Σάββατο 30 Μαΐου 2020 LIVE ΓΥΜΝΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ | 03:30 ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ LIVE

Πανδημία: Μεγάλος ο κίνδυνος από την ασφυξία των συστημάτων υγείας-Νέες κατεθυντήριες από ΠΟΥ

Τις κατευθυντήριες γραμμές του για τον επιχειρησιακό προγραμματισμό συστημάτων υγείας έχει αναθεωρήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να βοηθήσει τις χώρες να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση όπως διαμορφώνεται με την πανδημία του COVID-19 και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουν στους πολίτες τους.
 
«Η πανδημία του COVΙD-19 επιβαρύνει τα συστήματα υγείας ανά το παγκόσμιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΟΥ η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του από χθες, Δευτέρα. 

Η γοργά αυξανόμενη ζήτηση πάνω στις εγκαταστάσεις υγείας και τους εργαζόμενους υγείας απειλεί να υπερφορτώσει κάποια συστήματα υγείας και να μην μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, προστίθεται.

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι «προηγούμενες πανδημίες έχουν δείξει ότι όταν τα συστήματα υγείας κατακλύζονται, η θνησιμότητα από ασθένειες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με εμβόλιο και άλλες θεραπεύσιμες ασθένειες μπορεί επίσης να αυξηθεί δραματικά».

Δίνεται το παράδειγμα του Έμπολα, κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του οποίου, η αύξηση του αριθμού των θανάτων που προκλήθηκαν από ιλαρά, ελονοσία, HIV/AIDS και φυματίωση, οι οποίοι έχουν αποδοθεί σε αδυναμίες των συστημάτων υγείας ήταν περισσότεροι από τους θανάτους από Έμπολα.

«Η καλύτερη άμυνα εναντίον οποιασδήποτε εμφάνισης νέας ασθένειας είναι ένα ισχυρό σύστημα υγείας», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

«Ο COVID-19 καταδεικνύει πόσο εύθραυστα είναι πολλά από τα συστήματα και υπηρεσίες υγείας του κόσμου, αναγκάζοντας τις χώρες να κάνουν δύσκολες επιλογές για το πώς θα ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών τους», προσθέτει.

Ο ΠΟΥ για να βοηθήσει τις χώρες να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις έχει αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές του για τον επιχειρησιακό προγραμματισμό, για την ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων για άμεση ανταπόκριση στον COVID-19 και την ίδια ώρα τη διατήρηση της απαραίτητης προσφοράς υπηρεσιών υγείας και μετριασμού του κινδύνου για κατάρρευση του συστήματος.

Αυτές, αναφέρεται, «περιλαμβάνουν ένα πακέτο στοχευμένων άμεσων δράσεων που οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση και τη διατήρηση της πρόσβασης σε απαραίτητες υπηρεσίες ψηλού επιπέδου σε όλους».

Οι χώρες, συνεχίζει η ανακοίνωση, «πρέπει να εντοπίσουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στις οποίες θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να διατηρήσουν συνέχεια της παροχής υπηρεσιών και να προχωρήσουν σε στρατηγικές μετακινήσεις για να διασφαλίσουν ότι οι ολοένα και αυξανόμενοι πόροι θα παρέχουν το μέγιστο όφελος για τον πληθυσμό».

Πρέπει επίσης, συμπληρώνεται, «να συμμορφωθούν με τα πιο ψηλά επίπεδα στον τομέα των προφυλάξεων, ιδιαίτερα στις πρακτικές υγιεινής και την παροχή επαρκών προμηθειών περιλαμβανομένου και προσωπικού εξοπλισμού προστασίας». «Αυτό απαιτεί εύρωστο σχεδιασμό και συντονισμένες δράσεις μεταξύ κυβερνήσεων και υπηρεσιών υγείας και των διευθυντών τους», αναφέρεται.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ορισμένα παραδείγματα απαραίτητων υπηρεσιών περιλαμβάνουν εμβολιασμούς ρουτίνας, τις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας, περιλαμβανομένων της παροχής φροντίδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, οι φροντίδα νεογνών και ηλικιωμένων, η διαχείριση των συνθηκών ψυχικής υγείας, καθώς και μη μεταδοτικών ασθενειών και των μεταδοτικών ασθενειών όπως το HIV, η ελονοσία και ηπατίτιδα, οι σοβαρές θεραπείες ασθενών ενδονοσοκομειακά, η διαχείριση των έκτακτων περιστατικών υγείας, οι βοηθητικές υπηρεσίες όπως οι βασικές υπηρεσίες διαγνωστικών απεικονίσεων, οι υπηρεσίες εργαστηρίων και οι υπηρεσίες αιμοδοσίας, μεταξύ άλλων.

«Τα καλά οργανωμένα και προετοιμασμένα συστήματα υγείας μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν ισότιμη πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μειώνοντας την άμεση θνησιμότητα και αποφεύγοντας την αύξηση της έμμεσης θνησιμότητας», σημειώνεται.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ τονίζουν τη σημασία του να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση για τις νεότερες διαθέσιμες πληροφορίες. «Αυτό απαιτεί συχνές, διαφανείς επικοινωνίες με το κοινό και ισχυρή εμπλοκή των κοινοτήτων ώστε το κοινό να διατηρεί την εμπιστοσύνη του στο σύστημα ότι θα ανταποκριθεί με ασφάλεια στις απαραίτητες ανάγκες του και θα ελέγξει τον κίνδυνο της μόλυνσης σε εγκαταστάσεις υγείας», προστίθεται.

Αυτό θα βοηθήσει για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να προσέρχονται για ιατροφαρμακευτική φροντίδα όταν πρέπει και θα ακολουθούν τις συμβουλές για την δημόσια υγεία, καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Πηγή ΚΥΠΕ
 

LIVE
LIVE

22:51 Υγεία

Εννέα τροφές γεμάτες μελατονίνη που νικούν την αϋπνία

22:32 Κόσμος

Προκλητικό σόου Ερντογάν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και φιέστα εντός της Αγίας Σοφίας

22:15 Κόσμος

Ισραήλ: Αυξήθηκαν τα κρούσματα μετά το άνοιγμα των σχολείων

21:56 Αστυνομικά

Οι καμπάνες που θα επιβάλλονται στους οδηγούς μετά την αύξηση των προστίμων

21:20 Κύπρος

Αυτές είναι οι υπηρεσίες που παίρνουν αναστολή από το ΓΕΣΥ

23:40 Αθλητικά

Η επιστολή Αλαφούζου στον Δώνη, στάληκε με τον οδηγό του!

21:13 Κόσμος

Τζορτζ Φλόιντ: Συνελήφθη ο αστυνομικός που τον σκότωσε

20:47 Κύπρος

Πρόεδρος στο OMEGA: Υπάρχουν κενά και αδυναμίες αλλά θα τα καταφέρουμε και με το ΓΕΣΥ

20:27 Πολιτική

Καταπέλτης στο OMEGA για Γεν. Ελεγκτή ο Αναστασιάδης –«Δε θα γίνει Κυβερνήτης»

20:14 Πολιτική

Νίκος Αναστασιάδης: Αυτή ήταν η πιο δύσκολη απόφαση πού λάβαμε για τον κορωνοϊό

20:04 Ελλάδα

5 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

23:35 Αθλητικά

Διπλό με Χάβερτς και 3η θέση!

19:40 Κόσμος

Πάνω από 38 χιλιάδες οι νεκροί από κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο

19:03 Κύπρος

Κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού στα Κατεχόμενα

18:35 Οικονομία

Σε πόσες οικογένειες καταβλήθηκε το επίδομα τέκνου

18:31 Lifestyle

Αλλαγές στο πρόγραμμα του OMEGA

18:14 Κύπρος

Στα 942 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID 19 στις ελεύθερες περιοχές

23:30 Αθλητικά

Ο Αλαφούζος «διώχνει» τον Δώνη!

18:03 Αστυνομικά

Το DNA θα δείξει την ταυτότητα του πτώματος στη Λεμεσό – Tι εξετάζουν οι αρχές

17:28 Κύπρος

EKTAKTO: Ένα σήμερα το κρούσμα από πού προέκυψε

Όλη η ενημέρωση σε ένα App