Κόσμος, Υγεία


Κάθε ένα λεπτό δέκα καπνιστές αφήνουν την τελευταία τους πνοή
Κάθε ένα λεπτό δέκα καπνιστές αφήνουν την τελευταία τους πνοή

Κάθε ένα λεπτό δέκα καπνιστές πεθαίνουν εξαιτίας της εξάρτησής τους. Κάθε ένα λεπτό ανάβουν σχεδόν 11 εκατομμύρια τσιγάρα.

Η 31η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος και με αυτή την αφορμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν αυτή την κακή συνήθεια.

Ειδικότερα, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου 1 δισεκατομμύριο καπνιστές σε όλο τον κόσμο, δηλαδή περίπου το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού καπνίζει. Οι περισσότεροι ζουν στην Κίνα: από τους 1,3 δισ. κατοίκους της χώρας, περίπου οι 315 εκατ. είναι καπνιστές και ευθύνονται για πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας κατανάλωσης τσιγάρων. Η Ινδονησία από την άλλη έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών: το 76% των ανδρών άνω των 15 ετών.

Περίπου το 80% των καπνιστών σε όλο τον κόσμο ζει σε χώρες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, ενώ 226 εκατομμύρια καπνιστές θεωρούνται φτωχοί.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε τον Απρίλιο του 2017, το ποσοστό εκείνων που καπνίζουν καθημερινά μειώθηκε τα τελευταία 25 χρόνια. Συγκεκριμένα, 1 στους 4 άνδρες και 1 στις 20 γυναίκες κάπνιζαν καθημερινά το 2015, ενώ το 1990 αυτή την κακή συνήθεια είχαν 1 στους 3 και 1 στις 12 αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ετησίως το ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα σκοτώνει πάνω από 7 εκατομμύρια ανθρώπους. Η κατανάλωση καπνού ευθύνεται για τον θάνατο ενός ανθρώπου κάθε έξι δευτερόλεπτα, κατά μέσο όρο.

Τον 20ο αιώνα, το κάπνισμα στοίχισε 100 εκατομμύρια ζωές. Μια καλή σύγκριση είναι αυτή με τα θύματα που άφησε πίσω του ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος που υπολογίζονται στα 60 με 80 εκατομμύρια άτομα.

Πηγή: athensvoice.gr