Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 LIVE SHOPPING STAR | 19:00 ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ LIVE

Στον απόηχο της χρεοκοπίας της Thomas Cook το ΕΚ συζητά μέτρα προστασίας εργαζομένων και τουριστών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε επαφή με τα κράτη μέλη για να υπολογίσει τον αντίκτυπο της χρεοκοπίας της Thomas Cook στις επιχειρήσεις, στις θέσεις εργασίας και στους τουρίστες που επλήγησαν, ανέφερε τη Δευτέρα η Ευρωπαία Επίτροπος Marianne Thyssen, αρμόδια για την Aπασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Κινητικότητα του Εργατικού Δυναμικού. 
 
Σε παρέμβασή της κατά την έναρξη της συζήτησης, στο πλαίσιο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η κ. Thyssen είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί σοβαρά με την πρόσφατη δήλωση χρεοκοπίας της Thomas Cook.
 
Επεξηγώντας τον αντίκτυπο, η κ. Thyssen είπε ότι ο τουρισμός είναι σημαντικός για την ΕΕ καθώς συμβάλλει στο 10% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ αμέσως και απευθείας, ενώ απασχολεί πάνω από 25 εκ. ανθρώπους, που ισοδυναμεί με το 11% της συνολικής απασχόλησης της ΕΕ. Για ορισμένες περιοχές της ΕΕ ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή εισοδήματος, συνέχισε η Επίτροπος. 
 
Η ατυχής χρεοκοπία της Thomas Cook δείχνει ανάγλυφα ότι ο τουρισμός και όλες οι σχετικές δραστηριότητες απαιτούν μια ενιαία αντιμετώπιση που να διέπει όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές, συνέχισε. Ανέφερε εξάλλου ότι η Κομισιόν θα ενεργοποιήσει μια σειρά από μέσα σε διαφορετικούς πολιτικούς τομείς που κινητοποιούνται για τη βοήθεια των κρατών μελών.
 
Συγκεκριμένα, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση παρέχει αρωγή σε αυτούς που έχασαν της δουλειά τους και θα τους βοηθήσει να βρουν νέα εργασία. Επίσης, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μπορεί να βοηθήσει για την επανεκπαίδευση, επανακατάρτιση και αναζήτηση εργασίας, ενώ στη διάθεση των κρατών μελών τίθενται και τα εργαλεία της ευρωπαϊκής συνοχής.
 
Μεταξύ άλλων, η Επίτροπος αναφέρθηκε και στα δικαιώματα των ταξιδιωτών, λέγοντας ότι η Οδηγία για τα ταξίδια-πακέτα υποχρεώνει τους διοργανωτές ταξιδίων να φροντίσουν για τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών και για την αποζημίωσή τους «κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα».
 
Είπε ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι εθνικές αρχές δραστηριοποιήθηκαν για να εξασφαλίσουν τον επαναπατρισμό επιβατών. «Υπό το φως των πρόσφατων εμπειριών μας και των μηχανισμών που διαθέτουμε κοιτάζουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη τί επιλογές υπάρχουν για να δοθεί συνέχεια στην ανακοίνωση της Κομισιόν για την προστασία των επιβατών σε περίπτωση χρεοκοπίας αεροπορικής εταιρείας» είπε.
 
Ακολούθησαν τοποθετήσεις των Ευρωβουλευτών διαφόρων πολιτικών ομάδων. Η Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Thomas Cook μετά την Ισπανία, φέρνοντας 3 εκ. τουρίστες. Είπε ότι η απώλεια εσόδων το 2020 υπολογίζεται σε 2,5 δις. ευρώ, λέγοντας ότι «κάποιοι μιλάνε για τη Lehman Brothers του ελληνικού τουρισμού». 
 
Οφείλουμε μέσω του ψηφίσματος να εξετάσουμε ένα ευρύτερο πλαίσιο υποστήριξης, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει κρατικές ενισχύσεις, φοροελαφρύνσεις, ίσως και τη δημιουργία ενός ταμείου εγγυοδοσίας για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, πρόσθεσε.
  
Επιβάλλεται να καταρτίσουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό είπε η Ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά, παράλληλα με την ενίσχυση της νομοθεσίας για προστασία των ταξιδιωτών σε έκτακτα γεγονότα.
 
Έκανε λόγο για αλλεπάλληλα χτυπήματα στον κλάδο των μεταφορών και του τουρισμού και είπε ότι δεν υπάρχει ενιαίος μηχανισμός στήριξης των τοπικών κοινωνιών και των θέσεων εργασίας. «Η Ευρώπη είναι ένας ενιαίος κορυφαίος τουριστικός προορισμός» είπε και διερωτήθηκε ποιος θα στηρίξει τον κλάδο αν όχι η ίδια η ΕΕ.
 
Τον λόγο πήραν και άλλοι Ευρωβουλευτές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τις επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και την ανάγκη για συντονισμένες κινήσεις σε περίπτωση πτώχευσης εταιρειών του τουρισμού. Σχετικό ψήφισμα θα υποβληθεί στην ολομέλεια την Πέμπτη.
 

LIVE
LIVE

18:11 Αστυνομικά

Τα 50ευρα, η κάνναβη και το ηχείο – Έσπασε στην ανάκριση ο 26χρονος που απειλούσε μαθητές σε Γυμνάσιο της Πάφου

18:07 Κόσμος

Ερντογάν: Δεν εγκαταλείπουμε S400, είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και Patriot

18:01 Αστυνομικά

ΤΩΡΑ: Μέλη της αστυνομίας  εντός της πολυκατοικίας με τον ένοπλο στο μπαλκόνι  

17:38 Αστυνομικά

«Δεν πεθαίνω, μεταμορφώνομαι» - Ετοιμοθάνατος επιστήμονας μετατρέπεται σε ρομπότ

17:08 Πολιτική

Την Έλλη Φλωρέντζου όρισε ως  εκπρόσωπο του στην Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις ο Γ. Εισαγγελέα

18:20 Αθλητικά

Πλάνα από τη δράση της Ομόνοιας για ανακύκλωση!

17:00 Αστυνομικά

Έβαλε τη μουσική στη διαπασών ο ένοπλος στο μπαλκόνι στην Ακρόπολη - Ήσυχος άνθρωπος λέει γείτονας

16:52 Πολιτική

Μήνυμα Ακιντζί για ανακήρυξη ψευδοκράτους: «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί που έχουν δικαίωμα να διοικούν τον εαυτό τους»

16:39 Αστυνομικά

Παραμένει ταμπουρωμένος στο μπαλκόνι ο ένοπλος στην Ακρόπολη – Φωτογραφίες

16:16 Κύπρος

Έρχεται διήμερο με βροχές και καταιγίδες

16:10 Κύπρος

ΟΣΑΚ: Θετική εξέλιξη η ένταξη της ιατρικής σχολής ΠΚ στο ΓεΣΥ

18:15 Αθλητικά

Παραιτήθηκε από το ΑΠΟΕΛ

16:02 Agora

Τα Public και η Cyta ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους

15:59 Agora

Τιμήθηκαν τα 50χρονα της ΟΠΑΠ Κύπρου και στηρίχθηκε το Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών «Στέλλα Σουλιώτη»

15:55 Κύπρος

Πρωτιά και πάλι για το δελτίο του OMEGA – Τετάρτη 13/11

15:46 Αστυνομικά

ΤΩΡΑ: Ένοπλος σε μπαλκόνι στην Λευκωσία  – Συναγερμός στην αστυνομία

15:44 Κύπρος

Στην καμένη γη του Ακάμα πήγε ο Αβέρωφ - Το μήνυμα που έστειλε

18:05 Αθλητικά

ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕ ΝΕΚΤΑΡΙΟ: Επιστροφή στον Αρχάγγελο

15:38 Πολιτική

Απαντά στο «διάγγελμα» Ακιντζί ο Αναστασιάδης: Μη βιώσιμη λύση από αξιώσεις που δημιουργούν προνόμια

15:27 Lifestyle

Δάκρυσε ο Γιώργος Αναγιωτός με το βίντεο που του ετοίμασαν οι κουμπάροι του

Όλη η ενημέρωση σε ένα App