Πολιτική


Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία με τις NAVTEX να ζώνουν την ΑΟΖ της ΚΔ – ΒΙΝΤΕΟ
Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία με τις NAVTEX να ζώνουν την ΑΟΖ της ΚΔ – ΒΙΝΤΕΟ

Της Νατάσας Ιωάννου

Έζωσε την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας η Τουρκία με παράνομες ναύτεξ, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση στην Μεσόγειο, την ώρα που ο Υπουργός Ενέργειας αποκάλυπτε πως ο στόχος Καλυψώ στο οικόπεδο έξι, στέλλει ελπιδοφόρα μηνύματα για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου. 

Η Τουρκία μέσα από την προκλητικότητα στοχεύει να διαμηνύσει την "παρουσία " της στις έρευνες για φυσικό αέριο. Αυτό ενισχύεται και μέσα από τις δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου για λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας αλλά και των Τουρκοκυπρίων, μέσα απο τις έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Με τις παράνομες ναύτεξ η Άγκυρα δέσμευσε μεγάλες περιοχές στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Κόλπο των Αδάνων μέχρι τον Ακάμα.

Ειδικά δέσμευσε περιοχή του οικόπεδο 3 που είναι ο επόμενος στόχος της ΕΝΙ, ενώ ο σταθμός της Αττάλιας επανέρχεται για δεύτερη φορά με σκληρό λεκτικό, που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ, προσθέτοντας πως «οι προσπάθειες νομιμοποίησης παράνομων ισχυρισμών της ε/κ διοίκησης όπως αποκαλεί την Κ.Δ. μέσω της αντιναύτεξ που εξεδόθη από το σταθμό της Λάρνακας δεν γίνεται δεχτή και είναι άκυρη.

Την ίδια ώρα η Λευκωσία έθεσε σε ισχύ από σήμερα τις ζώνες ασφαλείας γύρω από το στόχο Σουπιά. Εάν παραβιαστεί η ακτίνα των 500 μέτρων τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία διεξάγει άσκηση ρυμούλκησης υποβρύχιας συσκευής μέχρι το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου σε περιοχή που καλύπτει όλη την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πάντως η Τουρκία αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση μέσω της πολιτικής εκφοβισμού. Κορύφωση των σχεδιασμών της αποτελούν οι εξαγγελθείσες αναφορές για την διεξαγωγή γεωτρήσεων με το γεωτρύπανο που απέκτησε προσφάτως , στοχεύοντας φυσικά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.