Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 LIVE ΑΙΧΜΕΣ | 14:45 THE BOOTH LIVE

Έτσι ξεκίνησε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Κύπρο – Από τα μηδενικά στα διψήφια και βάλε κρούσματα

Της Νίκης Μιχαήλ

Αντιμέτωπη με την έναρξη ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού φαίνεται να είναι εδώ και λίγες ημέρες η Κύπρος.

Τα 13 κρούσματα που ανακοινώθηκαν στις 29 Ιουλίου, ξύπνησαν μνήμες Απριλίου, ταρακουνώντας παράλληλα αρμοδίους και πολίτες που σε γενικές γραμμές  είχαν χαλαρώσει.  Ενδεικτική τότε η δήλωση Καραγιάννη πως τα κρούσματα δεν είναι πλέον καμπανάκι αλλά καμπάνα.

Τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και μελή της επιδημιολογική ς ομάδας  πραγματοποίησαν αμέσως την επόμενη μέρα έκτακτη σύσκεψη για την λήψη μέτρων, μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν με διάταγμα μετά και την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό μέγαρο  του  Νίκου Αναστασιάδη  με την επιδημιολογική ομάδα την Παρασκευή 31 Ιουλίου.

Από την 1η Αυγούστου βρίσκεται σε εφαρμογή το νέο διάταγμα που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας με ένα από τα βασικότερα μέτρα την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους λιανικού εμπορίου και την επιβολή προστίμου που ανέρχεται στα 300 ευρώ σε όσους δεν τηρούν το μέτρο.

Μάλιστα, μέτρα λήφθηκαν τόσο στα αεροδρόμια όσα και στα λιμάνια, με κύριο άξονα τους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους αλλά και ελέγχους σε όσους έρχονται ακόμη και από χώρες μεσαίου κινδύνου. Η Ελλάδα μπαίνει από τις 6 Αυγούστου στην κατηγορία Β καθώς υπάρχει ο φόβος ακόμη περεταίρω αύξησης των κρουσμάτων αλλά και λόγω του ότι αρκετοί Κύπριοι έχουν ταξιδέψει σε ελληνικά νησιά τα οποία παρουσιάζουν αύξηση στα περιστατικά με τον ιό.

Παράλληλα, τα κρούσματα των ημερών που ακολούθησαν δηλαδή την 1η Αυγούστου τα οποία ανέρχονταν σε 30 και 26 στις 2 Αυγούστου προκάλεσαν εντονότερη ανησυχία, καθώς ανάμεσα σε αυτά ήταν και η γυναίκα που έφτασε από τις ΗΠΑ και διοργάνωσε πάρτι στο σπίτι της ενώ παράλληλα επισκέφθηκε αρκετούς χώρους χωρίς να τεθεί σε αυτοπεριορισμό γεγονός που οδήγησε στη μόλυνση άλλων 14 ατόμων, περιστατικό για το οποίο έχει ξεκινήσει έρευνες η Αστυνομία για να αποδοθούν ευθύνες.

Την ίδια ώρα Υπουργείο Υγείας αλλά και επιδημιολόγοι τρέχουν να προλάβουν την κατάσταση προτού εκτροχιαστεί ζητώντας μάλιστα άμεση λήψη ευθύνης και από τους ίδιους του πολίτες, ενώ παράκληση γι΄αυτό έκανε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέροντας μάλιστα ότι το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown θα επέλθει με σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

Οι επιδημιολόγοι όμως βρίσκονται συνεχώς στο προσκήνιο για να αποδώσουν την κατάσταση που επικρατεί.

Αναλυτικά όσα μας είπαν τις τελευταίες μέρες:

Μερική επαναφορά της καραντίνας θα εισηγηθεί ο Κωστρίκης- Οι εισηγήσεις μετά τα 13 κρούσματα

Για ανησυχία μετά τα 13 κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν στην Κύπρο μίλησε στο OMEGA o καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, γεγονός που θα οδηγήσει σε λήψη περεταίρω μέτρων εάν δεν αλλάξει η κατάσταση σε σχέση και με τη συνέπεια των πολιτών προς την εφαρμογή των διαταγμάτων που ισχύουν. 

Συγκεκριμένα ο κ. Κωστρίκης ανέφερε: «Τα πράγματα είναι ανησυχητικά, τα 13 κρούσματα σήμερα είναι ένα ανησυχητικό νούμερο. Υπάρχει μια σειρά μέτρων κατά την άποψη μου τα οποία πρέπει να εισηγηθούμε. Αυτή τη στιγμή ένα από τα βασικότερα θέματα είναι ότι πρέπει να εφαρμόζονται αυτά τα οποία είναι σε διατάγματα αυτή τη στιγμή, τα οποία δυστυχώς δεν εφαρμόζονται. Τα μέτρα είναι ελλιπή δεν εφαρμόζονται και αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει αυτή η αλυσίδα λοιμώξεων. Τα περισσότερο από αυτά τα κρούσματα στη Λεμεσό έχουν ιστορικό ταξιδιού. Επομένως ξεκίνησε κάπου η λοίμωξη των αλυσίδων από κάποιο ταξίδι.

Όσον αφορά την ύπαρξη κριτηρίου για  κόκκινο συναγερμό δήλωσε «Αυτό που έχουμε καθορίσει ως επιστημονική ομάδα εδώ και πολύ καιρό είναι όταν τα κρούσματα υπερβούν τα 5 ανά χίλιες εργαστηριακές εξετάσεις για συνεχόμενές ημέρες αυτό θεωρείται ως το ανώτατο όριο. Το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να γίνει είναι να σιγουρευτούμε ότι όλα τα μέτρα που είναι σε ισχύ ότι πρέπει να εφαρμόζονται, άρα μηδενική ανοχή αστυνόμευση. Επιπλέον μέτρα μπορεί να είναι η χρήση μάσκας. Εγώ θεωρώ να γίνεται χρήση όχι μόνο από τους εργαζομένους αλλά και από το κοινό όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους.

Για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown o κ . Κωστρίκης σημείωσε «Τουλάχιστον όχι προς το παρόν. Στη δική μου τη σκέψη υπάρχει μια σειρά άλλων μέτρων τα οποία μπορούμε να επιβάλουμε. Παραδείγματος χάριν οι πολίτες χωρών κατηγορίας Γ η δική μου εισήγηση είναι ότι αυτά τα άτομα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα. Επίσης το πιο σημαντικό από τα κρούσματα είναι αυτά από τη Σαντορίνη, βλέπετε εδώ μια περίπτωση εκδρομέα από την Κύπρο που πήγε στην Ελλάδα σε περιοχή της Ελλάδας που είναι υψηλό΄ που κινδύνου, όπως είναι τα νησιά της διασκέδασής, ήρθε πίσω. Επειδή η Ελλάδα είναι σε κατηγορία Α δεν ελέγχθηκε και από μόνος του πήγε ο άνθρωπος. Υπάρχουν πάρα πολλές χιλιάδες Κυπρίων που θα πάνε στην Ελλάδα. Επομένως, καλό θα είναι να ξεχωρίσουν οι περιοχές σε Α και Β και τα άτομα που έρχονται από περιοχές που είναι κατηγορίας Β θα πρέπει να ελέγχονται. Πρέπει να προλάβουμε αυτό το κακό διότι πολλοί από τους εκδρομείς που θα επιστρέψουν στην Κύπρο θα μεταφέρουν τον ιό.

Η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη. Επειδή ξέρουμε ότι το καλοκαίρι ο κόσμος είναι έξω η μεταδοτικότητα του ιού είναι πιο χαμηλή ενώ τον χειμώνα όταν θα είμαστε μέσα σε κλειστούς χώρους η μεταδοτικότητα θα είναι πιο υψηλή».

Καραγιάννης: Η κατάσταση στη Λεμεσό πρέπει να ενεργήσει ως καμπανάκι

Η παρούσα κατάσταση στη Λεμεσό πρέπει να ενεργήσει ως καμπανάκι για εκείνους που όχι μόνο θεωρούν ότι ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό, αλλά αντιθέτως επέμεναν ότι δεν είναι πρόβλημα και ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα στην Κύπρο και ιδού τα αποτελέσματα με τη χαλάρωση που παρατηρήθηκε, δήλωσε το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης.

Σε ερώτηση για την αύξηση κρουσμάτων που παρατηρήθηκε  και το γεγονός ότι τα 7 από τα 13 χθεσινά κρούσματα αφορούσαν τη Λεμεσό, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι είναι αναμενόμενο αυτό, «διότι με τις τρεις, τέσσερις αλυσίδες που υπάρχουν είναι επόμενο ότι μέχρι να περιοριστεί η εξάπλωση μέσω των ιχνηλατήσεων θα βρούμε ακόμα λίγα θετικά κρούσματα».

 «Εξαρτάται όμως πόσα άλλα θα προκύψουν από τους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους που γίνονται αυτή τη στιγμή»,  πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή είναι ελεγχόμενη ακόμα και επομένως αυτό που προέχει είναι να περιοριστούν τα κρούσματα όσο το δυνατό πιο γρήγορα .

Σε ερώτηση αν τους ανησυχούν τα ορφανά κρούσματα μέσα στην κοινότητα, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι είναι ανησυχητικό, «διότι δεν ξέρουμε την πηγή μόλυνσής τους».

Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά: Κορυφή του παγόβουνου η αύξηση που βλέπουμε αυτές τις μέρες – Πως θα διαχειριστούν την κατάσταση

Για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο αλλά και για το πως θα τύχει χειρισμού η κατάσταση ούτως ώστε να μην εκτροχιαστεί, μίλησε στο OMEGA η Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά

Συγκεκριμένα,  ανέφερε: «Σίγουρα σε μια τέτοια κατάσταση δεν χρειάζεται πανικός αλλά αυξημένη υπευθυνότητα. Ως ένα βαθμό θα ήταν αναμενόμενο να έχουμε μικροεξάρσεις. Φαίνεται ότι πρακτικά αυτή την φάση έχουμε εγχώρια μετάδοση του ιού και όπως είχαμε πράξει έγκαιρα στην πρώτη φάση έτσι πρέπει να κάνουμε και τώρα.

Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοί και να μείνουμε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε στο τέλος γιατί σε κάποια φάση θα έχουμε παγκόσμια ύφεση της πανδημίας. Μέχρι τότε όμως είναι απόλυτα λογικό να έχουμε εξάρσεις και η προσήλωση  τώρα για την επόμενη περίοδο είναι να ελέγχουμε αυτές τις εξάρσεις ώστε να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση. Άρα το κοινό σημείο είναι υπευθυνότητας και η συμμετοχή του κόσμου.»

Όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες η κ. Πανά σημείωσε: «Όλα τα μέτρα που πάρθηκαν τώρα έχουν ως στόχο τον άμεσο έλεγχο της έξαρσης από εκεί και πέρα εννοείται και είναι αυτονόητο ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Αυτά τα άτομα νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να περιοριστούν κατά τον εφικτό τρόπο.

Πρακτικά πρέπει να μάθουμε να ζούμε με ασφάλεια με τον κορωνοϊό αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Άρα το κομμάτι του πισωγυρίσματος του οριζόντιου lockdown δεν το επιθυμεί κανένας και για ευνόητους λόγους. Άρα η λύση που έχουμε για να ελέγξουμε την κατάσταση είναι τηρώντας τα μέτρα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.»

Την ίδια ώρα πρόσθεσε «Έχουμε να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Πρέπει να πάμε βήμα βήμα. Το πρώτο λοιπόν βήμα είναι να αξιολογήσουμε την κατάσταση και τώρα το επόμενο βήμα είναι να περιμένουμε την ανταπόκριση του κόσμου. Τώρα από εκεί και πέρα παίρνουμε τα κατασταλτικά μέτρα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ότι ο κράτος είναι τιμωρός απλά προσπαθούμε να ελέγχουμε την κατάσταση»

Όσον αφορά την Λεμεσό δήλωσε «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα και δεν είναι καλό να στιγματίζουμε είτε γεωγραφικές περιοχές είτε κάποιες ομάδες. Για μένα προσωπικά η στόχευση τώρα είναι να δούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται να λύσουμε το πρόβλημα που έχουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και το πρόβλημα που έχουμε είναι μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και αυτή είναι και η κορυφή του παγόβουνου».

Κωστρίκης: «Τα πράγματα δεν είναι αστεία - Αναμένουμε ανεξέλεγκτες λοιμώξεις εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα»

Αν δεν τηρηθούν από όλους τα νέα μέτρα, που εξαγγέλθηκαν σήμερα για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τότε το επόμενο διάστημα οι λοιμώξεις θα γίνουν ανεξέλεγκτες, δήλωσε ο Καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος τονίζει πως ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί πλήρως τη φιλοσοφία των νέων μέτρων, να τα εμπεδώσει και να τα εφαρμόσει πλήρως.

Ο Καθηγητής Κωστρίκης, ο οποίος είναι και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, είπε ότι αν και ο σημερινός αριθμός των 25 κρουσμάτων «είναι αναμφίβολα πολύ ψηλός», εντούτοις συστήνει υπομονή τρεις με τέσσερις ημέρες μέχρι να δράσουν τα νέα μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ  από τα μεσάνυχτα, ευελπιστώντας πως αυτά θα φρενάρουν την ανεξέλεγκτη κατάσταση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, κυρίως στη Λεμεσό.

«Είναι αναμφίβολα πολύ ψηλός ο αριθμός, αν και 20 από τα 25 κρούσματα, προκύπτουν από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και έχει σημασία αυτό. Είναι ιχνηλατήσεις προηγούμενων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, κάτι το οποίο αναμενόταν. Επομένως είναι αναμενόμενο ότι οι ιχνηλατήσεις θα είναι πολύ ψηλά. Αλλά το 25 είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ ψηλό νούμερο, επομένως μας προβληματίζει», ανέφερε συγκεκριμένα.

Σε ερώτηση αν πρέπει να ανησυχούμε για την εξέλιξη, ο κ. Κωστρίκης συνέστησε να αναμένουμε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των νέων μέτρων για το επόμενο διάστημα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτά «θα φρενάρουν την ανεξέλεγκτη κατάσταση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, κυρίως στη Λεμεσό».

Πολλά τα ενεργά σημεία διασποράς τους ιού

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «είναι φανερό πως υπάρχουν πολλά ενεργά σημεία διασποράς τους ιού», για να σημειώσει ότι δεν υπάρχουν ακόμα αποτελέσματα από τις τυχαίες εργαστηριακές εξετάσεις, που διεξάγονται στη Λεμεσό.

Όπως ανέφερε «αυτά είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να αναμένουμε τους αριθμούς, διότι εκεί θα φανερωθεί ακριβώς η έκταση των λοιμώξεων στη συγκεκριμένη περιοχή».

Ερωτηθείς αν βρισκόμαστε ενώπιον ενός 2ου κύματος ή μιας αναζωπύρωσης των λοιμώξεων, ο Λεόντιος Κωστρίκης εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση, κάνοντας λόγο για «αναζωπύρωση λοίμωξης, με επίκεντρο τη Λεμεσό, η οποία δυναμώνει συνεχώς».

 «Η αναζωπύρωση γίνεται πολύ πιο δυνατή και φαίνεται να υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα αυτή τη στιγμή, με τις αλυσίδες να είναι πέραν των έξι», είπε.

Καραγιάννης: Έρχεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων – Η συμβουλή σε όσους έχουν συμπτώματα

Για περεταίρω αύξηση στα κρούσματα λόγω και των αλυσίδων μετάδοσης που έχουν δημιουργηθεί, μίλησε  στο OMEGA ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης

Συγκεκριμένα ανέφερε «Δυστυχώς λόγω των αλυσίδων που έχουν δημιουργηθεί , ένα άτομο έχει δημιουργήσει αλυσίδα 14 ατόμων αυτή τη στιγμή και ίσως αυτό να αυξηθεί περισσότερο ,όπως καταλαβαίνετε με τέτοια συνεχομένη μετάδοση του ιού από την επαφή στην επαφή  είναι επόμενο ότι θα  έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Εκείνο που προκύπτει επίσης από τους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους στη Λεμεσό υπάρχει κάποιος αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στην κοινότητα. Ευτυχώς για αρκετά από αυτά τα κρούσματά πρόκειται για επαφές οι οποίες παραβίασαν τον αυτοπεριορισμό για να κάνουν το τεστ γρηγορότερα. Υπάρχει και ένας αριθμός κρουσμάτων στην κοινότητα που δεν σχετίζεται με τις αλυσίδες».

Την ίδια ώρα ο κ. Καραγιάννης μίλησε για τα κρούσματα που εντοπίζονται σε επαναπατρισθέντες «Τουλάχιστον 5 άτομα από τον χώρο της Ελλάδα ήταν θετικά 3 από αυτά από την Θεσσαλονίκη που σημαίνει ότι αυτά είναι από τα άτομα που ανιχνευθήκαν από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο  , επομένως κάποιοί που έχουν μπορεί να διέφυγαν. Κάνω έκκλησή σε αυτά τα άτομα τουλάχιστον να κοιτάζουν για πιθανά συμπτώματα να περιορίσουν λίγο τις κινήσεις τους για δυο τρεις μέρες μετά την άφιξη τους, ούτως ώστε αν κάποιος βγει θετικός να περιορίσουμε την εξάπλωση.

Όσον αφορά τα κρούσματα απειθαρχίας δήλωσε «Δυστυχώς ναι εκτός από την παραβίαση των αυτοπεριορισμών που είναι επικίνδυνο ένας να πάει να σταθεί στη γραμμή για να του γίνει το τεστ εφόσον είναι γνώστης ότι μπορεί να είναι θετικός, θέτει σε κίνδυνο εκείνους που είναι δίπλα του Παροτρύνω όλους όσους παρουσιάζουν συμπτώματα να μην πηγαίνουν ούτε στον προσωπικό γιατρό ούτε στα τμήματα έκτακτων περιστατικών απλούστατα να επικοινωνούν με τον προσωπικό τους ιατρό».

Κολιού: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός δεύτερου κύματος εξάπλωσης του ιού

Βλέπουμε την αρχή ενός δεύτερου κύματος εξάπλωσης του ιού, είπε μεταξύ άλλων το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Μαρία Κολιού, η οποία βρέθηκε σήμερα καλεσμένη στην εκπομπή του OMEGA «Ενημέρωση Τώρα».

Η κα Κολιού εκτίμησε πως η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας, στην Κύπρο, σε σχέση με τον κορωνοιό απότελεί μόνο κορυφή του παγόβουνου, αφού σίγουρα εντός της κοινότητας πιθανό να υπάρχουν ασυμπτωματικοί ή ορφανά κρούσματα και συνεπώς οι αριθμοί να μην είναι ακριβώς αντιπροσωπευτικοί της πραγματικής εικόνας.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε η ιατρός, είναι πολύ σημαντική η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων προκειμένου να εντοπίζονται οι άνθρωποι στους οποίου πιθανό να έχει μεταδοθεί ο ιός από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Κληθείσα να σχολιάσει το θέμα με την κατάταξη της Ελλάδας στην κατηγορία Β΄,  κα Κολιού είπε πως αυτό δεν φαίνεται να έγινε μόνο με καθαρά επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και με κάποια διάθεση πρόληψης, αφού είναι γεγονός πως στην Ελλάδα η κατάσταση δείχνει να επιδεινώνεται.

Σε σχέση με τα σχολεία, η κα Κολιού ανέφερε ότι ακόμη είναι νωρίς να πούμε το πώς και εάν θα ανοίξουν, αφού όλα θα εξαρτηθούν από την εικόνα που θα έχουμε ως το τέλος Αυγούστου.

Ερωτηθείσα για τους αριθμούς που θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε για να πούμε ότι βαίνουμε καλώς σε σχέση με την μείωση των κρουσμάτων, η κα Κολιού εκτίμησε πως σίγουρα θα πρέπει να βλέπουμε σταθερά κάτω από 10, ενώ σημαντικό είναι να περιοριστούν και να εκλείψουν τα ορφανά κρούσματα καθώς και οι αλυσίδες μετάδοσης.

Νικολόπουλος: Παρόμοια η εικόνα Κύπρου – Ελλάδας - Γιατί μπήκε κατηγορία Β

Για την κατάσταση της διασποράς του ιού στην Κύπρο αλλά και για το γεγονός ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν φαίνεται να διαφέρουν και πολύ στα επιδημιολογικά δεδομένα, μίλησε στο OMEGA ο Επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου, και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Νικολόπουλος.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Νομίζω χρειάζομαι ακόμα λίγες μέρες για να καταλάβουμε κατά ΄πόσο αυτό το οποίο είδαμε είναι αρκετές οι ροές περιστατικών οι οποίες όμως είναι ελεγχόμενες και μέσω των πολλών εργαστηριακών ελέγχων και της ιχνηλάτησης επαφών έχουμε κατορθώσεις να περιορίσουμε το πρόβλημα ή βρίσκεται από κάτω εκτεταμένη μετάδοση σε επίπεδο κοινότητας, οπότε τα πράγματα είναι διαφορετικά. Θα πρέπει να δούμε τις επόμενες μέρες τον αριθμό των διαγνώσεων».

Όσον αφορά τον αν τα κρούσματα που έχουμε τις τελευταίες μέρες αφορούν μικρή αναζωπύρωση η νέο κύμα ο κ. Νικολόπουλος δήλωσε: «Αυτό θέλει ακόμη λίγο τα νούμερα να του δούμε και μικρή αναζωπύρωση θα μπορούσες να την πεις ένα δεύτερο επιδημικό κύμα ή να χρησιμοποιούμε τους όρους υφέσεις και εξάρσεις που νομίζω αυτή θα είναι η καθημερινότητα μας σε εισαγωγικά τους επόμενους μήνες μέχρι να έχουμε εμβόλιο». 

Την ίδια ώρα μίλησε για τα ειδικά χαρακτηριστικά του καλοκαιρινού κύματος πανδημίας αναφέροντας ότι: «Σίγουρα παίζει και κάποιο ρόλο και το γεγονός ότι τα περιστατικά που έχουν διαγνωστεί είναι μικρότερης ηλικίας , δηλαδή η μέση ηλικία είναι λίγο πάνω από τα 30 έτη ενώ στο πρώτο επιδημικό κύμα ήταν κοντά στα 45 με 46. Σίγουρα το δεύτερο, ίσως και να είμαστε τυχεροί,  να μην τόσο μεγάλος ο όγκος των περιστατικών με αποτέλεσμα να βλέπουμε ένα μικρό ποσοστό στα νοσοκομεία, θα χρειαστούμε τις επόμενες μέρες για να το αποσαφηνίσουμε. Νομίζω ότι οι νέοι κυκλοφόρησαν περισσότερο ταξίδεψαν περισσότερο, ενώ οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας πρόσεξαν.»

Για την εκτίμηση των 1000 με 1500 κρουσμάτων στη Λεμεσός τόνισε: «Αν είναι πραγματικό με τα στοιχεία που είχαμε από το πρώτο επιδημικό κύμα ένα 20% κατέληξε στο νοσοκομείο. Άρα θα πρέπει να δούμε τις επόμενες ημέρες 200 άτομα 100 άτομα να πηγαίνουν στο νοσοκομείο.»

Όσον αφορά τον υποβιβασμό της Ελλάδας στην κατηγορία Β  ο κ. Νικολόπουλος σημείωσε:« Νομίζω ότι αυτό που θορύβησε το Υπουργεί χθες είναι ο αυξημένος σχετικά με τις προηγούμενες μέρες αριθμός στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν στα αεροδρόμια, δηλαδή για την Ελλάδα συνήθως στους ελέγχους που γίνονταν δεν βρισκόταν κάποιος θετικό περιστατικό νομίζω μέχρι την Πέμπτη επι 6 χιλιάδων ελέγχων βρέθηκε ένα θετικό περιστατικό. Βρέθηκαν, 5 μέσα σε αυτά και κάποιοι ταξιδιώτες από Βρετανία και από Γερμανία. Νομίζω αυτό θορύβησε και περισσότερο μπορώ να το αντιληφθώ ως μια προληπτική ενέργεια για πιθανή επιδείνωση της Ελλάδας στη συνέχεια. Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας δεν θα έλεγα ότι διαφέρει από την Κύπρο. Νομίζω ότι είναι περίπου στα ίδια πράγματα, είναι κάτι αντίστοιχο νομίζω με την Κύπρο

Όσον αφορά το μέτρο και αν πήρε συμβουλή από τους ειδικούς το Υπουργείο Υγείας ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε: Εμείς κάνουμε μια εβδομαδιαίο έκθεση προς το Υπουργείο Υγείας. Η έκθεση μας παραδίδεται κάθε Πέμπτη γίνεται μια συστηματική αναφορά. Από εκει και πέρα οι υπηρεσίες του Υπουργείου και η πολιτική ηγεσία τα επεξεργάζεται και παίρνει τις τελικές αποφάσεις.»

LIVE
LIVE

14:11 Κύπρος

Αναμενόμενα τα κρούσματα στα σχολεία λέει η Πανά – Τι πρέπει να προσέξουμε

13:59 Κόσμος

Πενταετές πλάνο ανακοίνωσε η Κομισιόν για την αντιμετώπιση του ρατσισμού στην ΕΕ

13:58 Κύπρος

Συμμετοχή Ομίλων Εταιρειών σε Ειδικό Σχέδιο-Η ανακοίνωση Υπουργείου Εργασίας

13:15 Πολιτική

Αναστασιάδης - Μπον: Η ΕΕ να διαμορφώσει αποφασιστική θέση απέναντι στην Τουρκία

13:06 Κύπρος

Ψηφίστηκαν οι κανονισμοί για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

14:30 Αθλητικά

Θετικό κρούσμα στη Νέα Σαλαμίνα!

13:02 Ελλάδα

Δείχνει τα δόντια του ο «Ιανός» - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

12:53 Agora

VTTV, VTS και VSS EPE πραγματοποίησαν με επιτυχία άσκηση αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο Βασιλικού

12:46 Κόσμος

Σε δεύτερο πανεθνικό lockdown από σήμερα το Ισραήλ

12:43 Πολιτική

Στην Κύπρο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας 21-23 Σεπτεμβρίου

12:39 Agora

Η AstroBank συνεχίζει να στηρίζει το  Ίδρυμα  «Σοφία για τα Παιδιά»

14:20 Αθλητικά

«Είμαστε όλοι χαρούμενοι, ελάτε στο γήπεδο»!

12:16 Πολιτική

Προς Κάρογιαν και ο Άσπρής  μετά την παραίτηση από το ΔΗΚΟ

12:10 Κύπρος

Αρχιεπίσκοπος προς Προδρόμου: Αυτός ο καθηγητής δεν έχει θέση πλέον στην Παιδεία

12:02 Αστυνομικά

Καταζητείται για διάρρηξη, κλοπή και κακόβουλη ζημιά-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

11:54 Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ανακοινώνονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την Αττική

11:49 Πολιτική

Παρασκηνιακή διπλωματία Άγκυρας για υπογραφή συμφωνίας με Αίγυπτο, γράφει η Χουριέτ

13:45 Αθλητικά

ΑΠΟΕΛ για πάντα ο αρχηγός

11:47 Αστυνομικά

Τέλος αγωνίας για τον 22χρονο που είχε χαθεί στην Πάφο

11:45 Lifestyle

«Να πούμε για την εποχή που βρισκόμασταν στο κρεβάτι» - Άφησε… κόκκαλο τον Κκολό η Μαρία

Όλη η ενημέρωση σε ένα App