Η ώρα του «τεστ αλήθειας»

Η ΩΡΑ που όσοι ειλικρινά επιθυμούν μία άμεση λύση του κυπριακού, περίμεναν, έφθασε. Μετά από σχεδόν 15 μήνες πλήρους απραξίας, θα ανοίξουν μέσα στις επόμενες μέρες στην Ν. Υόρκη «τα χαρτιά»,  όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και θα δούμε, αν όλο αυτό το διάστημα έγινε τουλάχιστο στο παρασκήνιο κάτι το ουσιαστικό και εποικοδομητικό, ή αν τελικά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, «δούλευαν» κανονικά και τον Γ.Γ του ΟΗΕ, και το Σ.Α, και εμάς αλλά και τον εαυτόν τους, ότι «έπιασαν» το σαφέστατο μήνυμα που τους έστειλε ο Αντόνιο Γκουτέρες εκείνο το δραματικό ξημέρωμα της 7ης Ιουλίου του 2017 και προετοιμάζονταν, ως όφειλαν, για μία νέα και ίσως ύστατη, ειλικρινή προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ, μέσα στις επόμενες μέρες, είναι ακόμα άγνωστο και γι αυτό η οποιαδήποτε πρόβλεψη και εκτίμηση θα ήταν και παρακινδυνευμένη αλλά και ανεύθυνη, γι αυτό δεν μπορούμε να είμαστε, ούτε αισιόδοξοι, ούτε και απαισιόδοξοι, παρά μόνο να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή για να μπορούμε να μιλάμε στη βάση γεγονότων και δεδομένων και όχι εικασιών, «πληροφοριών» και δημοσίων δηλώσεων που συνήθως, αποδεικνύονται παραπλανητικές και επί σκοπού.

ΤΟ ΜΟΝΟ δεδομένο που έχουμε αυτή την στιγμή είναι η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Γ.Γ του ΟΗΕ στις 7 Ιουλίου του 2017, ότι δεν πρόκειται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία, αν δεν διαπιστώσει προηγουμένως ότι τα εμπλεκόμενα μέρη, έχουν αναστοχαστεί σοβαρά και είναι αποφασισμένα και έτοιμα να εγκαταλείψουν θέσεις, εμμονές, αγκυλώσεις και κόκκινες γραμμές, που κατέστησαν ανέφικτη την επίτευξη συμφωνίας στο Κραν  Μοντανά, μία τοποθέτηση-προειδοποίηση, που είχε ως αποδέκτες, όλους ανεξαιρέτως τους βασικούς «παίκτες» του κυπριακού και απευθυνόταν προς όλους, με την ίδια βαρύτητα.

ΑΠΟ ΤΟΤΕ και ο Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας και όλοι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, επανέλαβαν και υπενθύμισαν κατά κόρον την τοποθέτηση αυτή και άρα κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν μπορεί να παρουσιαστεί τώρα ενώπιον του με κάτι λιγότερο από αυτό που ζήτησε και να συνεχίσει μετά να λέει, ότι επιθυμεί ειλικρινά να υπάρξει μία νέα προσπάθεια και ότι θέλει και εργάζεται πραγματικά για λύση του κυπριακού.

AN ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ της εβδομάδας που θα ολοκληρωθούν οι χωριστές συναντήσεις του Γ.Γ του ΟΗΕ με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Μουσταφά Ακιντζί, τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και η συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα, ο Αντόνιο Γκουτέρες διαπιστώσει, ότι το 15μηνο από το Κραν Μοντανά, παρήλθε αναξιοποίητο και χωρίς ουσιαστικές μετακινήσεις στις θέσεις των εμπλεκομένων, τότε θα μας πει εκ νέου κάτι ανάλογο, ίσως και χειρότερο εκείνου του, «ότι καλύτερο στους Κύπριους στον Βορρά και Νότο», που μας πέταξε στα μούτρα τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου 2017 και αυτό δεν θα είναι ούτε δική του επιλογή, ούτε δική του ευθύνη, αλλά αποκλειστικά δική μας, δηλαδή όλων των άμεσα εμπλεκόμενων στο κυπριακό, που δεν θα πείσουμε για άλλη μία φορά, ότι πράγματι θέλουμε, καιγόμαστε και επειγόμαστε για να λύσουμε το δικό μας πρόβλημα αλλά αντίθετα συνεχίζουμε να κοροϊδεύουμε τους πάντες, περί του αντιθέτου.

ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ προφανές ότι οι επόμενες μέρες στην Ν. Υόρκη θα έχουν χαρακτήρα «τεστ της αλήθειας», και για τα τέσσερα εμπλεκόμενα στο κυπριακό μέρη, (Ε/κ και Τ/κ πλευρά, Τουρκία και Ελλάδα) και ευχή όλων μας είναι να περάσουν όλοι το τεστ με επιτυχία, γιατί μόνο έτσι θα έχουμε, την δυνατότητα άλλης μίας προσπάθειας στο κυπριακό.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, δεν χρειάζεται και πολύ εξυπνάδα για να αντιληφθεί κανείς, τι μας αναμένει την επόμενη μέρα του ναυαγίου και αυτής της προσπάθειας.

Top News