Οικονομία


Iσοσκελισμένος και πλεονασματικός ο Κρατικός Προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε στη Βουλή
Iσοσκελισμένος και πλεονασματικός ο Κρατικός Προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε στη Βουλή

Τον προϋπολογισμό για το 2018 παρουσίασε ενώπιον της βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.  Ο προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος με προβλεπόμενα έσοδα 7,7 δις. και προβλεπόμενες δαπάνες  7,5 δις, αλλά και πλεονασματικός.

Της Στέλλας Στυλιανού

Οι σημαντικότεροι στόχοι του προϋπολογισμού:

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΜΟΝΟΨΗΦΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ

  • Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΜΟΝΟΨΗΦΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ
  • Ο ΘΕΤΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • ΟΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  • ΆΛΜΑΤΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ

Όσον αφορά στον στην ανάπτυξη ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι αναμένεται για το 2017 να κυμανθεί στο 4% του ΑΕΠ.

Ο Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε ότι η συνετή δημοσιονομική διαχείριση δημιούργησε την προώθηση 16 μέτρων πολιτικής  φορολογικών ελαφρύνσεων και φορολογικών κινήτρων, όπως με την κατάργηση έκτακτης φορολογίας επί των μισθών του 2011, κατάργηση της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας και την προώθηση φορολογικών εκπτώσεων για όλα τα νέα κεφάλαια που επενδύονται.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις αποκρατικοποιήσεις, λέγοντας αυτές που διασφαλίζουν τον ιδιοκτησιακό έλεγχο εκ μέρους του κράτους, πρέπει ακριβώς να αντικρίζονται με τρόπο αδογμάτιστο, ως εργαλεία ανάπτυξης, μεταρρύθμισης και προσέλκυσης τεχνογνωσίας.

Όπως είπε, αν και δεν υπάρχουν πλέον εισπρακτικοί λόγοι για μείωση μεριδίου της Cyta.

Για τον τραπεζικό τομέα, είπε ότι έχει γυρίσει σελίδα και ο Συνεργατισμός έχει πετύχει άλματα προόδου από το 2013 ενώ επέστησε την προσοχή στις εποπτικές αρχές σε Κύπρο και Ευρώπη.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε ειδική αναφορά στην κρατικοποιημένη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας ότι από το 2013 στον Συνεργατισμό «έχουν επιτευχθεί άλματα προόδου».


Top News