Κύπρος


Η σημαία με την οποία σκεπάστηκε το σώμα του ήρωα της ΕΟΚΑ Πάτροκλου Κόκκινου στο Μουσείο Αγώνος
Η σημαία με την οποία σκεπάστηκε το σώμα του ήρωα της ΕΟΚΑ Πάτροκλου Κόκκινου στο Μουσείο Αγώνος

Το Μουσείο Αγώνος ανακοινώνει την έκθεση της σημαίας με την οποία ήταν σκεπασμένο το σώμα του ήρωα της ΕΟΚΑ 1955-1959 Πάτροκλου Κόκκινου κατά την τέλεση της κηδείας του.

Η περιοδική αυτή έκθεση πραγματοποιείται εξ αφορμής της συμπλήρωσης 62 χρόνων από τη θυσία του ήρωα (10 Φεβρουαρίου 1957).

Μέσω αυτής εγκαινιάζεται μία σειρά αντίστοιχων δράσεων, φιλοδοξώντας στην ανάδειξη ιστορικών τεκμηρίων που δεν είχαν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στο κοινό.

Η έκθεση του τεκμηρίου θα διαρκέσει 11-25 Φεβρουαρίου 2019.

Το Μουσείο Αγώνος είναι ανοιχτό για το κοινό Δευτέρα-Παρασκευή, 08:00-14:30 και η είσοδος είναι δωρεάν.

Ποιος ήταν ο Πάτροκλος Κόκκινος

Ο Πάτροκλος Κόκκινος τελείωσε το δημοτικό σχολείο Λύσης και ήταν οικοδόμος. Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ τον Αύγουστο του 1955 και κατατάγηκε στις ομάδες κρούσεως Λύσης. Καταζητήθηκε στις 10 Αυγούστου 1956 και κατέφυγε στο αντάρτικο. Όταν οι Άγγλοι επέβαλαν κατ' οίκον περιορισμό στη Λύση για τη σύλληψή του, διέσπασε τον κλοιό των στρατιωτών με αυτοκίνητο που ανήκε σε Άγγλο στρατιωτικό και το οποίο βρισκόταν για επιδιόρθωση σε συναγωνιστή του μηχανικό. Ζήτησε μάλιστα και τη βοήθεια στρατιωτών, οι οποίοι, χωρίς να τον γνωρίζουν προσωπικά, τον βοήθησαν να το ξεκινήσει, για να το πάρει, όπως τους είπε, στον Άγγλο ιδιοκτήτη του. Αργότερα επανήλθε μυστικά στο χωριό του, με άλλους καταζητούμενους και κατασκεύασε κρησφύγετο στο περιβόλι του πατέρα του όπου και έμειναν. Από εκεί εξορμούσαν σε επιθέσεις εναντίον του εχθρού. Είχαν στήσει πολλές ενέδρες και ήρθαν επανειλημμένα σε σύγκρουση με τα αγγλικά στρατεύματα.

ss.jpg

Το βράδυ της ενάτης προς τη δεκάτη Φεβρουαρίου 1957 μετακινήθηκαν από το κρησφύγετό τους στο περιβόλι του Παναή Καϊλή, πατέρα του Μιχαήλ Καϊλή (Σιάλου), με τον οποίο είχαν καταφύγει μαζί στο αντάρτικο. Για το επόμενο βράδυ είχαν προγραμματίσει ενέδρα εναντίον των Άγγλων μέσα στη Λύση, σε σημείο που είχαν επιλέξει. Κατά τη διάρκεια όμως της ημέρας εκείνης έγιναν αντιληπτοί από Άγγλους στρατιώτες, οι οποίοι τους περικύκλωσαν.

Ο Πάτροκλος πληροφόρησε τους συναγωνιστές του για την πρόθεσή του να βοηθήσει στη διαφυγή τους. Πήδησε από τον τοίχο της μάντρας και άρχισε να τρέχει θέτοντας τον εαυτό του στο στόχαστρο των Άγγλων, πυροβολώντας εναντίον τους με το κυνηγετικό του όπλο και δίνοντας τη ζωή του, για να σώσει τους συντρόφους του. Παροιμιώδης έμεινε η φράση του Αυξεντίου, όταν πληροφορήθηκε τον τρόπο του θανάτου του νεαρού χωριανού του :

"Ρε τους ροκόλους, πότε έμαθαν να πολεμούν; "

Με πληροφορίες από Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης-ΙΔΑΑΕ

Διαβάστε επίσης: Ο αντάρτης του Αυξεντίου που γλίτωσε από τη σφαίρα χάρη σε μια Καινή Διαθήκη