Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 LIVE ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥ ΚΟΥ | 12:00 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ LIVE

Στέλλα Κυριακίδου σε Υπ. Υγείας της ΕΕ: Γυρίζουμε σελίδα με νέα εργαλεία δύο εμβόλια

Η Υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας, Μάρτα Τεμίδο, προήδρευσε σήμερα και για πρώτη φορά άτυπης τηλεδιάσκεψης με των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την αξιολόγηση την πορεία της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας και της διάθεσης των εμβολίων στα διάφορα κράτη μέλη.

Στη συνάντηση συμμετέχουν επίσης η  Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, καθώς και εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Σε παρέμβασή της στην τηλεδιάσκεψη η Επίτροπος Κυριακίδου τόνισε προς τους Υπουργούς ότι η ΕΕ γυρίζει σελίδα σε μια πολύ δύσκολη χρονιά και μπαίνει στο 2021 με νέα εργαλεία - δύο εμβόλια - από τη BioNTech / Pfizer και τη Moderna - αλλά και την προσμονή της έγκριση και άλλων τύπων εμβολίων τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, "εάν μου λέγανε τον Ιούνιο ότι θα χορηγούσαμε δύο εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια τον Ιανουάριο, θα το έπαιρνα και με τα δύο χέρια".

"Χαίρομαι επίσης που βλέπω ότι ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει σε όλα τα κράτη μέλη με έμφαση σε ομάδες προτεραιότητας - όπως ηλικιωμένα άτομα και επαγγελματίες υγείας", σημείωσε. 

Έκανε δε λόγο για ένα τεράστιο βήμα προς το τέλος αυτής της πανδημίας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι "υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, πολλά που πρέπει να βελτιωθούν, πολύ περισσότερα πρέπει να κάνουμε συλλογικά."

Όπως επεσήμανε, "μαζί, έχουμε εξασφαλίσει το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο εμβολίων στον κόσμο μέσω της στρατηγικής εμβολίων, με τουλάχιστον οκτώ υποσχόμενα υποψήφια εμβόλια που μας παρέχουν πρόσβαση σε περισσότερες από 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις".

"Αλλά αυτό που σώζει ζωές δεν είναι εμβόλια, είναι εμβολιασμός. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα και να επιταχύνουμε την ταχεία, δίκαιη και αποτελεσματική διάθεση εμβολίων. Εργαζόμαστε σκληρά μαζί για να διασφαλίσουμε ότι είστε έτοιμοι για την κυκλοφορία σε όλα τα επίπεδα. Βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της διαδικασίας και, όπως αναμενόταν, η προσφορά κατά τους πρώτους μήνες θα είναι περιορισμένη. Υπήρξαν προβλήματα σε φυσιολογικό βαθμό. Αυτός είναι ο λόγος που ήδη τον Οκτώβριο σας ζητήσαμε να ορίσετε ομάδες προτεραιότητας. Γνωρίζω ότι υπήρξαν και άλλες προκλήσεις. Και σήμερα έχουμε μια σημαντική ευκαιρία να συζητήσουμε αυτές τις δυσκολίες και να μοιραστούμε τα διδάγματα που αντλήθηκαν σε αυτό το πρώιμο στάδιο".

Τόνισε δε ότι "παρακολουθούμε στενά τον εμβολιασμό στα κράτη μέλη, μέσω της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας και των εβδομαδιαίων εκθέσεων Ολοκληρωμένης Ενημέρωσης και Ανάλυσης Κατάστασης. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), δημιούργησε μια νέα ενότητα στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εποπτείας –TESSy– έτσι ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή των εμβολίων τους. Επομένως, θέλω να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία για να σας παροτρύνω να αναφέρετε στο ECDC σχετικά με την κυκλοφορία τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Τα ακριβή, έγκαιρα δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλουμε να σας στηρίξουμε σε αυτό το τεράστιο έργο".

Η Επίτροπος σημείωσε ότι "είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε την ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών, η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η πανδημία" και υπενθύμισε στους Υπουργούς ότι "όσον αφορά το θέμα της υποστήριξης, θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στην κοινή διαδικασία προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού που απαιτείται για τον εμβολιασμό. Τα κράτη μέλη μπορούν να παραγγείλουν μια μεγάλη ποικιλία αντικειμένων αμέσως - συμπεριλαμβανομένων συριγγών, βελόνων και γαντιών. Σας παροτρύνω να κάνετε χρήση αυτής της επιλογής", τόνισε.

"Φυσικά, αυτό θα βοηθήσει επίσης στην αποφυγή συμφόρησης και στη διασφάλιση ότι δεν θα σπαταληθούν πολύτιμες, περιορισμένες δόσεις. Το ECDC και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο. Για παράδειγμα, μπορούν να παρέχουν σημαντική επιστημονική υποστήριξη για μελέτες παρακολούθησης εμβολίων και να διασφαλίζουν τη μεθοδολογική σύγκλιση. Τα σχέδια είναι επίσης σε εξέλιξη για μελέτες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας εμβολίων COVID-19 σε όλη την ΕΕ, συντονισμένες από το EMA και το ECDC. Παρέχουμε 12 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση αυτών των μελετών. Η αλληλεγγύη και η ενοποιημένη φωνή αποτελούν τη μεγαλύτερη δύναμη της ΕΕ από την αρχή αυτής της πανδημίας", ξεκαθάρισε η Επίτροπος. 

"Πρέπει να συνεχίσουμε να βασίζουμε τις προσπάθειές μας σε αυτήν την ουσιαστική αρχή. Η συλλογική μας προσπάθεια παράγει σημαντικά οφέλη για όλους - ειδικά την πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά εμβόλια ταυτόχρονα για όλα τα κράτη μέλη, είτε μικρά είτε μεγάλα. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο όταν συνεργαζόμαστε. Η από κοινού διαπραγμάτευση μας επέτρεψε να επιτύχουμε καλύτερες συμφωνίες και συνθήκες από ό, τι διαφορετικά θα ήταν δυνατό για κάθε μεμονωμένη χώρα, χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε διαδικασία προμήθειας σε εθνικό επίπεδο για να τις αγοράσουμε", σημείωσε η Στ.Κυριακίδου. 

"Επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι, υπογράφοντας τη Συμφωνία, όλοι επιβεβαιώσατε τη συμμετοχή σας στη διαδικασία και συμφωνήσατε να μην ξεκινήσετε τις δικές σας διαδικασίες για την αγορά αυτού του εμβολίου με τους ίδιους κατασκευαστές. Κατανοώ τις εσωτερικές πιέσεις και τις ανησυχίες των πολιτών σας. Αλλά είμαστε πιο δυνατοί μαζί και προσφέρουμε καλύτερα αποτελέσματα στους πολίτες μας μαζί. Γνωρίζω ότι όλοι εργάζεστε όλο το εικοσιτετράωρο για να διασφαλίσετε την ταχεία και αποτελεσματική διάθεση εμβολίων, αλλά οι παράλληλες συμφωνίες θα υπονόμευαν την ευρωπαϊκή προσέγγιση που απέδωσε", ξεκαθάρισε. 

"Τώρα, σας ζητώ να μοιραστείτε  την εμπειρία σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ECDC οργανώνει στρες τεστ όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε χθες. Με αυτό το πνεύμα, ας ανταλλάξουμε τα διδάγματα που έχουμε αντλήσει ώστε να προχωρήσουμε αποτελεσματικά, γρήγορα και δίκαια - μαζί", κατέληξε.
 

LIVE
LIVE

10:50 Κόσμος

Η Κομισιόν καθορίζει βασικές δράσεις κατά της Covid-19-Ζητά επιτάχυνση εμβολιασμών

10:37 Κύπρος

Κλειστό το Ταχυδρομικό Γραφείο Λακατάμιας λόγω κρούσματος

10:28 Κύπρος

Χιόνισε και...ζωγράφισε στο Τρόοδος - Μαγευτικές εικόνες

10:20 Κόσμος

Ευκαιρία αναθέρμανσης ευρωατλαντικών σχέσεων βλέπει η ΕΕ ενόψει αλλαγής σκυτάλης στον Λευκό Οίκο

10:15 Κόσμος

Τον αποχαρακτηρισμό του φακέλου για τη Ρωσία διέταξε πριν φύγει ο Τραμπ

10:50 Αθλητικά

ΤΩΡΑ: Πως έχει με κόκκινες για Ντέβι και Ολυμπιακό

10:09 Υγεία

ΠΟΥ: Σε 60 χώρες έχει εξαπλωθεί η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού

10:08 Κύπρος

Καραγιάννης: Συζητήσαμε χαλαρώσεις αλλά... Ο παράγοντας που θα τις καθορίσει

10:04 Ελλάδα

Πυρομανής συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη-Έκαιγε από αυτοκίνητα μέχρι σκυλιά

10:00 Κόσμος

Πανηγυρίζει ο Ροχανί για το τέλος της εποχής του «τυράννου» Τραμπ

09:56 Ελλάδα

Καταθέτει αυτή την ώρα η Σοφία Μπεκατώρου - Πού στοχεύει η εισαγγελική έρευνα

10:30 Αθλητικά

Κλείνουν εκκρεμότητες σε πρωτάθλημα και κύπελλο

09:47 Αστυνομικά

Σύλληψη 59χρονου για διάρρηξη αποθήκης και κλοπή-Καταζητείται ο συνεργός του

09:42 Πολιτική

Λαβρόφ: Δεν είμαστε εχθροί Ελλάδας και Κύπρου

09:02 Αστυνομικά

Χρυσή λεία για διαρρήκτες στην Πάφο-Στόχος κατοικία 56χρονου Βρετανού

08:58 Κύπρος

Διευκρινίσεις Κώστα Κληρίδη για αύξηση αποζημίωσης Μελών Ερευνητικής Επιτροπής

08:24 Αστυνομικά

Τρίτη μέρα ερευνών για τη γυναίκα που πήγε για κολύμπι στις Φοινικούδες και χάθηκε

10:30 Αθλητικά

Κλείνουν εκκρεμότητες σε πρωτάθλημα και κύπελλο

08:19 Κύπρος

Όλα τα σημεία για τα σημερινά rapid test παγκύπρια

08:12 Κόσμος

Η Αμερική αλλάζει σελίδα - Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία Τζο Μπάιντεν

Όλη η ενημέρωση σε ένα App