Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 LIVE ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ | 20:15 OMEGA NEWS LIVE

AstraZeneca: Παγκόσμιος συναγερμός για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – Τι λένε ΠΟΥ και ΕΜΑ

Ανησυχία προκαλούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που υποστηρίζει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca με την εμφάνιση θρομβώσεων, αν και όπως τόνισε, είναι μία πολύ σπάνια παρενέργεια.

Σε ενημέρωση που έκαναν, οι αξιωματούχοι του ΕΜΑ ανέφεραν ότι η πιθανότητα για εμφάνιση θρόμβωσης σε άτομο που έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μία στις 100.000.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Έμρε Κουκ ανέφερε ότι μέχρι τις 4 Απριλίου, υπήρξαν συνολικά 222 περιπτώσεις θρομβώσεων μεταξύ των 34 εκατομμυρίων ανθρώπων που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Είχε προηγηθεί η αξιολόγηση της επιτροπής ασφάλειας και φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC – ΕΜΑ) που συμπέρανε ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια, θα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca (νυν ονομασία Vaxzevria), υπογραμμίζοντας ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από πιθανούς κινδύνους.

Ο EMA υπενθυμίζει στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα  θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο ή προϋπάρχουσες παθήσεις, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Η επιτροπή διενήργησε εμπεριστατωμένη ανασκόπηση 62 περιπτώσεων εγκεφαλικής θρόμβωσης και 24 περιπτώσεων θρόμβωσης πυλαίας φλέβας που αναφέρθηκαν σε βάση δεδομένων ασφάλειας της ΕΕ για τα φάρμακα μέχρι τις 22 Μαρτίου, τα 18 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα. Τα περιστατικά προήλθαν κυρίως από συστήματα αναφοράς του ΕΜΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να προβληματίσουν τους εμβολιασθέντες είναι:

- δυσκολία στην αναπνοή

- πόνος στο στήθος

- πρήξιμο στο πόδι

- επίμονος κοιλιακός πόνος

- νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση

- μικροσκοπικά σημάδια αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης

ΠΟΥ: «Ευλογοφανής αλλά όχι επιβεβαιωμένη» η συνάφεια του εμβολίου με τις θρομβώσεις

Από την πλευρά της, η συμβουλευτική επιτροπή ασφάλειας των εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστηρίζει ότι το ζήτημα της αιτιώδους συνάφειας μεταξύ του εμβολίου και περιστατικών θρομβώσεων «θεωρείται ευλογοφανής, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί».

Οι ανεξάρτητοι ειδικοί, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επανεξέταση των τελευταίων παγκόσμιων δεδομένων, σημειώνουν πως χρειάζονται εξειδικευμένες μελέτες για να κατανοηθεί τυχόν σχέση τους.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως αν και ανησυχητικά, τα περιστατικά υπό αξιολόγηση είναι πολύ σπάνια, με χαμηλούς αριθμούς να αναφέρονται μεταξύ των σχεδόν 200 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε ολόκληρο τον κόσμο», επισημαίνει το πάνελ.

Συμπλήρωσε πως θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα για να επαναξιολογήσει τα επιπλέον δεδομένα.

Βρετανία: Εναλλακτικό εμβόλιο στους κάτω των 30 αντί της AstraZeneca προτείνει η ρυθμιστική αρχή

Αλλαγές στο βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμών, όσον αφορά το σκεύασμα της AstraZeneca προτείνει η βρετανική ρυθμιστική αρχή, μετά τη σύνδεση του εμβολίου με την εμφάνιση θρομβώσεων.

Στους ενήλικες κάτω των 30 ετών θα πρέπει να προσφέρεται εναλλακτικό εμβόλιο, αντί του AstraZeneca, εάν είναι διαθέσιμο στην περιοχή τους, είναι υγιείς και δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για κορωνοϊό, προτείνει το αρμόδιο κυβερνητικό συμβουλευτικό όργανο.

Οι πολίτες που έκαναν την πρώτη δόση θα μπορούν να κάνουν και τη δεύτερη. Ωστόσο, όσοι εμφάνισαν θρόμβωση μετά την πρώτη δόση, δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν, λέει ο MHRA. Τα άτομα με διαταραχές στο αίμα, θα πρέπει να συζητήσουν με τους γιατρούς τους τα οφέλη και τους κινδύνους του εμβολίου, πριν τους χορηγηθεί.

Ωστόσο, για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι κίνδυνοι από τη νόσο θεωρούνται πολύ σημαντικότεροι και θα ενθαρρυνθούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή εξακολουθεί αν ερευνά αν υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ των σπάνιων περιστατικών και του εμβολίου.

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ συνεδριάζουν για το εμβόλιο της AstraZeneca. Παρότι οι ρυθμοί εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί, οι εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca οδήγησαν στην πτώση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών έναντι του σκευάσματος.

Σύμφωνα με έρευνα του Yougov, το 55% των Γερμανών πολιτών, στη χώρα όπου εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου παραμένουν αδιάθετες στα ψυγεία των εμβολιαστικών κέντρων, θεωρούν ότι το σκεύασμα της AstraZeneca είναι επικίνδυνο.

Πηγή: protothema.gr

LIVE
LIVE

19:36 Κόσμος

Την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έλαβε η Μέρκελ

19:17 Υγεία

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

19:13 Lifestyle

Πέθανε στα 52 της η ηθοποιός του «Peaky Blinders» Helen McCrory

19:07 Κόσμος

Αγωγές για τη διαρροή «μαμούθ» προσωπικών στοιχείων 530 εκατομμυρίων χρηστών

19:00 Κόσμος

Κηδεία Πρίγκιπα Φίλιππου: Επιχείρηση «ενότητα» στην οικογένεια χάριν του Στέμματος

19:35 Αθλητικά

Με απουσίες η αποστολή για Ερμή

18:38 Πολιτική

Σε νέα εποχή η περιοχή, λέει ο ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση με ομολόγους από Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΑΕ

18:20 Πολιτική

Με τον «αμανέ» της λύσης δύο κρατών έφτασε στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

17:54 Κύπρος

Πάνω από 30 αύριο η θερμοκρασία – Έρχεται και σκόνη

17:46 Ελλάδα

Στα ύψη και σήμερα οι θάνατοι στην Ελλάδα – Άλλα 3.067 νέα κρούσματα

17:43 Πολιτική

Βουλευτικές Εκλογές 2021: Στελέχωση εκλογικών κέντρων – Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων

19:35 Αθλητικά

Με απουσίες η αποστολή για Ερμή

17:20 Αστυνομικά

Χειροπέδες σε τρεις για υπόθεση απαγωγής στην Πάφο – Επιχείρησαν να αρπάξουν 26χρονο

17:11 Αστυνομικά

Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για τη μεγάλη ποσότητα κροτίδων και πυροτεχνημάτων που εντοπίστηκαν στη Λευκωσία

17:05 Κύπρος

Τις καταγγελίες στην παροχή νερού σε σφαγείο και σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις διερεύνησε η Ελεγκτική Υπηρεσία

16:57 Ελλάδα

Γιώργος Καραϊβάζ : Συγκινεί η σύζυγός του – Αγαπούσε τους πάντες, θέλουμε να συνεχιστεί η βοήθεια προς τα παιδιά

16:43 Κύπρος

Τα είπε με τους καθηγητές ο Προδρόμου – Συζήτησαν για μέτρα και εξετάσεις

19:30 Αθλητικά

Η βαθμολογία του Β’ ομίλου μετά την ισοπαλία στο Παραλίμνι

16:39 Παραπολιτικά

Η Κυπριακή Δημοκρατία μας

16:37 Παραπολιτικά

Η πύλη του Κυπραίου

Όλη η ενημέρωση σε ένα App