Ο σκοτεινός χειμώνας της Ευρώπης – Πουλόβερ, θερμάστρα και «έξυπνο» μαγείρεμα

Περιορισμούς στην ψύξη, στη θέρμανση, στις μετακινήσεις και τον ηλεκτροφωτισμό επιβάλλουν ήδη οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παρά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, καθώς το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχει ανατρέψει άρδην τους εθνικούς υπολογισμούς ως προς τα διαθέσιμα ενεργειακά αποθέματα. Παράλληλα με τον αγώνα δρόμου στον οποίο έχουν αποδυθεί τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για τη μεγιστοποίηση της αποθήκευσης ενέργειας, οι εθνικές κυβερνήσεις προετοιμάζουν εντατικά τους Ευρωπαίους πολίτες για έναν δύσκολο ενεργειακά χειμώνα, εισάγοντας σειρά μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, αρχής γενομένης από τα κλιματιστικά.
Ελλάδα:
Θερμοστάτης στο Δημόσιο και στο βάθος διακοπές
Μπροστά στην ανάγκη προτεραιοποίησης των ενεργειακών αναγκών τον επόμενο χειμώνα βρίσκεται και η ελληνική κυβέρνηση, μετά την πολιτική συμφωνία που επήλθε στην Ε.Ε. για οριζόντια περικοπή 15% της χρήσης φυσικού αερίου σε όλα τα κράτη-μέλη μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Η επιχείρηση εξοικονόμησης ενέργειας άρχισε από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών επέβαλε θερμοστάτη σε όλα τα δημόσια κτίρια, αλλά και όσα χρησιμοποιούνται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο, να τηρείται στους 27° C και κατά τη χειμερινή στους 19° C.
Στα οριζόντια μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για το Δημόσιο προβλέπονται ακόμα μέτρα σκίασης των κτιρίων για τη βελτίωση της ενεργειακής τους συμπεριφοράς, αλλά και μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% τουλάχιστον, μέσω του εξορθολογισμού του οδοφωτισμού και του καλλωπιστικού/διακοσμητικού φωτισμού. Η φωτοχυσία στα δημόσια κτίρια περνά στο παρελθόν και το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στη λήψη πιο εντατικών μέτρων για νοικοκυριά, βιομηχανίες και φορείς.
Στα άμεσα μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου περιλαμβάνονται: η λειτουργία θερμοστάτη για τη ρύθμιση των ανώτατων ορίων στα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού, η «έξυπνη» χρήση των ενεργοβόρων συσκευών τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά, όπως και η συντήρηση των μηχανημάτων για να αποφευχθούν τυχόν απώλειες σε θερμότητα. Επίσης, η αφαίρεση μιας στις 10 λάμπες και η απενεργοποίηση του καλλωπιστικού φωτισμού σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στις 3 το πρωί θα αποτελέσουν καθημερινότητα από τα τέλη Αυγούστου και εξής.
Παραμένει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σύντομες διακοπές ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές. Στον πόλεμο για την εξοικονόμηση ενέργειας έχει μπει και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ότι με βάση την εφαρμογή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 3424/τ.Β/02.07.2022) υλοποιούνται άμεσες παρεμβάσεις, όπως:
ορισμός υπευθύνου ενεργειακών υποδομών/ εγκαταστάσεων,
ρύθμιση του θερμοστάτη κλιματισμού στους 27°C,
απενεργοποίηση κλιματισμού, αν υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα,
απενεργοποίηση κλιματισμού μετά το πέρας του ωραρίου,
αλλαγή στους χρονοδιακόπτες οδοφωτισμού (τουλάχιστον) με φωτοκύτταρα, μείωση της λειτουργίας του διακοσμητικού φωτισμού (κτίρια και αξιοθέατα) έως τις 3 μετά τα μεσάνυχτα, περιορισμός της χρήσης συντριβανιών και άλλων μεγάλων ομοειδών καταναλώσεων.
O Γερμανός καγκελάριος Oλαφ Σολτς στις αποθήκες της Siemens στο Μιλχάιμ, όπου μετέβη για να επιθεωρήσει την περιβόητη τουρμπίνα καναδικής κατασκευής, η οποία μπορεί να δώσει τη λύση στις «τεχνικές» δυσλειτουργίες που επικαλείται η Μόσχα για τη συνέχιση της μεταφοράς ρωσικού αερίου από την Γκάζπρομ. «Απλώς πρέπει κάποιος να πει “τη θέλω” και θα την έχει άμεσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς
Γερμανία:
Μέτρα-σοκ για την πιο εκτεθειμένη στην κρίση χώρα της Ε.Ε.
Μεγαλύτερη ετοιμότητα απέναντι στην ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας καταγράφεται στη Γερμανία, καθώς η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης είχε συνδέσει άρρηκτα την ενεργειακή της επάρκεια με τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου. Μπορεί 600.000 ηλεκτρικές θερμάστρες να έχουν ήδη πουληθεί σε όλη τη χώρα τους τελευταίους μήνες, η μείωση, ωστόσο, της προμήθειας από τον αγωγό Nord Stream 1 ως μέσο άσκησης πίεσης της Μόσχας προς το Βερολίνο είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση ενός συνολικού κυβερνητικού «σχεδίου έκτακτης ανάγκης» για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Στο έκτακτο αυτό σχέδιο περιλαμβάνονται:
επιστροφή της τηλεργασίας με στόχο την απενεργοποίηση των συστημάτων θέρμανσης σε μεγάλα κτίρια, διακοπή του δημόσιου ηλεκτροφωτισμού σε μνημεία, δρόμους και κτίρια (όταν ο φωτισμός 200 ιστορικών μνημείων του Βερολίνου ισοδυναμεί με την κατανάλωση 150 νοικοκυριών),
επιβολή «θερμοστάτη», δηλαδή ανώτατου ορίου θερμοκρασίας για την ψύξη αλλά και τη θέρμανση σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια,
εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης,
προώθηση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων με επιδότηση αντικατάστασης κουφωμάτων,
κίνητρα για αλλαγή συστημάτων θέρμανσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
απαγόρευση της χρήσης φυσικού αερίου για να θερμαίνονται ιδιωτικές πισίνες,
επισταμένοι έλεγχοι ως προς την τήρηση των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας,
αντικατάσταση λαμπτήρων με λιγότερο ενεργοβόρους σε δημόσια κτίρια και δρόμους,
«φωτισμός κατά παραγγελία», δηλαδή ενημέρωση από πολίτες για δρόμους που χρήζουν ηλεκτροφωτισμού,
εγκατάσταση αισθητήρων για τον δημόσιο ηλεκτροφωτισμό,
απελευθέρωση του ορίου ελάχιστης θερμοκρασίας στα ιδιωτικά κτίρια,
μείωση της θερμοκρασίας σε πισίνες και κέντρα αναψυχής.
Γαλλία:
Εναλλακτική ενέργεια, τηλεργασία και πρόστιμα
Με δραστικές περικοπές στην κατανάλωση ενέργειας, ακόμη και αν η αποθήκευση αερίου έχει αγγίξει εντός του Αυγούστου το 80%, προειδοποίησε ειδικά τις ιδιωτικές εταιρείες η γαλλική κυβέρνηση, μετά την παρουσίαση του εθνικού στόχου για συνολική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% τα επόμενα δύο χρόνια, από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ανάμεσα στα μέτρα που θα εφαρμοστούν, προβλέπονται: ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας, αυξημένη χρήση φωτισμού LED πολύ χαμηλής ενέργειας,
ενίσχυση της θερμομόνωσης,
ενθάρρυνση ήπιας κινητικότητας με τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς,
ηλεδιάσκεψη και τηλεργασία,θέρμανση με ανώτατο όριο στους 19° C και χρήση κλιματιστικού στους 26°C κατά την κορύφωση του φετινού καλοκαιριού,
αποσύνδεση ηλεκτρικών συσκευών και Wi-Fi κατά την απουσία στις διακοπές ή τα Σαββατοκύριακα,
συστάσεις για περιορισμό του κλιματισμού και του φωτισμού στα νοικοκυριά,
επιβολή προστίμων σε κλιματιζόμενα καταστήματα και χώρους εστίασης με ανοιχτές πόρτες, εθελοντική εφαρμογή μέτρων από τα σούπερ μάρκετ, όπως: απενεργοποίηση φωτεινών πινακίδων, περιορισμός εξαερισμού και φωτισμού τις νυχτερινές ώρες, μείωση θερμοκρασίας στα σημεία πώλησης στους 17° C.
Πηγή: protothema.gr