Scitec


Κύπριοι έφτιαξαν app που εντοπίζει ασυνείδητους οδηγούς από τις πινακίδες – Δείτε πως δουλεύει
Κύπριοι έφτιαξαν app που εντοπίζει ασυνείδητους οδηγούς από τις πινακίδες – Δείτε πως δουλεύει

Του Ονούφριου Σωκράτους.

Πόσες φορές εκνευριστήκατε, ή καθυστερήσατε να φτάσετε σε ένα ραντεβού γιατί κάποιος σας έκλεισε με το αυτοκίνητο του; Πόσες φορές σας εκνεύρισε ο οδηγός που προσπέρασε από αριστερά, δεν σταμάτησε στο αλτ, ή προχώρησε σε ένα από τα δεκάδες οδικά παραπτώματα που γίνονται στην Κύπρο;  Τώρα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους, καταχωρώντας τους αριθμούς εγγραφής των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος τους.

Όταν ακούσαμε  για την νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, στο μυαλό μας δημιουργήθηκε  η  ίδια ακριβώς  απορία. Ένα app που φανερώνει την ταυτότητα των οδηγών, δεν παραβιάζει την αρχή για τα προσωπικά δεδομένα;

Και όμως το  Karkoona, λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύει από τη μία την ανωνυμία των χρηστών της εφαρμογής και όχι μόνο και από την άλλη να επιτρέπει την επικοινωνία μαζί τους, για την αποστολή τυποποιημένων μηνυμάτων, παρατηρήσεων και άλλων επιλογών που παρέχονται μέσα από το λογισμικό.

Πίσω από τη νέα εφαρμογή κρύβεται μία οικογένεια, τα αδέλφια Χρίστος και Αντώνης Τσαγκάρης και τα ξαδέλφια τους Στέφανος και Τεύκρος Ιακωβίδης.

Πως δουλεύει η εφαρμογή

Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη διαδραστική εφαρμογή που εδραιώνει την επικοινωνία μεταξύ χρηστών έτσι και στο Karkoona, ο χρήστης θα πρέπει να καταχωρήσει τα προσωπικά του στοιχεία εγγραφής, ώστε να έχει τη δυνατότητα να ψάξει την πινακίδα κυκλοφορίας,  μέσω της εφαρμογής για κινητό είτε της ιστοσελίδας.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης που ψάχνουμε  έχει επίσης  εγγραφεί στην ίδια εφαρμογή,  τότε καθίσταται δυνατή η επικοινωνία μαζί του, με την επιλογή ενός προκατασκευασμένου μηνύματος.

Τα μηνύματα είναι προκατασκευασμένα για να αποφευχθούν φαινόμενα κακόβουλης επικοινωνίας και παρενόχλησης των χρηστών. Το Karkoona δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ασφάλεια προσωπικών δεδομένων, και τα μόνα στοιχεία που απαιτεί είναι τα νούμερα των πινακίδων κυκλοφορίας και μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,  (email) το οποίο ουδέποτε γίνεται ορατό από άλλους χρήστες.

karkoona-cover-Ie2AE.jpg

Τα μηνύματα που στέλνονται συνήθως περιέχουν θετικούς, ή αρνητικούς ψήφους, ανάλογα με την κατηγορία. Οι χρήστες με βάση τους βαθμούς τους καθώς και τα μηνύματα που αποστέλλουν,  ή λαμβάνουν, κερδίζουν παράσημα που χρωματίζουν ένα προφίλ για τον κάθε ένα από αυτούς.

Υπάρχουν συνολικά 7 κατηγορίες μηνυμάτων

  • Parking
  • Driving
  • Informative (π.χ αν άφησες ανοικτό κάτι, ή το σκύλο σου στο αυτοκίνητο)
  • Speeding
  •  Direct contact (αίτημα για να αποκτήσετε προσωπική επαφή, μέσω email, ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης)
  • Flirting (σε περίπτωση που σου αρέσει, ο/η οδηγός του διπλανού οχήματος)
  • Και Scolding (επίπληξη).
karkoona-cover-2-DMCPc.jpg

Πέρα της επικοινωνίας με εγγεγραμμένους χρήστες όμως, το Karkoona επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων από εγγεγραμμένους σε μη εγγεγραμμένους χρήστες. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζεται δημόσια ο αριθμός μηνυμάτων που έχουν σταλεί στο συγκεκριμένο όχημα, αλλά και οι βαθμοί που έχει συγκεντρώσει από τα μηνύματα. Έτσι είναι πλέον δημόσια ορατό το «ήθος» και η ευσυνειδησία, ή ασυνειδησία του κάθε οδηγού.

Το Karkoona όμως δεν στοχεύει στο να είναι μια απλή εφαρμογή μηνυμάτων, αλλά ένα εξελιγμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία είναι το Theft Alert, το οποίο θα ενημερώνει άμεσα όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων σε μια δεδομένη γεωγραφική περιοχή (π.χ σε ολόκληρη την πόλη, επαρχία, ή χώρα) για την κλοπή του οχήματος του χρήστη, αυξάνοντας τις πιθανότητες εντοπισμού και ανάκτησής του!

Ακόμα μια υπό σχεδιασμό λειτουργία είναι η δημιουργία γεωγραφικά "περιφραγμένων" περιοχών με νοητά σύνορα, στις οποίες οι οδηγοί θα μπορούν με την είσοδο τους σε αυτές, να ενημερώνονται αυτόματα για περιστατικά που εντόπισαν άλλοι οδηγοί στην ίδια περιοχή.

Με αυτές και άλλες λειτουργίες, το Karkoona στοχεύει στην δημιουργία μιας κοινωνίας στο δρόμο που γίνεται εφικτή με την εύκολη και αποδοτική επικοινωνία μεταξύ των οχημάτων και των οδηγών τους!

Πως προέκυψε η ιδέα

Οι νεαροί εφευρέτες της ιδέας, Χρίστος, Αντώνης, Στέφανος και Τεύκρος, δεν είναι προγραμματιστές, καθώς προέρχονται από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους.

karkoona-team-60U5L.jpg

Πως όμως ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός, ένας οδοντίατρος, ένας φυσικός και ένας  γεωπόνος, κατάφεραν να αναπτύξουν μία τόσο εξελιγμένη εφαρμογή;

Ο Χρίστος Τσαγκάρης, μιλώντας στο TvOne News, εξήγησε ότι η ιδέα συνελήφθηκε πριν από δύο χρόνια,  όταν ο αδελφός και ο ξάδελφος , εκνευρίστηκαν με την συμπεριφορά ενός ασυνείδητου οδηγού στο δρόμο ενός ήσυχου όπως το φαντάζονταν ταξιδιού που είχαν προγραμματίσει για ψάρεμα στον Πρωταρά.

Το επεισόδιο αποτέλεσε το έναυσμα για την σύλληψη της ιδέας, η οποία είχε σκοπό την εδραίωση μίας καλύτερης οδικής συμπεριφοράς στους δρόμους της Κύπρου.

Μετά από δύο σχεδόν χρόνια σκληρής δουλειάς, οι τέσσερις νεαροί επιχειρηματίες, κατάφεραν να πάρουν μέρος,  το Νοέμβριο του 2015 σε ένα τεχνολογικό συνέδριο στο Δουβλίνο, όπου και εισήγαν για πρώτη φορά στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Google την εφαρμογή τους. 

Όπως ομολογεί ο Χρίστος, ο ίδιος και οι συνεργάτες του, μελέτησαν και έμαθαν  να μιλούν την γλώσσα των προγραμματιστών, καθώς ήθελαν να έχουν την πλήρη διαχείριση και ανάπτυξη της ιδέας, η οποία σήμερα διεκδικεί μία θέση στις αγαπημένες εφαρμογές των Κυπρίων.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ: https://karkoona.com και για Android app στο: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.threeeplusplus.karkoona