«Αφήστε με να πάω σπίτι μου» – Συγκλονίζει η δολοφονία 29χρονου από αστυνομικούς στις ΗΠΑ

Ανατριχίλα σε όλο τον πλανήτη έχουν προκαλέσει τα βίντεο από την νέα υπόθεση θανάτου Αφροαμερικανού στις ΗΠΑ μετά από άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς, αυτή τη φορά στο Μέμφις με θύμα τον 29χρονο Τράι Νίκολς.
Στα τέσσερα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία του Μέμφις με την αρχηγό της να χαρακτηρίζει «απάνθρωπα» όσα είδε, φαίνονται οι αστυνομικοί να ξυλοκοπούν ανηλεώς τον 29χρονο μετά από τροχονομικό έλεγχο στις 7 Ιανουαρίου, με τον έλεγχο αυτό, μάλιστα, να μην στοιχειοθετείται, όπως απέδειξε η έρευνα που ακολούθησε.
Ο άτυχος Νίκολς, ο οποίος εκλιπάρησε τους αστυνομικούς λέγοντας τους – όσο του επέτρεπαν τα χτυπήματά τους – «αφήστε με να πάω σπίτι μου», άφησε την τελευταία του πνοή τρεις ημέρες αργότερα, στις 10 Ιανουαρίου, από τα βαρύτατα τραύματα που του προκάλεσαν καρδιακή ανακοπή και ηπατική ανεπάρκεια.
Memphis Police bodycams and pole cam of the murder of Tyre Nichols synchronized.
— Equalizer (@Fuq_UrFeeIings) January 28, 2023
1/2 pic.twitter.com/SPwy3zWU1r
Εκτός, δε, από τον άγριο ξυλοδαρμό, τα βίντεο δείχνουν ότι και το ασθενοφόρο που κλήθηκε, έφτασε στο σημείο με 20 λεπτά καθυστέρηση.
Τα ιδιαιτέρως σκληρά βίντεο τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα ΗΠΑ) προκάλεσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε εννέα πόλεις στις ΗΠΑ με τη μητέρα του 29χρονου να καλεί για ειρήνη λέγοντας ότι «τα επεισόδια στους δρόμους δεν είναι αυτό που πρέσβευε ο γιος μου».
When you see black American police officers, with body cams, doing this to another black American, you get an idea about what US military have done in #Iraq, #Afghanistan and other countries around the world.#TyreNichols #TyreNicholsVideo #MemphisPolice pic.twitter.com/OVjE1V1Eb4
— أحمد حسيني (@A_Hossainy) January 28, 2023
To χειρότερο από τα βίντεο είναι αυτό από κάμερα που βρισκόταν σε κολώνα φωτισμού και από το οποίος προκύπτει ότι οι αστυνομικοί χτύπησαν άγρια με κλωτσιές και στο κεφάλι τον Νίκολς συνολικά εννέα φορές σε τέσσερα λεπτά χωρίς να κάνει κάτι ο 29χρονος που να δικαιολογεί την αντίδρασή τους.
Στο βίντεο αυτό, μάλιστα, ένας από τους αστυνομικούς κλώτσησε τόσο άγρια τον 29χρονο ώστε μετά να κουτσαίνει.
Ακόμα, δε, και όταν άφησαν τον Νίκολς σχεδόν αναίσθητο στο πλαί ενός εκ των περιπολικών, οι αστυνομικοί συνέχισαν την αγριότητα με έναν εξ αυτών να τον ψεκάζει με σπρέι πιπεριού και έναν να του ρίχνει με taser.
Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι ο ίδιος ο Νίκολς φώναζε «μαμά, μαμά» ενώ οι αστυνομικοί τον χτυπούσαν ανηλεώς.
Όπως παρατηρούν αναλυτές που μίλησαν στο CNN ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι κανείς από τους αστυνομικούς που βρέθηκαν στο σημείο δεν έδειξε την πρόθεση να παρέμβει.
Υπενθυμίζεται ότι για την δολοφονία του 29χρονου από τα χτυπήματα των αστυνομικών πέντε Αφροαμερικανοί αστυνομικοί από το Μέμφις έχουν απολυθεί και κατηγορούνται για ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού ενώ άλλοι δύο πυροσβέστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση παροχής πρώτων βοηθειών στον Νίκολς τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Πηγή: protothema.gr