Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021 LIVE ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ | 15:00 ΕΙΚΟΝΕΣ LIVE

«Να μην το πάθουν άλλοι» - Ζητούν ευθύνες συγγενείς των οκτώ με την επέμβαση καταρράκτη

Απογοήτευση και πόνο εκφράζουν συγγενείς των οκτώ ασθενών που χειρουργήθηκαν για καταρράκτη και παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές λόγω προσβολής από πολυανθεκτικό στέλεχος ψευδομονάδας και νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Για το περιστατικό μίλησε στην εκπομπή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ, ο Πατήρ Ραφαήλ Μισιαούλης συγγενής ενός από τους οκτώ ασθενείς που υποβλήθηκαν στην εγχείριση.

Ο Πατήρ Ραφαήλ ανέφερε: «Εκφράζω την ανησυχία μου τον πόνο και τον προβληματισμό μου. Θα μιλήσω προσωπικά για τη γιαγιά μου. Την Τρίτη έγινε η επέμβαση, επέστρεψε στο σπίτι ήταν όλα καλά. Τετάρτη όταν ξαναπήγε να τη δει ο γιατρός, ο γιατρός ανησύχησε γιατί εντόπισε την μόλυνση και την έστειλε στο Πάνθεο στη Λεμεσό, όπου οι γιατροί εκεί έδωσαν και δίνουν μάχες ακόμα.

Έκαναν δεύτερη επέμβαση την Πέμπτη. Μετά από τρεις μέρες που πηγαινοέρχονταν τους έκαναν εισαγωγή στο Μακάρειο Νοσοκομείο το Σάββατο. Οι τέσσερεις χθες βράδυ έκαναν εισαγωγή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μεταξύ αυτών και η γιαγιά μου.

Είμαστε πολύ απογοητευμένοι για αυτή την ταλαιπωρία που περνούν οι συγγενείς μας. Δεν ζητούμε ούτε εκδίκηση, ούτε έχουμε σκοπό να εκμεταλλευτούμε καμία κατάσταση. Πρόθεση μας είναι να ληφθούν μέτρα για να μην ξαναγίνει σε κανένα κάτι τέτοιο».

Την ίδια ώρα ο Πατήρ Ρφαήλ μίλησε για το πότε αντιλήφθηκαν το πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι :

« Η ίδια δεν μας είπε κάτι. Ο γιατρός μας το είπε την Τετάρτη μια μέρα μετά την επέμβαση που πήγε για να την δει και εκεί άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Δεν πείθομαι με το Δελτίο Τύπου του Απολλώνειου Νοσοκομείου. Τι σημαίνει ατυχείς  επιπλοκές ; Μία να καταλάβω, δύο να καταλάβω. Οκτώ; Και είναι ατυχής επιπλοκή αυτό; Συγγνώμη αλλά δεν πείθομαι.

Εγώ είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει ανθρώπινο λάθος ή λανθασμένες πρακτικές. Πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες για να μην επαναληφθούν τέτοια. Πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια, τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν οι νομικοί σύμβουλοι . Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνει η υπόθεση χωρίς νομικές ενέργειες.

 

Μειωμένη όραση ή και τύφλωση για τους οκτώ με καταρράκτη, λέει ο Πρόεδρος της ΟΕΚ

Ο πάτερ Ραφαήλ μίλησε και για την κατάσταση της υγείας της γιαγιάς του αναφέροντας  ότι βλέπει σκιές, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του γιατρού χωρίς να ξέρουν αυτό που θα καταλήξει.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ό διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Ανδρέας Νεοφύτου. Συγκεκριμένα δήλωσε: Αγωνιζόμαστε για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Ανοίξαμε αμέσως την οφθαλμολογική κλινική, κινητοποιήθηκαν οι πάντες επειδή αυτό το μικρόβιο ήταν πολυανθεκτικό. Κινητοποιηθήκαμε παγκόσμια να εντοπίσουμε τέτοιες περιπτώσεις και είχαμε ευτυχώς διάφορους συναδέλφους ανά το παγκόσμιο που μας είχαν εισηγηθεί ένα αντιβιοτικό  . Ευτυχώς ήταν ευαίσθητο το μικρόβιο και ξεκίνησε άμεσα η αγωγή το πρωί του Σαββάτου.  Αμέσως ενεργοποιήθηκε όλο το Μακάρειο Νοσοκομείο για να γίνει η αντιμετώπιση . Παράλληλα, σημείωσε: «Είμαστε σε ένα κάλο σημείο διότι ταυτοποιήθηκε».

 

Την ίδια ώρα με ανακοίνωση τους οι Οργανωμένοι Ασθενείς ζητούν απόδοση ευθυνών

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Με μεγάλη ανησυχία οι Οργανωμένοι Ασθενείς πληροφορήθηκαν  την σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας των 8 ασθενών οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη στο Απολλώνιο Νοσοκομείο.

 

Πρώτα και πάνω από όλα αυτή τη στιγμή προέχει η ζωή και η υγεία των συνανθρώπων μας και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τους γιατρούς των Νοσοκομείων Μακάριο και  Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την αποθεραπεία τους και ευχόμαστε τα καλύτερα.

 

Ταυτόχρονα η ΟΣΑΚ (Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου) ζητεί από τις αρμόδιες αρχές, ΥΥ και ΟΑΥ, την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση των περιστατικών αυτών και εάν και όπου υπάρχουν ευθύνες, αυτές να αποδοθούν και να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες.

 

Αναμένουμε ότι τάχιστα- και εντός της ημέρας, το Υπουργείο Υγείας (έφορος ιδιωτικών νοσηλευτηρίων) θα προχωρήσει στην έναρξη επίσημης έρευνας ώστε  να διαπιστωθεί τι προκάλεσε τις σοβαρές αυτές επιπλοκές.

 

Είναι παραδεκτό ότι οι ενδονοσοκομειακές μολύνσεις είναι παγκόσμιο φαινόμενο, ωστόσο η μόλυνση 8 ανθρώπων οι οποίοι υποβλήθηκαν σε συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση την ίδια μέρα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σίγουρα κάτι δε λειτούργησε σωστά εντός του νοσηλευτηρίου.

 

Περαιτέρω, θα πρέπει να διασαφηνιστεί, εάν τίθεται θέμα καταλληλόλητας, ασφάλειας  και σωστής χρήσης των αναλώσιμων ειδών.

 

Οι οργανωμένοι ασθενείς υπογραμμίζουν για μια ακόμη φορά ότι τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω ιατρικών λαθών, αμέλειας, μη σωστής εφαρμογής πρωτοκόλλων όπως και θέματα ποιότητας αποτελούν κενά και ελλείψεις διαχρονικές λόγω  του απηρχαιωμένου νομικού πλαισίου και όπως και της απουσίας σημαντικών φορέων ελέγχου και αξιολόγησης  όπως αυτός που έχουμε εισηγηθεί με πρόταση μας που έχει σταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς εδώ και πολλά χρόνια και διεκδικούμε συνεχώς την εφαρμογής του.

 

Συγκεκριμένα εισηγούμαστε :

 

Λειτουργία Διεπιστημονικού Φορέα για τη δημιουργία εφαρμογή, ελέγχου και αξιολόγηση πρωτοκόλλων όπως και της διαπίστευσης.

 

Κύριο στόχο του Φορέα αποτελεί ο σχεδιασμός, εισαγωγή και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα στη βάση βέλτιστων διεθνών πρακτικών.

 

Αυτός ο φορέας θα είναι μη κυβερνητικός, δηλαδή ένας ανεξάρτητος φορέας διασφάλισης ποιότητας (ΦΔΠ) ο οποίο θα εποπτεύει τόσο το δημόσιο τομέα όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Στη διοίκησή του θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην υγεία.

 

 Θα έχει την ευθύνη σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς στα θέματα υγείας (Υπουργείο Υγείας, Παγκύπριος Ιατρικός Σύνδεσμος, ΟΣΑΚ, Επαγγελματίες Υγείας, Ασφαλιστικοί Οργανισμοί) να προωθήσει τα πιο κάτω με βάση στρατηγικό σχέδιο 3ετίας:

 

1) Ανάπτυξη και εισαγωγή κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών σε σημαντικές παθήσεις για την Κύπρο.

2) Ανάπτυξη και εισαγωγή ολοκληρωμένης στρατηγικής και προγραμμάτων κλινικού ελέγχου (clinical audit) στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.

3) Ανάπτυξη διαδικασίας επαναξιολόγησης των επαγγελματιών υγείας (revalidation).

4) Ανάπτυξη συστήματος κλινικής αξιολόγησης συναδέλφων από συναδέλφους (peer review).

5) Ανάπτυξη συστήματος διαπίστευσης υπηρεσιών υγείας.

6) Εισαγωγή εποπτικού συστήματος για διασφάλιση ότι όλοι οι πάροχοι υγείας προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες  οι οποίες είναι ασφαλείς και αειφόρες.

7) Εισαγωγή συστήματος κλινικής επιβράβευσης των βέλτιστων κλινικών πρακτικών.

LIVE
LIVE

13:41 Κόσμος

Σεισμός στην Ινδονησία: Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες στα συντρίμμια

13:36 Αστυνομικά

Έπεσε βράχος στον δρόμο Πέρα Πεδί προς Σαϊττά-Προσοχή συστήνει η αστυνομία

13:25 Κύπρος

Χωρίς ρεύμα αρκετές περιοχές της Λεμεσού λόγω βλαβών

13:19 Αστυνομικά

Οδηγοί προσοχή! Αποκολλήθηκε βράχος στο δρόμο Πλατρών - Τροοδίτισσας

12:59 Οικονομία

Άρχισε η εγκατάσταση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος του Τμήματος Φορολογίας

13:10 Αθλητικά

Πήρε Βαλιάνο

12:52 Κόσμος

Ο 'Αρμιν Λάσετ ο νέος αρχηγός του CDU στη Γερμανία

12:32 Κύπρος

Επιδημιολογικά στοιχεία COVID-19: Διαγνώστηκαν 5.907 σε 14 ημέρες-Η αναφορά του Υπ. Υγείας

12:04 Κύπρος

Ξεπέρασαν τις 10 χιλιάδες οι εμβολιασθέντες στην Κύπρο

12:00 Κύπρος

Έντονες βροχές σε αρκετές περιοχές της Κύπρου-ΒΙΝΤΕΟ

11:35 Αστυνομικά

Υπό σύλληψη, γλίστρησε μέσα από τα χέρια των αστυνομικών στην Πάφο κι έγινε καπνός

13:05 Αθλητικά

ΣΟΚΑΡΕΙ

11:27 Ελλάδα

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Χιονίζει και στην Αττική-Κατάλευκα τοπία και από την υπόλοιπη Ελλάδα

11:05 Αστυνομικά

Τσάκωσε τον εμπρηστή την ώρα που επιχειρούσε να του κάψει το αυτοκίνητο

10:21 Ελλάδα

Ξεκινάει ο εμβολιασμός ατόμων άνω των 85 ετών στην Ελλάδα

09:55 Κύπρος

Παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα παρά το ότι ήταν υγιής 17χρονη με κορωνοϊό στην Κύπρο-Νεότερα για την υγεία της

09:49 Αστυνομικά

85 καταγγελίες από την αστυνομία για παραβίαση των μέτρων

12:50 Αθλητικά

Τσιτσιπάς: “Οι Ελληνοαυστραλοί είναι πιο υπερήφανοι άνθρωποι που γνωρίζω”

09:29 Κύπρος

Νέα εκτίμηση επιδημιολογικού κινδύνου χωρών - Ποιες αλλάζουν κατηγορία

09:17 Κύπρος

Φτάσαμε στο αμήν, κάτω τα χέρια από την έρευνα Κουτσάφτη! Ανάρτηση-γροθιά στο στομάχι από την κ. Ανδριάνα Νικολάου

Όλη η ενημέρωση σε ένα App