Κύπρος


Η τραγική ιστορία της Έλενας – Η εγκληματική αδιαφορία και η αντιμετώπιση της από την κοινωνία
Η τραγική ιστορία της Έλενας – Η εγκληματική αδιαφορία και η αντιμετώπιση της από την κοινωνία

Συγκλονισμό έχει προκαλέσει στο Παγκύπριο ο θάνατος της 29χρονης Έλενας Φραντζή.

Με την είδηση του θανάτου της, ήρθε στο φως της δημοσιότητας η τραγική ιστορία που κουβαλούσε το χαμογελαστό κορίτσι.

Την ιστορία της Έλενας, έφερε στο φως της δημοσιότητας, η Αναστασία Παπαδοπούλου η οποία παραδέχεται ότι η πολιτεία την οδήγησε στον τάφο, αφού όταν ήταν 4 ετών και είχε μιλήσει, δεν την άκουσε κανείς ενώ της ζήτησε συγνώμη…

Διαβάστε επίσης: Η συγκινητική ιστορία της άτυχης 29χρονης - Κακοποιείτο σεξουαλικά από 4 χρονών

Όλα ξεκίνησαν την δεκαετία του 70΄

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970, όταν η γιαγιά της Έλενας δολοφονήθηκε από τον παππού της μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στον ψυχικό τους κόσμο. Αργότερα, ένα από τα παιδιά της οικογένειας, απέκτησε μία κόρη. Την Έλενα.

Σε ηλικία 4 ετών  η Έλενα δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια, καθώς η μητέρα της αντιμετώπιζε πρόβλημα με εξαρτήσεις.

Ο θετός της πατέρας, ιερέας σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, την κακοποιούσε σεξουαλικά, ενώ σωματική βία ασκούσε σε βάρος της και η μητριά της.

Σε ηλικία μόλις 10 ετών η Έλενα κατήγγειλε το περιστατικό στο Γραφείο Ευημερίας, ωστόσο κανείς δεν την πίστεψε. Ο φάκελός της δε, χάθηκε! Το μαρτύριο της νεαρής κοπέλας συνεχίστηκε για μερικά χρόνια ακόμη, όταν στην ηλικία των 20 ετών αποφάσισε να μιλήσει στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του θετού της πατέρα.

Τότε η Έλενα δέχθηκε ένα μεγάλο πόλεμο γιατί τόλμησε να μιλήσει και να κατηγορήσει ένα «ευυπόληπτο πολίτη» (πατέρα της) και ως εκ τούτου αμφισβητήθηκε και δεχόταν ύβρης.

Τελικά το δικαστήριο τον καταδίκασε σε δυο χρόνια φυλακή ενώ μετά την αποφυλάκιση του ο «προϊστάμενος του» έκρινε ότι αδίκως φυλακίστηκε και έτσι του έδωσε το δικαίωμα να επιστρέψει στα καθήκοντα του. 

Το διάστημα εκείνο, την Έλενα παρακολουθούσε ψυχολόγος, ενώ η νεαρή κοπέλα σπούδαζε κοινωνική λειτουργός.

Με τη λήξη της ποινής του ο ιερέας επέστρεψε στα καθήκοντά του, κάτι που προκάλεσε τον συγκλονισμό της Έλενας, η οποία παράτησε τις σπουδές της.

Διαβάστε επίσης: Δεν υπήρξε μόνο θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, η Έλενα αλλά και θύμα της αδιαφορίας

 Η θέση του γραφείου ευημερίας

Μιλώντας στην εκπομπή του TVONE Ενημέρωση Τώρα, η λειτουργός του γραφείου Ευημερίας Ειρήνη  Παπαθεοδούλου, και απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου Νατάσας Ιωάννου για τον χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης από το γραφείο ευημερίας, η λειτουργός είπε, «Αυτή τη στιγμή δεν έχω αυτές τις πληροφορίες που μου ζητάτε, δεν έχω κάνει αυτή την έρευνα για να μπορέσω να σας πω σήμερα πόσες φορές πήγε λειτουργός και πόσες φορές έγινε η συνεργασία. Θα διερευνηθούν από την Υπηρεσία μας για να έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Μπορεί και να έχουν γίνει ήδη, αφού η υπόθεση υπήρχε ενώπιον του δικαστηρίου, αυτή τη στιγμή όμως δεν έχω στα χέρια μου κάτι που να μπορώ να σας πω».


Η εγκληματική αδιαφορία της λειτουργού του γραφείου Ευημερίας

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το παιδάκι, δεν είχε την  απαραίτητη στήριξη του Γραφείου Ευημερίας το οποίο μάλλον αδιαφόρησε όταν η Έλενα παραπονέθηκε, για τον ξυλοδαρμό που δεχόταν από τη σύζυγο του ιερέα «πατέρα» της.

Λόγω του φόβου που ένοιωθε απέναντι στη σύζυγο του «πατέρα» της και αφετέρου λόγω των τραυματικών εμπειριών της από τη συμπεριφορά του ίδιου, η Έλενα βρήκε το ψυχικό σθένος να μιλήσει ξανά για τα προβλήματα της μόνο όταν έφθασε σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία αφού πριν αμφισβητήθηκε.

Δεν διώχθηκε η παπαδιά

Παράλληλα, το Δικαστήριο δεν παρέλειψε να λάβει υπόψη ότι δεν διώχθηκε η σύζυγος του «πατέρα» της παρά το παράπονο που υπέβαλε και γι΄ αυτήν η Έλενα, καθώς «ούτε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια φαίνεται να λήφθηκε εναντίον της Λειτουργού ή των Λειτουργών του Γραφείου Ευημερίας που ουσιαστικά αδιαφορούσαν για την ευημερία της παραπονούμενης».  

Ο ιερέας, καταχράστηκε το ρόλο του ανάδοχου πατέρα και αντί να παρέχει προστασία και φροντίδα σε ένα μικρό τετράχρονο κοριτσάκι, προέβαινε σε σιχαμερές και αφύσικες για την ηλικία του παιδιού πράξεις» ανέφερε το δικαστήριο ενώ τόνισε ότι «η αμαύρωση και σπίλωση της παιδικής ψυχικής αθωότητας  αποσυνθέτει τον χαρακτήρα του παιδιού σε βαθμό που αποστερείται της φυσιολογικής ζωής».

Έστησαν στον τοίχο την Έλενα

Ο ιερέας μετά την καταγγελία της 29χρονης Έλενας, διωκτικέ ποινικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κοινωνία στην οποία ζούσε, να ξεσηκωθεί. Όχι όμως υπέρ της Έλενας, αλλά εναντίον της… Και τι δεν είχε ακούσει για το γεγονός ότι κατηγόρησε τον «πατέρα» της για σεξουαλική κακοποίηση.

Παρόλα αυτά, η μαρτυρία της χαρακτηρίστηκε  από το δικαστήριο ως πειστική και αυθόρμητη.   Το Δικαστήριο θεώρησε ότι η παραπονούμενη προέβη στην καταγγελία όταν σε ηλικία ώριμη βρήκε το ψυχικό σθένος να εκφράσει και να εξωτερικεύσει τις εμπειρίες της «για να ηρεμήσει η ψυχή» της, κρίνοντας εύλογη και την απάντηση της σε σχετική ερώτηση κατά την αντεξέταση ότι δεν θα έβαζε τον εαυτό της «σε όλη αυτή τη διαδικασία και να τα τραβά όλα τούτα για μιαν εκδίκηση (της συζύγου)», αναφέρεται στην απόφαση.

Μάλιστα, όταν πήγε να καταθέσει στο δικαστήριο εναντίον του «πατέρα» της, της έριχναν τενεκεδάκια και την έβριζαν.