Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 LIVE SHOPPING STAR | 19:00 ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ LIVE

Λιβύη, Ιράν, Σαχέλ, κλιματική διπλωματία και λίστα κυρώσεων κατά Τουρκίας συζήτησαν οι ΥΠΕΞ ΕΕ

Τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, η επιδεινούμενη κατάσταση στις χώρες του Σαχέλ, η διατήρηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, η αποστολή επιτήρησης της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ, αλλά και η επίσπευση της συμπλήρωσης της λίστας κυρώσεων με τα πρόσωπα και τις οντότητες που συνδέονται με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, απασχόλησαν του Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων), που συνήλθαν σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως ενημέρωσε τον Τύπο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορρέλ, που προέδρευσε της συνεδρίασης του ΣΕΥ.

Ειδικά για το θέμα της λίστας, το τελευταίο στην ενημέρωση του Ζ.Μπορρέλ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι "τέλος στις τρέχουσες υποθέσεις συζητήσαμε για τις νέες τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ενημερωθήκαμε για μια ακόμη φορά από τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών και συμφωνήσαμε να ζητήσουμε από την αρμόδια ομάδα εργασίας του Συμβουλίου RELEX να προωθήσει και να ολοκληρώσει τις εργασίες σχετικά με την καταχώριση προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται σε αυτές τις παράνομες δραστηριότητες προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν για τις κυρώσεις".

Αναλυτικά σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που απασχόλησαν του Υπουργούς ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι "σήμερα είναι το δεύτερο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αυτού του μήνα, ένα μήνα που ξεκίνησε το Νέο Έτος με πολλά προβλήματα".

"Όπως μπορείτε να φανταστείτε, συζητήσαμε για τη Λιβύη, αλλά στις τρέχουσες υποθέσεις, δεν ήταν ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη, επομένως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις αλλά μακρές συζητήσεις και πληροφόρηση. Χθες η διάσκεψη του Βερολίνου έφερε μια μοναδική ώθηση στις προσπάθειες προσέγγισης μιας πολιτικής λύσης, με αυτή τη διακήρυξη 55 σημείων που συμφωνήθηκε από την ισχυρότερη διεθνή εκπροσώπηση που έχω δει ποτέ, διότι όλο το Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν εκεί. Είναι μεγάλη επιτυχία της γερμανικής διπλωματίας, τόσο η διάσκεψη όσο και η ίδια η συμφωνία", τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Υπενθύμισε δε ότι "στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, πριν από 10 ημέρες, μου δόθηκε ισχυρή εντολή από τους συναδέλφους μου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων να συνεργασθώ με όλους τους φορείς με στόχο να προχωρήσουμε προς αυτή την πολιτική λύση. Είναι σημαντικό, θέλω να το τονίσω, ότι ακόμα δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός, είμαστε σε εκεχειρία".

Αλλά, όπως διευκρίνισε, "και οι δύο πλευρές έχουν προτείνει πέντε ονόματα ανθρώπων που θα εργαστούν για μια βιώσιμη εκεχειρία. Αυτό δεν ήταν δυνατό πριν από τη διάσκεψη, ο Γκασάν Σαλαμέ, Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη ζήτησε από τις δύο πλευρές να προτείνουν αυτούς τους πέντε εκπροσώπους στο στρατιωτικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τώρα και οι δύο πλευρές έχουν προτείνει αυτά τα πέντε ονόματα και αυτό είναι σημαντικό βήμα προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη εκεχειρία", επεσήμανε.

Εξήγησε ότι "σήμερα αναλύουμε την κατάσταση μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου και πώς η ΕΕ μπορεί να συμμετάσχει πιο δυναμικά. Και αφού αναλύσουμε την κατάσταση και αρκετές υποθέσεις για το τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες, αναθέσαμε στο σώμα εργασίας του Συμβουλίου, την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, στην οποία μετέχουν οι πρέσβεις της ΕΕ, να υποβάλει στο Συμβούλιο συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής αυτής της κατάπαυσης του πυρός και την επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Θα είναι έτοιμο για το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, αλλά εν τω μεταξύ θα πρέπει να περάσουμε από την εκεχειρία σε μια πραγματική κατάπαυση του πυρός. Εν πάση περιπτώσει, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σήμερα από την περασμένη εβδομάδα", τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ.

"Συζητήσαμε επίσης τον Σαχέλ", ανακοίνωσε. "Ξέρετε ότι την περασμένη Δευτέρα ήμουν στο Πάου, για τη σύνοδο κορυφής με τους αρχηγούς κρατών του Sa5 G5 που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου. Είδαμε απόλυτη επείγουσα ανάγκη. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό. Θα μπορούσατε να πείτε ότι η Λιβύη είναι ένα είδος όγκου που κάνει μετάσταση σε ολόκληρη την περιοχή και το οποίο βαραίνει όλες τις χώρες που βρίσκονται στο τέλος της Σαχάρας", προειδοποίησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το  2019, οι χώρες του Σαχέλ έχασαν 1.500 στρατιώτες. "Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή από το 2012 - μιλάω μόνο για στρατιώτες, αν προσθέσω τους αμάχους που πέθαναν, θα ήμασταν περίπου 4000", εξήγησε.

Από την πλευρά μας οι ευρωπαϊκές χώρες είμαστε οι πρώτοι χορηγοί και οι κύριοι πολιτικοί εταίροι αυτών των χωρών. Είμαστε βασικός παράγοντας στον τομέα της ασφάλειας. Έχουμε τρεις αποστολές Ασφάλειας και Κοινής Αμυντικής Πολιτικής. Το Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα να αυξήσει αυτή τη στρατηγική συνεργασία.

"Πρέπει να κάνουμε περισσότερα", επεσήμανε "και αυτό θα αποτελέσει το αντικείμενο της διεθνούς διάσκεψης που θα οργανώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον ερχόμενο Μάρτιο στο περιθώριο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου". "Είναι στις 26 Μαρτίου, η ημερομηνία έχει ήδη οριστεί", ανέφερε. "Συνεπώς, θα έχουμε μια διεθνής διάσκεψη και ελπίζω ότι θα είναι τόσο επιτυχημένη όσο και η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη", τόνισε ο Ζ.Μπορρέλ. "Στη διάσκεψη αυτή θα αναθεωρήσουμε τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Σαχέλ, ώστε να μπορέσουμε να διευρύνουμε από γεωγραφική άποψη και από λειτουργική άποψη το πεδίο των τριών αυτών αποστολών της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας που αναπτύσσουμε στην περιοχή", σημείωσε.

Όπως ανακοίνωσε οι 28 στη συνέχεια συζήτησαν πώς να ενισχύσουν την κλιματική διπλωματία. "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κ, ενέκρινε την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία που παρουσίασε η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε εντολή επίσης τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να αναπτύξουμε την κλιματική διπλωματία, έτσι ώστε η φιλοδοξία μας να μοιράζεται από τις χώρες που είναι μεγάλες εκπομπές [αερίων θερμοκηπίου] και η οποία θα γίνει ακόμα πιο μεγάλη στο μέλλον".

"Χωρίς αυτό, οι προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική πρόκληση μπορεί να είναι επιτυχείς εδώ, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει σήμερα το 9% των παγκόσμιων εκπομπών, ακόμη και αν αύριο κατορθώσαμε να εξαλείψουμε όλες τις εκπομπές μας, θα εξακολουθούσε να υπάρχει το 91%", εξήγησε.

"Επομένως, το κλίμα πρέπει να συμπεριληφθεί σε όλη τη διεθνή δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχίζοντας με εμπορικές συμφωνίες. Δεν έχει νόημα να αγνοούμε το κλίμα στις εμπορικές συμφωνίες που κάνουμε. Αντίθετα, οι προσπάθειές μας μπορεί να είναι ανεπαρκείς", σημείωσε ο Ζ.Μπορέλ.

"Κατά τη διάρκεια του γεύματος αναλύσαμε την κατάσταση σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή σε αυτό που ονομάζεται ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής", δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι "έχω ενημερώσει τους συναδέλφους μου για τη συνάντησή μου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Ζαρίφ, τον περασμένο Πέμπτη, στο Δελχί, όπου πραγματοποιήσαμε ειλικρινή διάλογο, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων γύρω από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA)".

"Οι Υπουργοί μου υπενθύμισαν ότι είχα την εντολή να συνεργαστώ με όλους τους σχετικούς παράγοντες της περιοχής προκειμένου να αναλύσω την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τα τελευταία γεγονότα και ποιο είναι το μέλλον της JCPOA", δήλωσε ο Ζ.Μπορρέλ.

Ανακοίνωσε δε ότι "οι υπουργοί των τριών χωρών - της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου - που μου ζήτησαν να ξεκινήσω τη διαδικασία επίλυσης της διαμάχης για την πυρηνική συμφωνία, επέμειναν στο γεγονός ότι ο σκοπός είναι να διασφαλιστεί αυτή η συμφωνία και όχι αντικατασταθεί με μια άλλη".

"Σήμερα, χαιρετίζω την πρωτοβουλία ορισμένων κρατών μελών - πολλών από αυτές - της Γαλλίας, των Κάτω Χωρών, της Δανίας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας, σχετικά με τη δημιουργία ευρωπαϊκής αποστολής επιτήρησης της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ", τόνισε. "Θέλω να χαιρετίσω αυτή τη συμβολή στην αποκλιμάκωση στην περιοχή και να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον πλοήγησης. Νομίζω ότι είναι σημαντικό. Δεν είναι απόφαση του Συμβουλίου, είναι ένας συνασπισμός των προθύμων υπό τη Γαλλία, οι οποίοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία και κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να δημιουργήσουν μια ευρωπαϊκή αποστολή θαλάσσιας επιτήρησης, η οποία είναι κάτι διαφορετικό από την αντίστοιχη αμερικανική πρωτοβουλία", διευκρίνισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

18:05 Πολιτική

Μπορρέλ: Στη Σύνοδο Κορυφής για καθοδήγηση το ζήτημα της Τουρκίας

17:50 Κύπρος

Επιστροφή στα τρία - Καλά νέα από τα κρούσματα της Δευτέρας

17:46 Κύπρος

Επιτέλους πέφτουν οι πρώτες βροχές – Αλλάζει το σκηνικό του καιρού  

17:37 Υγεία

16η Πορεία Europa Donna Κύπρου - Ανάβουμε τη φλόγα της Δύναμης, της Ελπίδας και της Ζωής!

17:27 Κύπρος

Βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού για αύριο

18:30 Αθλητικά

Τότεναμ: Στον αέρα το ματς με την Λέιτον Όριεντ λόγω κορωνοϊού

17:21 Lifestyle

Αννίτα Σαντοριναίου: «Δεν αφήνω την απογοήτευση να με καταβάλει»

17:12 Κύπρος

Ανέβασαν χειρόφρενο οι οδηγοί ταξί στο αεροδρόμιο Λάρνακας - Θέλουν να ρυθμίζουν τη ράμπα τους

17:01 Lifestyle

Βραβεία ΕΜΜΥ 2020: Οι μεγάλοι νικητές της πρώτης online τελετής

16:48 Αστυνομικά

Υπό κράτηση o 35χρονος πού έστησε την κομπίνα με τους εικονικούς γάμους στη Λάρνακα

16:41 Πολιτική

YΠΕΞ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων: Η Τουρκία επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση έναντι της Κύπρου

18:25 Αθλητικά

Η πρώτη ήττα και η υπέρβαση

16:35 Κύπρος

Υπ. Υγείας : Τίθεται σε λειτουργία ηλεκτρονική διεύθυνση για απορίες σχετικά με τα πρωτόκολλα

16:25 Agora

Το Flexiqule® μειώνει τη δυσκαμψία και τον πόνο των αρθρώσεων με σύμμαχο τη φύση!

16:18 Υγεία

Δεύτερο πάγωμα του εμβολίου της Οξφόρδης – Τρίτη θα είναι και... φαρμακερή λένε οι New York Times 

16:06 Αστυνομικά

Χάθηκε τον Απρίλη βρέθηκε σήμερα 31χρονη από τη Λεμεσό

16:00 Lifestyle

MasterChef: Ο Πάνος Ιωαννίδης αποκάλυψε πως είναι σε σχέση

17:55 Αθλητικά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Καρίγιο η ΑΕΚ

15:52 Οικονομία

Διαθέσιμη για υποβολή η δήλωση εισοδήματος – Πότε λήγει η προθεσμία

15:45 Κύπρος

Τον γύρο της Κύπρου έκανε ο αθλητής Νικόλας Μιχαήλ για ενίσχυση των Μικρών Ηρώων

Όλη η ενημέρωση σε ένα App