Καλοκαίρι - 7 Κίνδυνοι για τον Σκύλο σας
Καλοκαίρι - 7 Κίνδυνοι για τον Σκύλο σας

Η κτηνίατρος Δρ Δήμητρα Σωφρονίου μας δίνει πρακτικές συμβουλές για να προστατέψουμε το κατοικίδιο μας από τους κινδύνους που επιφυλάσσει το καλοκαίρι στους τετράποδους φίλους μας. 

Θερμοπληξία: Η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει και ο κίνδυνος για θερμοπληξία αυξάνεται. Η θερμοπληξία είναι η κατάσταση στην οποία η θερμοκρασία του ζώου ανεβαίνει πολύ, με αποτέλεσμα τα εσωτερικά όργανα να καταστρέφονται και να υπολειτουργούν, οδηγώντας το ζώο στο θάνατο. Για να μειώσετε τον κίνδυνο της θερμοπληξίας:

-Αποφύγετε τις βόλτες και το παιχνίδι του σκύλου κατά τις μεσημεριανές ώρες. Προτιμήστε πρωί ή βράδυ όπου η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή

-Ο σκύλος πρέπει να έχει στη διάθεση του άφθονο, καθαρό νερό όλο το 24ωρο

-Τα κατοικίδια πρέπει να μένουν σε σκιερό μέρος καθόλη τη διάρκεια της μέρας

-Αποφύγετε να αφήνετε τα κατοικίδια σε κλειστά διαμερίσματα ή αυτοκίνητα. Μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να μετατραπούν σε θερμοκήπια και να προκαλέσουν θάνατο στον τετράποδο φίλο σας

Εξωπαράσιτα: Παρόλο που τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι αρχίζουν να εμφανίζονται την ανοιξη, με τις ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιρίου πολλαπλασιάζονται ανεξέλεκτα. Τα εξωπαράσιτα αυτά μεταδίδουν ασθένειες και ενδοπαράσιτα στα κατοικίδια, καθώς επίσης προκαλούν πτώση στο ανοσοποιητικό του ζώου καθιστώντας το ευάλωτο σε διάφορά νοσήματα. Για να αποφύγετε αυτούς τους απρόσμενους επισκέπτες πάνω στο κατοικίδιο σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για να χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο εξωπαρασιτοκτόνο για το ζώο σας και φροντίστε να το ανανεώνετε στο κατάλληλο διάστημα που θα σας υποδείξει ο κτηνίατρος.

Θάλασσα: Μπορεί η βόλτα στη θάλασσα να ξετρελαίνει τον τετράποδο φίλο σας, όμως θα πρέπει να προσέξετε κάποια πράγματα για να μην μετατραπεί η βόλτα αυτή, σε σκέτη καταστροφή.

-Αποφύγετε τη βόλτα στη θάλασσα  κατά τις μεσημεριανές ώρες που η θερμοκρασία είναι υψηλή και η συνεχόμενη έκθεση του σκύλου στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία

-Μη ξεχάσετε να πάρετε δοχείο νερού και πόσιμο νερό για τον τετράποδο φίλο σας

-Μην αφήνετε τον σκύλο να πίνει νερό από τη θάλασσα, όχι μόνο δε θα ξεδιψάσει αλλά θα  του δημιουργήσει πολλά προβλήματα όπως γαστρίτιδα.

-Φροντίστε να δημιουργήσετε ένα χώρο σκιερό, πχ με ομπρέλα, όπου ο σκύλος θα μπορεί να ξεκουραστεί 

-Η συνεχόμενη χρήση λουριού για τον σκύλο στην παραλία είναι απαραίτητη. Οι ανεξέλεκτες βόλτες χωρίς λουρί, εκτός από παράνομη πράξη, θέτουν σε κίνδυνο το κατοικίδιο σας αφού δεν μπορείτε να έχετε πλήρη έλεγχο των κινήσεων του

-Τα σακουλάκια μιας χρήσης για τις ακαθαρσίες του σκύλου (κόπρανα) είναι απαραίτητα και στην παραλία. Οι καθαρές παραλίες είναι ευθύνη όλων μας. Δείξτε το καλό παράδειγμα και βοηθείστε να γίνει συνήθεια όλων!

-Μετά απο το μπάνιο στην θάλασσα, φροντίστε να ξεπλύνετε το κατοικίδιο σας με νερό της βρύσης άμεσα και να το στεγνώσετε προσεκτικά! Το θαλασσινό νερό και η υγρασία στο δέρμα μπορεί να δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες για να δημιουργηθεί κάποιου είδους δερματίτιδα

 

Ξηρά χόρτα (Άγανα): Τα άγανα είναι ένα είδος χόρτου το οπόιο έχει την τάση να προσκολλάται στο τρίχωμα του ζώου και σταδιακά να δημιουργεί συρίγγιο. Πιο συχνά τα άγανα εντοπίζονται στα αυτιά, στη μύτη, στη στοματική κοιλότητα, μεταξύ των δακτύλων, στην πατούσα, στο μάτι και πιο σπάνια στο υπόλοιπο σώμα. Φροντίστε να παρατηρείτε προσεκτικά τον σκύλο μετά από κάθε βόλτα και να αφαιρείτε τυχόν ξηρά χόρτα που έχουν προσκολληθεί πάνω του.

Αλλαγή διατροφής: Λίγο που ο καιρός έφτιαξε και περνάμε πολλές ώρες έξω από το σπίτι παρέα με τον σκύλο, λίγο που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σε αφθονία και λίγο που τις καλοκαιρινές βραδιές ξενυχτάμε με φίλους κάτω από τον έναστρο ουρανό...μας βγάζουν εκτος προγράμματος διατροφής. Μαζί με εμάς, και οι τετράποδοι φίλοι μας.

-Αποφύγετε να ταϊζετε τον σκύλο με τα υπολείμματα που έχουν περισσέψει από το πιάτο σας

-Αποφύγετε να δίνετε στο σκύλο σας κόκαλα. Κάντε το σαφές και στους καλεσμένους σας!

-Κρατήστε τα φρούτα και τα λαχανικά για εσάς! Ο σκύλος σας μπορεί να ενθουσιάζεται που μοιράζεστε το ίδιο φαγητό, σύντομα όμως θα ανακαλύψετε ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα υγείας, είτε άμεσα είτε σε βάθος χρόνου. 

-Αν σκοπεύετε να πάτε εκδρομή ή ταξίδι, φροντίστε να πάρετε μαζί σας την απαραίτητη ποσότητα τροφής για το σκύλο. Έτσι, δε θα χρειαστεί να ξεφύγετε από το πρόγραμμα διατροφής του.

-Αποφύγετε να βάζετε νερό στην τροφή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε περίπτωση που η βρεγμένη τροφή δεν καταναλωθεί άμεσα, θα γίνει τέλειο υπόστρωμα για να αναπτυχθούν μικρόβια με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν γαστρεντερικές διαταραχές όταν καταναλωθεί από το ζώο.

Φίδια: Όσο κι αν φαίνεται παράξενο τα φίδια δεν επιτίθενται με σκοπό να βλάψουν τα ζώα ή τον άνθρωπο. Ο λόγος της επίθεσης τους είναι η άμυνα, σε περίπτωση που νιώσουν κίνδυνο, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν και να απομακρυνθούν από εμάς και τους τετράποδους φίλους μας. Οι σκύλοι, από περιέργεια πλησιάζουν τα φίδια με αποτέλεσμα αυτά να επιτίθενται. Φροντίστε ο σκύλος να πηγαίνει βόλτα μόνο με λουρί και με την συνοδία ανθρώπου έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των κινήσεων για να μην πλησιάσει κάποιο φίδι. Αν η περιοχή που διαμένει ο σκύλος έχει φίδια, φροντίστε να φτιάξετε μια ειδική περίφραξη από υλικό με μικρά διάκενα, η οποία στην άκρη θα γυρίζει προς τα έξω. Αυτός είναι ένας ασφαλής τρόπος να αποφύγετε τις απρόσμενες επισκέψεις φιδιών. Σε περίπτωση που κάποιο φίδι δαγκώσει τον σκύλο σας, μεταφέρετε τον άμεσα στον κτηνίατρο.

Αλλεργίες: Αν και οι αλλεργίες είναι συχνότερες την άνοιξη, συνεχίζουν και το καλοκαίρι. Φυτά, άνθη, εξωπαράσιτα, είναι μερικά από τα πιο συχνά αλλεργιογόνα. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κνησμό ή/και αλλαγές στο δέρμα ή το τρίχωμα του ζώου σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο ο οποίος θα σας καθοδηγήσει μετά απο εξέταση του ζώου.

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που μας δίνει την ευκαιρία να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τον σκύλο κάνοντας πολλές δραστηριότητες. Ωστόσο, οι κίνδυνοι καραδωκούν και δεν πρέπει να τους υποτιμούμε. Σε κάθε περίπτωση η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Καλό καλοκαίρι σε εσάς και τους τετράποδους φίλους σας!