Κόσμος


Iσπανία: Πέντε χρόνια φυλακή για σκάνδαλο διαφθοράς ο γαμπρός του βασιλιά Φελίπε
Iσπανία: Πέντε χρόνια φυλακή για σκάνδαλο διαφθοράς ο γαμπρός του βασιλιά Φελίπε

Στη φυλακή θα οδηγηθεί ο σύζυγος της Ινφάντα Κριστίνα, ο 50χρονος Ινάκι Ουρνταγκαρίν, καθώς και ο συνεργάτης του Ντιέγκο Τόρες μαζί με άλλα 17 άτομα, που κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα διαφθοράς, τα οποία τέλεσαν μέσω του Ινστιτούτου «Nóos Institute».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, στις Βαλεαρίδες νήσους, επέβαλε την Τετάρτη 13 Ιουνίου ποινή φυλάκισης πέντε ετών και δέκα μηνών στον γαμπρό του βασιλιά Φελίπε και του έδωσε πέντε ημέρες χρονικό περιθώριο να αποφασίσει σε ποιο σωφρονιστικό κατάστημα θα εκτίσει την ποινή του.

Ο βασιλικός γαμπρός διατηρεί το δικαίωμα να απευθύνει έκκληση στο συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας και αν αυτό αποφασίσει, η υπόθεση να ανοίξει εκ νέου, αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα αποφύγει την φυλακή, όπως αναφέρει ο ισπανικός Τύπος. Ο Ινάκι, πρώην ολυμπιονίκης του χάντμπολ, ταξίδεψε αεροπορικώς από την Γενεύη, όπου ζει μόνιμα, στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα για να ακούσει την απόφαση του δικαστηρίου και εκεί βρέθηκε μπροστά σε συγκεντρωμένο πλήθος που τον αποκαλούσε «κλέφτη» ενώ υπήρχαν πολλοί ρεπόρτερς, που ήθελαν να φωτογραφίσουν το πάλαι ποτέ «αγαπημένο παιδί» των μέσων ενημέρωσης στην Ισπανία.

Ο γάμος του Ινάκι με την Κριστίνα των Βουρβόνων τον Οκτώβριο του 1997 ήταν το γεγονός της χρονιάς στη χώρα και το ζευγάρι έδινε το «παρών» σε όλες τις εκδηλώσεις της βασιλικής αυλής. Η πτώση ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο «Nóos». Το Ινστιτούτο του Ινάκι και των συνεργατών του, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, λειτουργούσε στις Βαλεαρίδες ως αποδέκτης περιφερειακών κυβερνητικών συμφωνιών χωρίς προηγούμενες δημόσιες προσφορές χάρη στις σχέσεις του βασιλικού γαμπρού με το παλάτι.

Ο Ινάκι και ο συνεργάτης του Ντιέγκο Τόρες κατηγορήθηκαν πως χρησιμοποίησαν το ινστιτούτο τους για να διοχετεύσουν περίπου 6,2 εκατ. ευρώ από δημόσια συμβόλαια για διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων στις Βαλεαρίδες και στη Βαλένθια σε ιδιωτικούς λογαριασμούς. Η αδελφή του βασιλιά Φελίπε ήταν εκείνη την περίοδο επικεφαλής στην εταιρεία Aizoon, η οποία πιστεύεται πως διακινούσε μέρος των χρημάτων.

Η Κριστίνα δέχθηκε κλήτευση το 2014 στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας και τελικά της επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο, επειδή επωφελήθηκε από τα ποσά που υπεξαίρεσε ο σύζυγός της, αν και γνώριζε ότι προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες. Το 2015 ο βασιλιάς Φελίπε αφαίρεσε από τη αδελφή του τον τίτλο της «δούκισσας της Πάλμα ντε Μαγιόρκα». Ένα χρόνο νωρίτερα ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε από τον θρόνο υπέρ του γιου του Φελίπε με τον ισπανικό Τύπο να υποστηρίζει πως η παραίτηση του βασιλιά είχε άμεση σχέση με το σκάνδαλο του γαμπρού του και την χαμηλή δημοφιλία της μοναρχίας εκείνη την περίοδο.

Πηγή: protothema.gr