Τρίτη 4 Αυγούστου 2020 LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ | 15:00 BOOTH LIVE

Η χρηματοδότηση της λύσης στο προσκήνιο – αναζητούνται δωρητές και επενδυτές

Γίνεται μια συζήτηση πάνω στην οικονομική πτυχή της λύσης αυτό το διάστημα, όσο ποτέ προηγουμένως, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σήμερα το πρωί στο Προεδρικό.

Ο κ. Άιντα, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι αναζητείται ένας συνδυασμός διαφόρων στοιχείων, όπως δωρητών, επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα και μια σειρά εργαλείων και εγγυήσεων που μαζί μπορούν να χρηματοδοτήσουν μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. “Γίνεται πάνω σε αυτό, περισσότερη δουλειά από ποτέ”, σημείωσε.

Αρχικά, ο κ. Άιντα, είπε ότι είχε μια καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ανέφερε πως η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, ενώ χθες, όπως σημείωσε, συναντήθηκαν οι διαπραγματευτές οι οποίοι θα έχουν ξανά συνάντηση αύριο.

Ο κ.  Άιντα αναφέρθηκε στη συνάντηση των διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες την προηγούμενη βδομάδα, χαρακτηρίζοντας την ως «ιστορική» και σημειώνοντας ότι “δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν σε αυτή τη μορφή. Τους δέχθηκαν στο υψηλότατο επίπεδο, περιλαμβανομένου και του Προέδρου Γιούνκερ. Οι διαπραγματευτές είχαν πολύ καλές συζητήσεις μαζί, παρουσιάζοντας τις απόψεις όχι τις κάθε πλευράς αλλά τις κοινές απόψεις”.

Είπε πως οι δύο διαπραγματευτές πήραν διαβεβαιώσεις για την πλήρη στήριξη της ΕΕ για τη δουλειά που επιτελείται στην Κύπρο, όχι μόνο από πολιτικής άποψης, αλλά και τεχνοκρατικής, όπως είναι οι προετοιμασίες για την πλήρη εφαρμογή του κεκτημένου στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Πρόσθεσε πως σε αυτή τη φάση δίδεται έμφαση σε κάποια διαδικαστικά ζητήματα, πάνω στα οποία δεν υπάρχει κατ` ανάγκη διάσταση απόψεων, και τα οποία ωστόσο πρέπει να επιλυθούν ούτως ώστε να γίνει μια καλή προετοιμασία για μια φάση κατά την οποία μια πολιτική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

Ερωτηθείς για την οικονομική πτυχή της λύσης, ο κ. Άιντα είπε ότι εξετάζεται συνδυασμός πραγμάτων, όπως εισφορές από χώρες, επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα και εγγυήσεις από διάφορους χώρους που μαζί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την αναγκαία χρηματοδότηση για την επίλυση του Κυπριακού.

Διευκρινιστικά, σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, ο κ. Άιντα εξήγησε πως η διαδικασία δεν είναι σαν να “γεμίζουμε” κάτι κάθε μέρα, αλλά θα αποτελέσει μέρος μιας συνολικής διευθέτησης. Επίσης, είπε πως υπάρχουν κεφαλαιώδη ζητήματα όπως το περιουσιακό, τα οποία οι εμπειρογνώμονες πρέπει να έχουν υπόψη ώστε να υπολογίσουν το συνολικό πακέτο της οικονομικής πτυχής.

“Στην Κύπρο μιλάτε για το κόστος της λύσης σαν και θα χάνατε χρήματα. Η πραγματικότητα είναι πως όλες οι οικονομικές μελέτες, που υποστηρίζονται ένθερμα από διεθνείς οικονομολόγους, λένε ότι εν καιρώ η λύση θα επιφέρει περισσότερο πλούτο από ό,τι η μη λύση. Έχοντας ένα ενωμένο νησί, σε ειρήνη εσωτερικά αλλά και με τους γείτονες του, θα δημιουργήσει περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερες δουλειές, περισσότερη ευημερία. Συνεπώς, η λύση θα αποπληρωθεί από μόνη της. Το μόνο θέμα είναι ότι χρειάζονται αρχικά κεφάλαια για να γίνει η αρχική επένδυση”, είπε και σημείωσε πως ακόμη και αυτά τα χρήματα της αρχικής επένδυσης είναι χρήματα που θα έρθουν στο νησί και δεν θα φύγουν από το νησί.

Είπε ακόμη ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές, κάτι στο οποίο συμφωνούν οι δύο πλευρές.

Σε άλλη ερώτηση αν η επανενωμένη Κύπρος θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Άιντα παρέπεμψε στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί τη βάση για όλες τις συζητήσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Ακιντζί για κοινή παρουσίαση των μέχρι σήμερα συγκλίσεων, ο κ. Άιντα είπε πως αυτό εναπόκειται στους δύο ηγέτες. Αν, όπως ανέφερε, συμφωνήσουν ότι πρέπει να μιλούν περισσότερο από κοινού για το τι έχουν συμφωνήσει μέχρι σήμερα, ο ίδιος θα το στηρίξει.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο ίδιος είναι υπέρ της διαφάνειας, σημειώνοντας ωστόσο, ότι υπάρχουν θέματα στις διαπραγματεύσεις που είναι περίπλοκα και αλληλένδετα και τα οποία γίνονται αντιληπτά μόνο αν τα αντικρίσεις σε ευρύ πλαίσιο. Τέλος, είπε ότι στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρεται ότι η δημόσια επικοινωνία για αυτό το ζήτημα είναι υψίστης σημασίας.

LIVE
LIVE

14:10 Κύπρος

Επιμένει ο Κωστρίκης για τον τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Κύπρο

13:59 Κόσμος

Ναυάγησαν σε ένα μικρό νησί στον Ειρηνικό και σώθηκαν χάρη στο SOS που έγραψαν στην άμμο

13:50 Πολιτική

Ανησυχία ΓΓ ΑΚΕΛ για το θέμα συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία

13:48 Κύπρος

Ικανοποιημένη η Γιολίτη από την εικόνα στο αεροδρόμιο Πάφου

13:44 Κύπρος

Πάνω από 27.000 τεστ μέχρι σήμερα στα κυπριακά αεροδρόμια

14:30 Αθλητικά

2 ΜΗΝΕΣ!

13:15 Scitec

TikTok: Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον για «εκφοβισμό» με την αναγκαστική πώληση του δικτύου

13:10 Κύπρος

Προς λήψη στοχευμένων μέτρων για μείωση των εργατικών ατυχημάτων

13:06 Κόσμος

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

12:44 Κόσμος

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: «Μη με πυροβολήσετε» - Νέο βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης

12:27 Ελλάδα

Ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα

14:10 Αθλητικά

ΚΡΙΜΑ…

12:23 Κύπρος

ΚΕΒΕ: Να σταματήσει η δημοσιοποίηση ονομάτων εταιρειών που υπάρχουν κρούσματα COVID-19

12:04 Κύπρος

Έτσι ξεκίνησε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Κύπρο – Από τα μηδενικά στα διψήφια και βάλε κρούσματα

12:01 Υγεία

Κορωνοϊός: Οι μελέτες με τεστ αντισωμάτων ίσως υποτιμούν την πραγματική ανοσία

11:45 Κύπρος

Διαφωνεί ο Καραγιάννης για Λεμεσό: Δεν υπάρχει 2ο κύμα, αλλά έξαρση κρουσμάτων

11:37 Αστυνομικά

Καταγγελίες και πρόστιμα για τους «ξεροκέφαλους» της καραντίνας

14:10 Αθλητικά

Αναστολή λειτουργίας του τμήματος Futsal

11:29 Κύπρος

Οι τρεις κατηγορίες χωρών - Τι προνοείται για τους επιβάτες από την κάθε κατηγορία

11:12 Ελλάδα

Ελλάδα: Και τώρα ανασχηματισμός - Το μεσημέρι οι επίσημες ανακοινώσεις

Όλη η ενημέρωση σε ένα App