής νωρίτερα από ό,τι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα ανέμενε. 

-Βρισκόμαστε ένα μόλις βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα 

-Το κράτος μπορεί να απευθύνεται για δανεισμό στις διεθνείς αγορές με ιστορικά χαμηλά δανειστικά επιτόκια -Η κυπριακή οικονομία βαδίζει σε τρίτη συνεχόμενη χρονιά σταθερής ανάπτυξης

-Στο 3,5% του ΑΕΠ ο ρυθμός ανάπτυξης, από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση -Μείωση ανεργίας από 16% που ήταν το 2013 σε λιγότερο από 11% 

«Η απόφαση μας ήταν να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Παράλληλα μετά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, μια εκ των κυριοτέρων προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης μου ήταν και η προσέλκυση επενδύσεων». 

«Το ποτήρι είναι ήδη παραπάνω από μισογεμάτο. Το σημερινό οικονομικό μας μοντέλο είναι απαλλαγμένο από τις δύο βασικότερες στρεβλώσεις της προηγούμενης περιόδου: δηλαδή τον υπερβολικό τραπεζικό δανεισμό, και αλόγιστα ψηλές και ελλειμματικές δημόσιες δαπάνες» τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Πρόεδρος Αναστασιάδης και Υπουργός Οικονομικών τόνισαν ωστόσο ότι παραμένουν προκλήσεις στους τομείς των ΜΕΔ και της ανεργίας, παρά τη βελτίωση, που παρατηρήθηκε. Το μήνυμα ότι η Κύπρος πρέπει να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος έστειλε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας Κλάους Ρέκλιγκ. 

«Τώρα η Κύπρος είναι μια από τις χώρες της ΕΕ με τις καλύτερες επιδόσεις. Αναπτύσσεται με τους ταχύτερους ρυθμούς στην ΕΕ. Στον χρηματοοικονομικό τομέα, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Υπάρχουν προκλήσεις, οι τράπεζες είναι αδύναμες» σημειώνει ο Κλάους Ρεκλιγκ.    

Το κυπριακό δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη διοργάνωση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άδραξε την ευκαιρία να ενημερώσει τους παρεβρισκόμενους για τις εξελίξεις, επαναλαμβάνοντας πως η εμμονή της Τουρκίας στη διατήρηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και παραμονής τουρκικού στρατού σε στρατιωτική βάση επ’ αόριστον, οδήγησαν τη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά σε αδιέξοδο.  

«Στόχος μας παραμένει όπως η Κύπρος εξελιχθεί σε ένα «φυσιολογικό κράτος», απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

Απογοήτευση για το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα εξέφρασε την ίδια ώρα η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Καθλίν Ντόχερτι, τονίζοντας ωστόσο ότι τα τελευταία δύο χρόνια επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος. 

Εξέφρασε την ίδια ώρα την ελπίδα να εντοπιστούν μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο και τη μέση ανατολή, τονίζοντας ωστόσο πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η σταθερότητα καθώς οι ενεργειακές εξελίξεις μπορεί να αποτελέσουν εστία ανασφάλειας.


Top News