Κρίση και αβεβαιότητα

Πρέπει να βρεθούν τρόποι που να αποδεικνύουν την άμεση σχέση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τις προσπάθειες λύσης του κυπριακού, δήλωσε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο τερματισμού της παρουσίας των Ειρηνευτών στην Κύπρο.

Χαρακτηρίζοντας «την παρούσα καμπή στο κυπριακό πάρα πολύ κρίσιμη», αναφέρθηκε στην κατάσταση στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι «οι εξελίξεις είναι πάρα πολύ δραματικές». Όπως εξήγησε, «η ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία έχει προχωρήσει όσο ποτέ πριν». «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πάρα πολύ κρίσιμης καμπής στο κυπριακό», είπε και επανέλαβε την άποψή του για το «τέλος εποχής».

Αυτή τη στιγμή που μιλούμε, δεν ξέρουμε αν θα γίνει κάτι, τί θα γίνει, είπε, σημειώνοντας ότι μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά γίνονται προσπάθειες γιατί «ξέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική επιλογή παρά μέσω διαπραγματεύσεων» για επίτευξη λύσης στο κυπριακό. Η δική μου εκτίμηση, είπε, είναι ότι «αμφιβάλλω αν όλα αυτά είναι αρκετά για τον ΓΓ του ΟΗΕ να καλέσει, τουλάχιστον άμεσα, διαπραγματεύσεις».

Δεν θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα και πιο απελπιστικά τα πράγματα, σύμφωνα με τις περιγραφές και τις εκτιμήσεις του κ. Μαυρογιάννη, του πλέον ενημερωμένου προσώπου στην πλευρά μας, για το κυπριακό. Αν πέρασαν 14 μήνες νεκρής φύσης από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, αν υπάρχει ο κίνδυνος αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αν τα κατεχόμενα τουρκεύουν όσο ποτέ άλλοτε και ενσωματώνονται στην Τουρκία, αν οι εξελίξεις είναι πάρα πολύ δραματικές, αν δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή πλην των διαπραγματεύσεων και αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για τον ΓΓ του ΟΗΕ για να καλέσει αμέσως διαπραγματεύσεις, τότε η κατάστασή μας είναι δραματική.

Ο Γενικός Γραμματέας μας υπέδειξε τη νύχτα της 6ης Ιουλίου, 2017, να καθίσουμε να προβληματιστούμε και να αποφασίσουμε τι θέλουμε και τότε να τον καλέσουμε να επανέλθει για να ολοκληρωθεί ό,τι ξεκίνησε στο Κραν Μοντανά. Αν αυτή τη στιγμή που μιλούμε, δεν ξέρουμε αν θα γίνει κάτι και τί θα γίνει, σημαίνει ότι δεν ανταποκριθήκαμε σε αυτό που μας υπέδειξε;