Οικονομία


H ώρα της κρίσης για το Συνεργατισμό
H ώρα της κρίσης για το Συνεργατισμό

Στα χέρια της Ελληνικής αναμένεται να βρεθεί, εκτός απροόπτου, τα επόμενα 24ωρα, το «καλό» κομμάτι του Συνεργατισμού, καθώς η πολύκροτη συμφωνία μεταξύ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της Ελληνικής οδεύει προς κλείσιμο. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι σημαντικά ζητήματα - "αγκάθια" προς επίλυση. 

Της Στάλως Γρηγορίου

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του TvOne, φαίνεται πως μέχρι μεθαύριο Τετάρτη, 13 Ιουνίου, η συμφωνία θα κλείσει, ώστε οι πτυχές και όλα τα δεδομένα που αφορούν στην εξαγορά της Συνεργατικής Τράπεζας από την Ελληνική, να τεθούν ενώπιον της προγραμματισμένης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Άλλωστε, υπενθυμίζουμε πως και η δεύτερη προθεσμία που συμφωνήθηκε με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Ε.Ε., για ολοκλήρωση της διαδικασίας, λήγει στα μέσα αυτού του μήνα. 

Τώρα, σε ό,τι αφορά τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι και στα οποία, όπως μαθαίνουμε, συνεχίζονται οι εξαντλητικές συζητήσεις, αφορούν πρώτον, στην έκδοση κρατικού ομολόγου, ώστε να καλυφθεί η διαφορά που προκύπτει μεταξύ των καταθέσεων, ύψους 10 δις ευρώ και των δανείων, ύψους 4,5 δις ευρώ, με το κράτος να λαμβάνει έναντι του ομολόγου ακίνητα αξίας περίπου 0,5 (μισό) δις ευρώ και δεύτερο, στην εφαρμογή ενός Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων, για κάλυψη μελλοντικών ζημιών για την Ελληνική. 

Για το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών που θα χρειαστεί η Ελληνική, πληροφορίες από την ίδια την Τράπεζα κάνουν λόγο ότι αυτές δεν θα υπερβούν τα 200 εκ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι 2650 εργαζόμενοι στο Συνεργατισμό διαμηνύουν ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να δεχθούν την οποιαδήποτε συμφωνία, αν αυτή επιτευχθεί, όπως λένε, χωρίς την εκ των προτέρων συνεννόηση μαζί τους.

Δεν θα δεχθούμε, δηλώνουν στο TvOne αρμόδιες πηγές, την οποιαδήποτε συμφωνία για τη μεταφορά του κύκλου εργασιών από τη ΣΚΤ σε ιδιώτη επενδυτή, χωρίς να υπάρξει συμφωνία με τους εργαζομένους. 

Πληροφορίες, πάντως, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για περίπου 800 εργαζόμενους, οι οποίοι θα αποχωρήσουν από τη Συνεργατική Τράπεζα, μέσα από το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης, για άλλους χίλιους που θα μεταφερθούν στην Ελληνική καθώς και για περίπου 800   υπαλλήλους, οι οποίοι θα εργοδοτηθούν στο Φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων, ο οποίος, να υπογραμμίσουμε, ακόμη δεν έχει συσταθεί.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι σήμερα 350 εργαζόμενοι του Συνεργατισμού, βρίσκονται αποσπασμένοι στην εταιρεία Altamira, η οποία όλο αυτό το διάστημα χειρίζεται τα ζητήματα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων για λογαριασμό της Συνεργατικής Τράπεζας, ενώ σε ό,τι αφορά το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης των εργαζομένων, αυτό είχε συμφωνηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών, τον Ιούλιο του 2017, χωρίς όμως να υλοποιηθεί, λόγω των εξελίξεων που ακολούθησαν.