Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 LIVE DANSING JUNIOR | 07:00 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΖΗΝΑ LIVE

​Κυβ. Εκπρόσωπος: ​​Συνεντεύξεις για την ουσία του Κυπριακού δεν βοηθούν το διάλογο

Δεν βοηθούν το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κυπριακό, δηλώσεις ή συνεντεύξεις που αφορούν την ουσία των συζητήσεων, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", ενώ διαμήνυσε πως δεν τίθεται θέμα χρονοδιαγράμματος στο Κυπριακό.
 
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του εθνικού μνημοσύνου του Γρηγόρη Αυξεντίου, στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στα Πάνω Πολεμίδια, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ο ίδιος θα μπορούσε να σχολιάσει "σημείο προς σημείο" τη συνέντευξη Μουσταφά Ακιντζί και όλα όσα αναφέρει, ωστόσο, όπως σημείωσε, "δεν θα ήταν δείγμα σοβαρότητας από μέρους μου να προχωρήσω σε μια τέτοια ενέργεια".
 
"Το Κυπριακό δεν θα λυθεί μέσα από αέρος διαπραγμάτευση, μέσα από συνεντεύξεις ή μεγαλόστομες δηλώσεις, το Κυπριακό θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι η δική μας η πλευρά, "που επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τη λύση του Κυπριακού", παραμένει σοβαρή, προσηλωμένη στο στόχο για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση.
 
Όλα, συνέχισε, θα κριθούν από το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο, όπως υπέδειξε, εξαρτάται από τη βούληση και τις θέσεις που υποβάλλονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από τη βούληση της τουρκικής πλευράς.
 
"Τέτοιου είδους δηλώσεις ή συνεντεύξεις που αφορούν την ουσία των συζητήσεων δεν βοηθούν το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη", συμπλήρωσε.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει αναφορές περί  χρονοδιαγραμμάτων στο Κυπριακό, τόνισε ότι δεν υπάρχει και δεν τίθεται θέμα χρονοδιαγράμματος και πρόσθεσε  "το πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από τα αποτελέσματα του διαλόγου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Δεν τίθεται θέμα ανοίγματος κεφαλαίου για την Τουρκία

Δεν τίθεται ούτε θέμα πιέσεων προς την πλευρά μας αλλά ούτε και ανοίγματος κεφαλαίου για την Τουρκία στην αυριανή Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ, δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, υποδεικνύοντας ότι "η κατάσταση πραγμάτων για την Τουρκία δεν είναι η καλύτερη δυνατή στις Βρυξέλλες".

Κληθείς να σχολιάσει - στο περιθώριο του εθνικού μνημοσύνου του Γρηγόρη Αυξεντίου, στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στα Πάνω Πολεμίδια - το ενδεχόμενο άσκησης πιέσεων στην ε/κ πλευρά για άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως "δεν τίθεται θέμα ανοίγματος κεφαλαίου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας".

"Δεν μπορείς να αλλάξεις τη γεωγραφία. Η Τουρκία θα είναι πάντα ένα γειτονικό προς την Κυπριακή Δημοκρατία κράτος", είπε και διαβεβαιώνοντας ότι "εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε από τους εταίρους μας στην ΕΕ να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας", υπέδειξε ότι αυτό εναπόκειται, όπως και για όλες τις υποψήφιες χώρες, αποκλειστικά και μόνο στο κατά πόσο αυτές οι χώρες εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις τους.
 
Η Τουρκία έχει κάποιες πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώσει για να μπορεί να προχωρήσει και η ενταξιακή της διαδικασία, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, "άρα, δεν τίθεται και θέμα πιέσεων ή προτροπών από τρίτους".
 
Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και είναι σε όλους γνωστές, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι, σε συνδυασμό και με τα θέματα που θα συζητηθούν στην αυριανή Σύνοδο, η κατάσταση πραγμάτων για την Τουρκία δεν είναι η καλύτερη δυνατή στις Βρυξέλλες.
 
"Έχουμε από τη μια το μεταναστευτικό, όπου δεν βλέπουμε να υπάρχει αυτή η συνεργασία, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει έτσι ώστε να σταματήσουν οι ροές προς την Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης έναντι συγκεκριμένης εφημερίδας, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο", συμπλήρωσε.
 
Ανέφερε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκφράσει τις θέσεις της Λευκωσίας όσον αφορά το μεταναστευτικό, "ένα θέμα για το οποίο η εξέλιξη της συζήτησης αύριο και τα αποτελέσματα, χωρίς καμιά δόση ή διάθεση υπερβολής, θα επηρεάσουν καθοριστικά το μέλλον της ΕΕ".
 
Είναι καιρός, είπε, να ληφθούν αποφάσεις που θα φέρουν αποτελέσματα και όλα τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή, αλλά είναι καιρός και οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από άλλους να εκπληρωθούν.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν από την έναρξη της Συνόδου, θα έχει αύριο στις 9 το πρωί συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και στις 10 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με κύρια θέματα συζήτησης το Κυπριακό και την κατάσταση πραγμάτων, "για το πώς προχωρά η διαδικασία, για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαδικασία αλλά και για την ανάγκη, επιτέλους, η Τουρκία μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες, να βοηθήσει στην όλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη".
 
Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λόγο για το τι προσφέρει η ΕΕ στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε "φυσικά, η όποια απόφαση σε επίπεδο ΕΕ για ένα τόσο σημαντικό θέμα χρειάζεται ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη" και υπέδειξε ότι "είμαστε σε συνεχή διαβούλευση και ακόμη και απόψε συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε σχέση με τα αποτελέσματα".
 
Πρόσθεσε επίσης ότι ένα από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο είναι το Σχέδιο Δράσης που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία (για το μεταναστευτικό). "ένα Σχέδιο Δράσης που μέχρι στιγμής δεν έχει φέρει αποτελέσματα, διότι οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί δεν υλοποιούνται (από την Τουρκία)".
 
Είναι πολύ σημαντικό, κατέληξε στις δηλώσεις του, να υλοποιηθούν αυτές οι υποχρεώσεις, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει και αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου.

LIVE
LIVE

22:07 Κύπρος

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 3.000.000 ευρώ (ΠΙΝΑΚΑΣ)

21:47 Πολιτική

Αποφάσεις για την Τουρκία: Κρίσιμη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής

21:36 Lifestyle

Τζένιφερ Λόπεζ: Φωτογραφήθηκε με την σωσία της και κανείς δεν μπορεί να τις ξεχωρίσει

21:30 Πολιτική

Δεν θα δώσει στοιχεία για τις πολιτογραφήσεις στον Γενικό Ελεγκτή το ΥΠΕΣ

21:21 Αστυνομικά

Τύχη βουνό για την 81χρονη που έπεσε σε γκρεμό 50 μέτρων στην Πάφο – Βγήκε μόνη από το διαλυμένο όχημα

23:55 Αθλητικά

Συνεχίζει να… απαντά σε όσους τον ξέγραψαν!

21:03 Κύπρος

Κολιού μετά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών: Πιο αυστηρά μετρά αν…

20:17 Κύπρος

Πάνε στα δικαστήρια μετά το όχι της Βουλής οι γονείς των στρατεύσιμων

20:07 Κόσμος

Βρετανία: 3.899 κρούσματα σε ένα 24ωρο

19:30 Αστυνομικά

Κυριακάτικη τραγωδία: Νεκρός ο 33χρονος μοτοσικλετιστής που έπεσε σε χαράδρα στη Λεμεσό

19:13 Αστυνομικά

Εντοπίστηκαν οι ανήλικες που απουσίαζαν από την οικία τους στη Λεμεσό εδώ και είκοσι μέρες

23:55 Αθλητικά

Ο Πίρλο έκανε πιο ωραία την «Κυρία»

19:06 Ελλάδα

Ιανός: Η Ελλάδα μετράει τις πληγές της μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα

18:52 Ελλάδα

Στα 170 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και επτά θάνατοι

18:30 Αστυνομικά

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σε χαράδρα κατέληξε μοτοσικλετιστής στη Λεμεσό

18:11 Κύπρος

Άτομο θετικό στον ιό δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις της ομάδας ιχνηλάτησης - Αναλυτικά οι πληροφορίες για τα δέκα νέα κρούσματα

17:55 Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Διψήφια και την Κυριακή τα κρούσματα – Πού εντοπίστηκαν

23:40 Αθλητικά

Η περηφάνια και ο γενναίος Μπεργκ!

17:49 Αστυνομικά

Φωτογραφία: Η ανατροπή του οχήματος σε γκρεμό στην Πάφο

17:43 Lifestyle

Η απίστευτη παραξενιά της βασίλισσας Ελισάβετ με τα μπιφτέκια

Όλη η ενημέρωση σε ένα App