Καμιά κατοχή δεν διαρκεί για πάντα

21 Αυγούστου 1968. Ήταν η μέρα που η «Άνοιξη της Πράγας», η επανάσταση της τσεχοσλοβακικής νεολαίας κατά του σιδηρούν παραπετάσματος, σταμάτησε μπροστά στα σοβιετικά άρματα μάχης που εισέβαλαν στη χώρα. «Πενήντα χρόνια μετά την Άνοιξη της Πράγας, η Ευρώπη δεν διαιρείται πλέον από το σιδηρούν παραπέτασμα και οι κάτοικοι της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Σλοβακίας και οι άλλοι Ευρωπαίοι ζουν σε μια Ένωση ειρήνης και αλληλεγγύης στην οποία μπορούν να βασίσουν στην προστασία τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αφορμή την πεντηκοστή επέτειο της Άνοιξης της Πράγας. 

Στην Κύπρο δεν μνημονεύονται τέτοιες επέτειοι, σχεδόν από κανένα. Ούτε φυσικά και από το λεγόμενο Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, και καλύτερα. Αν χρειαζόταν να τοποθετηθεί το πιο πιθανό είναι ότι θα τασσόταν υπέρ των αρμάτων μάχης… Είναι γι’ αυτό αξιοπρόσεχτη η υπόμνηση της επετείου από τον συνάδελφο Γιώργο Τζίβα, στον «Πολίτη»: «Τότε που η ΕΣΣΔ εισέβαλε στην Τσεχοσλοβακία, τον Αύγουστο του 1968. Μισός αιώνας», έγραψε. «Έξι χρόνια μετά -1974- με νατοϊκά όπλα η Τουρκία εισβάλλει στην Κύπρο. 44 χρόνια μετά, τίποτε δεν δείχνει πως θα έχει την ίδια εξέλιξη. Η ΕΣΣΔ κατέρρευσε, η Τουρκία έχει περισσότερη αντοχή. Η ουσία όμως μία και μοναδική. Καμιά κατοχή δεν διαρκεί για πάντα», διαπιστώνει ο καλός συνάδελφος.

Έχει αποδειχτεί ιστορικά πως καμιά κατοχή δεν διαρκεί για πάντα, όπως άλλωστε υπονοεί με την επισήμανσή του και ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ. Η Τουρκία έχει περισσότερη από την ΕΣΣΔ αντοχή, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ακόμη. Κάποια ώρα, όπως προέβλεψε και γέρων (άγιος, πια) Παϊσιος, επαναλαμβάνοντας τις προφητείες του Αγαθάγγελου (τις έγραψε το 1279 στη Μεσσήνη της Σικελίας), η Τουρκία θα καταρρεύσει. Το ξανθό γένος, παρά την πρόσφατη κατάρρευσή του, θα ελευθερώσει την Κωνσταντινούπολη και θα την παραδώσει δυο χρόνια μετά στην Ελλάδα.

Επιβεβαιώνοντας τον κανόνα πως καμιά κατοχή δεν διαρκεί για πάντα, η Οθωμανική αυτοκρατορία κατέρρευσε, όπως προηγουμένως είχε καταρρεύσει και η Βυζαντινή,  και η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, κι όπως αργότερα και η Βρετανική αποικιοκρατία, επιστρέφοντας στους κατακτημένους λαούς την ελευθερία τους. Παρά την κατάρρευση των Οθωμανών κατακτητών, όμως, η Κωνσταντινούπολη δεν επανάκτησε την ελευθερία της, μετά από 565 χρόνων κατοχής. Παρά το ότι καμιά κατοχή δεν διαρκεί για πάντα, παρά τις προφητείες και τη βεβαιότητα ότι θα καταρρεύσει κάποτε και η Τουρκία, η Κωνσταντινούπολη θα συνεχίσει να κατοικείται από Τούρκους γιατί σήμερα είναι 16 εκατομμύρια, έναντι 1200 Ελλήνων. Το ίδιο και η βόρεια Κύπρος στην οποία κατοικούν σήμερα μερικές εκατοντάδες ηλικιωμένοι, κυρίως, Έλληνες και μισό εκατομμύριο Τούρκοι.