Πολιτική


Η Λευκωσία απαντά στις Ρωσικές προειδοποιήσεις της Ζαχάροβα
Η Λευκωσία απαντά στις Ρωσικές προειδοποιήσεις της Ζαχάροβα

Δια στόματος τόσο του Υπουργού Εξωτερικών, όσο και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου η Λευκωσία απαντά στις προειδοποιήσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος και καθορίζει την δική της εξωτερική πολιτική τονίζοντας ότι έχουμε το δικαίωμα να καθορίζουμε τη δική μας πολιτική.

Η ασφάλεια στη χώρα μας απειλείται  από άλλους παράγοντες όπως είναι οι ενέργειες της Τουρκίας, σημείωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου, λέγοντας την ίδια ώρα ότι  κανείς δεν πρέπει να ενοχλείται όταν η Κύπρος παίζει το ρόλο του πυλώνας σταθερότητας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του ΚΕ 

Η ασφάλεια στην περιοχή μας από άλλους παράγοντες απειλείται και συγκεκριμένα από τις ενέργειες, τις οποίες προβαίνει διαρκώς η Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι «στην τηλεφωνική επικοινωνία των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ρωσίας, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει δηλώσει, επιβεβαιώθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει φιλικές, στενές σχέσεις με τη Ρωσία, συζητήθηκε και η μελλοντική ανταλλαγή επισκέψεων. Οι σχέσεις αυτές είναι σταθερές και διατηρούνται.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, έχει τις επιλογές που κάνει η ΕΕ στη διεθνή σκηνή, Στο πλαίσιο που υπάρχει κάποιος βαθμός ελευθερίας ασκείται με γνώμονα τα κυπριακά συμφέροντα, αλλά δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανένα αυτή η θέση της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και ο προσανατολισμός που αυτό σημαίνει. Και, βεβαίως, αυτό δεν μας φέρνει σε αντίθεση με καμιά από τις τρίτες χώρες, όπως είναι η Ρωσία, με την οποία διατηρούμε ιδιαίτερες σχέσεις».

Ερωτηθείς αν δόθηκαν εξηγήσεις από πού πηγάζει η ενόχληση της Ρωσίας και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μπορεί να πηγάζει από τον ενεργότερο ρόλο των ΗΠΑ στις τριμερείς συνεργασίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «κανείς δεν πρέπει ή δεν μπορεί να ενοχλείται από το γεγονός ότι η Κύπρος προσπαθεί με ισορροπημένο τρόπο να παίξει ένα ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Αυτό είναι που κάνει η εξωτερική μας πολιτική, με τις πολύ στενές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τους Παλαιστίνιους, με την Αίγυπτο, με την Ιορδανία, με τις αραβικές χώρες της περιοχής. Βεβαίως, η Κύπρος προσπαθεί διαρκώς να επεκτείνει αυτές τις σχέσεις και με κράτη της ΕΕ.

Αυτές είναι σχέσεις συνεργασίας, δεν μπορεί να ενοχλήσουν κανένα και, βεβαίως, τα όσα η ειδική στρατηγική, γεωγραφική θέση της Κύπρου μας επιτρέπει να προσφέρουμε σε χώρες, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως στρατιωτικές κινήσεις. Δεν είναι».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κα Λουτ ξεκίνησε την περιοδεία της από τις Βρυξέλλες, με συνάντηση με την κα Μογκερίνι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Λουτ έχει αναλάβει μια συγκεκριμένη αποστολή από τον ΓΓ των ΗΕ. Εμείς, στη Λευκωσία, περιμένουμε την επόμενη συνάντηση με την κα Λουτ για να ξεκινήσει η προσπάθεια για να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς και να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις. Το πώς θα διαχειριστεί η κα Λουτ την αποστολή που της έχει αναθέσει ο ΓΓ είναι δικό της θέμα όπως και το πότε και αν θα συναντηθεί με την Μογκερίνι .

Απλώς το ότι γίνεται αυτή η συνάντηση επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ είναι μέρος της εξίσωσης για την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, και αυτό είναι θετικό».

 

Αδόκιμες οι δηλώσεις Ζαχάροβα

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στο Super sport fm και στην εκπομπή «Καλημέρα με άποψη» χαρακτήρισε τις δηλώσεις αδόκιμες.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε  ότι δεν υπάρχει καμία απειλή και κανένας εκφοβισμός ενώ όπως είπε οι δηλώσεις έγιναν για να ακουστούν και σε άλλες πρωτεύουσες

Κληθείς να αναφερθεί τη τηλεφωνική επικοινωνία  που είχε με τον Ρώσο Ομόλογο του Σεργκέϊ Λαβρόφ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήαμανε ότι η Κύπρος σε καμία περίπτωση δεν ήταν απολογητική, λέγοντας ότι οι δυο είχαν μια ειλικρινή  συζήτηση ενώ προανήγγειλε και επίσκεψη του στη Μόσχα μέσα στο επόμενο διάστημα.

Top News