Κυριακή 5 Απριλίου 2020 LIVE ΕΛΑ,ΧΑΜΟΓΕΛΑ | 00:40 ΕΛΑ,ΧΑΜΟΓΕΛΑ LIVE

ΚΕ: Με τη θέση για σαφήνεια η Κύπρος στη Σύνοδο Κορυφής

Με τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη σαφήνεια στις θέσεις της Βρετανίας και να αποφασιστεί πώς προχωρά η ΕΕ στη συνέχεια, προσέρχεται η Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η Κυπριακή Δημοκρατία, περιέγραψε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Εκπρόσωπος έκανε λόγο για την απαραίτητη σαφήνεια που πρέπει να υπάρξει στις θέσεις των Βρετανών, αλλά και στο μέλλον των σχέσεων με την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

“Υπάρχει μια απόφαση του βρετανικού λαού, με την οποία αν και διαφωνούμε, δεν είναι κάτι που επιθυμούσαμε, είναι ξεκάθαρη και είναι απόλυτα σεβαστή. Από εκεί και πέρα, κατά τη διάρκεια του αποψινού δείπνου, αναμένουν όλοι οι αρχηγοί κρατών να ακούσουν από τον κ. Κάμερον πώς θα προχωρήσει με την απόφαση του βρετανικού λαού”, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πρέπει, σημείωσε, “να υπάρχει σαφήνεια, δεν πρέπει να υπάρχει το οποιοδήποτε νομικό κενό, ώστε να προχωρήσουμε. Από εκεί και πέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει την πορεία της και θεωρώ ότι και οι δύο πλευρές -και η Βρετανία και η ΕΕ- επιθυμούν να έχουν μια στενότατη σχέση, κάτι το οποίο θα διαφανεί μέσα από τη μετεξέλιξη της ιδιότητας της Βρετανίας ως κράτος μέλος στη νέα σχέση που θα δημιουργηθεί”.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε περαιτέρω ότι “η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Στο πλαίσιο ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτη σαφήνεια, να είναι ξεκάθαρη η κατάσταση πραγμάτων και να αποφασίσουμε πώς προχωρούμε στο επόμενο βήμα”.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Βρετανίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε πως “υπάρχουν άριστες διμερείς σχέσεις με τη Βρετανία, αυτή τη στιγμή υπάρχει και η κοινή ιδιότητα ως κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας, άρα θα δούμε από τη μια το πλαίσιο των σχέσεων με τη ΕΕ και από τη άλλη στο πλαίσιο της κοινοπολιτείας πώς θα κινηθούμε, έτσι ώστε να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, αν θέλετε, οι εξαίρετες σχέσεις προς όφελος και των δύο κρατών, αλλά και των λαών των δύο χωρών”.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου, ο Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι "υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως το μεταναστευτικό, η κοινή αγορά, οι σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, που είναι κάτι πουν ενδιαφέρει άμεσα τη Λευκωσία, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι (έναντι) όλων των συζητήσεων θα επικρατήσει η απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο από την ΕΕ”.

Συνάντηση με Ρέντσι

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο των συζητήσεων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι “ήταν μια εξαιρετική συνάντηση οφείλω να αναφέρω, που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Ιταλού Πρωθυπουργού”.

Σίγουρα, πρόσθεσε, “το θέμα του Brexit κυριάρχησε των συζητήσεων, στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται η Ιταλία επιθυμεί να διαδραματίσει και ένα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, άρα έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς προχωρούμε”.

Είναι, πρόσθεσε, “σημαντικό από τη μια αυτό που έχω αναφέρει προηγουμένως, να υπάρξει αυτή η νομική σαφήνεια για τις προθέσεις των Βρετανών και από την άλλη η ΕΕ μέσα από μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση να δούμε πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση που δημιουργείται και την ίδια στιγμή πώς προχωρεί στα επόμενα βήματα”. Ακολούθως, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, συζητήθηκαν τα θέματα της ενέργειας και υπενθύμισε ότι είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχει έντονο ιταλικό ενδιαφέρον για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης.

“Ο Ιταλός Πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερώσει για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ έγινε συζήτηση και για ανταλλαγή επισκέψεων ανάμεσα στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τον Ιταλό Πρωθυπουργό”, είπε.

Επικοινωνία με Νετανιάχου
-----
Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ενημέρωσε και για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας δεν επηρεάζει τις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών.

“Νωρίς σήμερα το πρωί ο  Ισραηλινός Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τουρκία για την ομαλοποίηση των σχέσεων τους. Ήταν ξεκάθαρος ότι η όποια ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο τη στρατηγικής σημασίας σχέση ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ και μάλιστα εκφράστηκε η πρόθεση και από τους δύο ηγέτες για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας αυτής”, είπε ο Εκπρόσωπος.

Οπως σημείωσε, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευαρέσκειά του και τις ευχαριστίες του για την πρωτοβουλία του κ. Νετανιάχου να τον ενημερώσει και εξέφρασε την ίδια στιγμή την πεποίθηση, όπως με τη λύση του Κυπριακού να μπορεί να καταστεί δυνατή η ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία, η συμμετοχή της Τουρκίας στον ενεργειακό διάλογο που γίνεται στην περιοχή, αφού όπως όλοι αντιλαμβάνεστε χωρίς την επίλυση του Κυπριακού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει. Να συμπληρώσω τέλος ότι ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την άμεση ανταπόκριση στις πυρκαγιές που είχαμε στην Κύπρο”.

LIVE
LIVE

23:33 Κύπρος

Απάντηση από Καρούσο - Χριστοδουλίδη για την πτήση της Πάφου – Τι λέχθηκε για τους συγγενείς κρατικών αξιωματούχων  

22:19 Αστυνομικά

Ώρες αγωνίας για τον 44χρονο Χάρη – Ελλείπει από την οικία του στη Λευκωσία

22:06 Κόσμος

Πλησιάζουν τις 300 χιλιάδες τα κρούσματα και τις 8 χιλιάδες οι νεκροί από κορωνοϊό στις ΗΠΑ

21:49 Κύπρος

Ασθενής του ΓΝ Πάφου ανάμεσα στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού

21:36 Κύπρος

Δρ. Σωτηριάδης: Ο κόσμος πρέπει να ασκείται – Τι λέει για τη χρήση μάσκας από όλους

23:40 Αθλητικά

Πρώτα η υγεία και μετά το ΝΒΑ!

20:49 Κύπρος

Δρ.Πάνος: Το κρίσιμο διήμερο για όσους νοσούν με κορωνοϊο– Τι λένε οι αριθμοί για την Κύπρο

20:48 Αστυνομικά

181 καταγγελίες από την Αστυνομία για μετακινήσεις πεζών και οχημάτων

20:46 Κύπρος

Αποφάσεις για νέες απαγορεύσεις στη διακίνηση λόγω κορωνοϊού στα κατεχόμενα

20:31 Κύπρος

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας το αεροσκάφος με εξοπλισμό από την Κίνα

19:40 Κύπρος

Στο δρόμο καρκινοπαθής στην Πάφο λόγω κορωνοϊού – Δεν έχει που να πάει

23:15 Αθλητικά

«Αν οι αρχές δεν μας το επιτρέψουν, δεν θα παίξουμε»

19:30 Κύπρος

Κλείνει το Επαρχιακό Ταχυδρομείο Λεμεσού λόγω κρούσματος κορωνοϊού

19:05 Κύπρος

Τέσσερις στους δέκα Παφίτες δεν πήγαν για τεστ – Η κατάσταση στην Αραδίππου

18:54 Κόσμος

Νεκρός στα 52 του από κορωνοϊό φρουρός του Ιταλού πρωθυπουργού

18:42 Κύπρος

Έδωσε εξηγήσεις για τα συμπτώματα ο Δρ. Λοΐζου – Η επίδραση στον εγκέφαλο…

18:31 Κύπρος

Τα πρώτα χαμόγελα στους επιστήμονες του Υπ. Υγείας στην Κύπρο παρά τα 30 κρούσματα

22:45 Αθλητικά

Όταν ο Πέδρο τρόλαρε τον Κριστιάνο

18:18 Ελλάδα

Κορωνοϊός –Ελλάδα: Ακόμη ένας νεκρός και άλλα 60 κρούσματα – Στα 69 τα θύματα

18:09 Κύπρος

Δεν καταγράφηκε νέο κρούσμα κορωνοϊού στο κατεχόμενα

Όλη η ενημέρωση σε ένα App