Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020 LIVE ΕΛΑ,ΧΑΜΟΓΕΛΑ | 03:30 Η ΜΑΜΑ ΛΕΙΠΕΙ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ LIVE

Αναλυτικά όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν – Τα παγκύπρια και οι ειδικές απαγορεύσεις στη Λεμεσό

Επιπρόσθετα μέτρα με στόχο τον έλεγχο της μετάδοσης και της διασποράς του ιού στην κοινότητα και την προφύλαξη της δημόσιας υγείας αποφασίστηκαν για την πόλη και Επαρχία Λεμεσού, κατά τη σημερινή σύσκεψη της διυπουργικής Επιτροπής και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι η Λεμεσός είναι επιβαρυμένη επιδημιολογικά σε σχέση με τις άλλες επαρχίες και πρόσθεσε πως το 70% των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες προέρχονται από την πόλη της Λεμεσού και βάσει αυτών των ενδείξεων και της ανάλυσης που έγινε έχουν παρθεί συγκεκριμένες αποφάσεις.

 

Συγκεκριμένα, τα μέτρα για την πόλη και την Επαρχία Λεμεσού, τα οποία θα ρυθμιστούν με Διάταγμα του Υπουργού Υγείας που θα εκδοθεί εντός της ημέρας και τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από αύριο και θα έχουν διάρκεια μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2020, έχουν ως ακολούθως: 

 

Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, σνακ-μπαρ, κοκ) μέχρι τις 10.30 μ.μ

και Συστήνεται αυστηρά ο περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών μετά τις 11.30 μ.μ.

 

Κατά τη σύσκεψη, είπε ο κ. Ιωάννου, λόγω της ραγδαίας αύξησης των περιστατικών τις τελευταίες μέρες ανά το παγκύπριο που καταγράφονται κυρίως σε εργασιακούς χώρους και σε οικογενειακές συναθροίσεις και με στόχο το περιορισμό της διασποράς του ιού, έχει αποφασιστεί όπως τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι σήμερα για την Επαρχία Λευκωσία και Λεμεσού, επεκταθούν και ισχύουν για όλες τις Επαρχίες για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

 

Συγκεκριμένα, ανέφερε, τίθενται σε εφαρμογή σε παγκύπρια βάση τα εξής μέτρα:

Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροισμένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών,

Ο εκκλησιασμός σε εκκλησίες, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου,

Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα,

Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης, ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.

 

Σημείωσε ότι εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού και νοείται ότι σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η κράτηση πέραν των 10 ατόμων ανά τραπέζι.

 

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι απαγορεύονται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις και επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 350 άτομα, ότι επιτρέπεται η διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως συνέδρια, ημερίδες, συνελεύσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού ή μουσικής, κτλ, σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας και επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητας τους.

 

Όπως είπε, τα πιο πάνω μέτρα, που ρυθμίζονται με Διάταγμα του Υπουργού Υγείας που θα εκδοθεί εντός της ημέρας, τίθενται σε ισχύ από αύριο και για περίοδο δύο εβδομάδων, ήτοι μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2020.

 

Ο Υπουργός Υγείας είπε, επίσης, πως κατά τη σύσκεψη έχει αποφασιστεί όπως για προστασία και των ευάλωτων ομάδων σε χώρους λιανικού εμπορίου, όπως υπεραγορές, φαρμακεία και κάποιες άλλες ουσιώδεις υπηρεσίες , εξυπηρετούνται το πρωί μεταξύ των ωρών 8 και 9 μόνο όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

 

«Να υπενθυμίσω ότι ισχύουν και περιορισμοί, που αφορά τις επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, όπως και είτε ιδιωτικά είτε δημόσια νοσηλευτήρια , ακριβώς για προστασία των ευάλωτων ομάδων. Επιπλέον, λόγω του αυξημένου κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού και του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην πόλη και επαρχία Λεμεσού, και μετά από εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής έχει αποφασιστεί, όπως από αύριο και για μια περίοδο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, όλοι οι χώροι εστίασης μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 10.30 το βράδυ. Γίνεται αυστηρή σύσταση, όπως μετά τις 11.30 το βράδυ περιορίζεται γενικά η κυκλοφορία μέχρι το πρωί στους δρόμους της πόλης και Επαρχίας Λεμεσού», συμπλήρωσε.

 

Σε ερώτηση ως προς το τι εννοούν με την απόφαση περιορισμού της κυκλοφορίας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι κάνουν σύσταση όπως περιορίζεται η κυκλοφορία στις απαραίτητες, δηλαδή σε όσους πρέπει να πάνε στη δουλειά τους είτε σε φαρμακείο είτε έχουν κάποια έκτακτη ιατρική ανάγκη, αλλά εάν και εφόσον παρατηρηθεί ότι δεν ακολουθείται η σύσταση θα λάβουν περισσότερα μέτρα.

 

Σημείωσε ότι θα παρακολουθούν καθημερινά αυτή την εξέλιξη.

 

«Στόχος μας δεν είναι να παίρνουμε περισσότερα μέτρα. Στόχος μας είναι, και για ακόμα μια φορά κάνουμε έκκληση στον κόσμο, όπως τηρεί τα μέτρα, τηρεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα», πρόσθεσε.

 

Επισήμανε ότι είναι θέμα ατομικής ευθύνης να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και αποστασιοποίησης.

 

«Είμαστε όλοι βέβαιοι ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί για ακόμα μια φορά, θα πειθαρχήσει και στις επόμενες μέρες  θα μπορέσουμε να ελέγξουμε αυτή την έξαρση που παρατηρείται όλο το τελευταίο διάστημα», σημείωσε.

 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιωάννου είπε πως η Λεμεσός είναι επιβαρυμένη επιδημιολογικά σε σχέση με τις άλλες επαρχίες.

 

Το «70% των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες προέρχονται από την πόλη της Λεμεσού και βάσει αυτών των ενδείξεων και της ανάλυσης που έγινε έχουν παρθεί συγκεκριμένες αποφάσεις. Έχουμε πει ευθύς εξαρχής ότι οτιδήποτε αποφάσεις παίρνουμε θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και με αυτά τα μέτρα προχωρούμε», κατέληξε.

 

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει πως με Διάταγμα του Υπουργού Υγείας η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και πάνω, είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς εσωτερικούς χώρους όπως περιγράφονται στην οδηγία που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

22:36 Κόσμος

Σμύρνη: Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία – Επιτόπου ο Ερντογάν

22:32 Lifestyle

 Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Με αυτή τη συνταγή μακαρονάδας «έριξε» την Κέιτ Μίντλετον

22:24 Κόσμος

Σαρλ Μισέλ για την επίθεση σε ορθόδοξο ιερέα στη Λυών: «Καταδικάζουμε τη φρικτή πράξη»

22:11 Κόσμος

Επίθεση σε ελληνική εκκλησία στη Λυών: Συνελήφθη ένας ύποπτος - Άγνωστο το κίνητρο λένε οι αρχές

21:59 Κύπρος

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη 40 χιλιάδες κυνηγοί – Στη σκιά του κορωνοϊού η νέα εξόρμηση

00:05 Αθλητικά

Νέα γκέλα για την άρρωστη Μπαρτσελόνα

21:58 Αστυνομικά

Έρχονται οι νέες κάμερες τροχαίας στους κυπριακούς δρόμους

21:46 Κόσμος

Δραματικές ανακοινώσεις Τζόνσον για Lockdown ενός μήνα: «Αν δεν δράσουμε τώρα θα έχουμε χιλιάδες θανάτους κάθε μέρα»

21:39 Κύπρος

Επιδείνωση αναμένει τις επόμενες μέρες ο Τσιούτης – Εισηγήθηκαν και άλλα μέτρα

20:55 Κύπρος

Πάει με επιπρόσθετα μέτρα τη Δευτέρα στο Υπουργικό ο Ιωάννου – Πού αναμένεται να κινηθούν

20:32 Κύπρος

Ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο στα νοσοκομεία – Θα ριχθούν όλα στη μάχη

23:20 Αθλητικά

ΓΚΑΦΑ για κλάματα από Πικέ και Νέτο

20:04 Ελλάδα

Μέτρα στην Ελλάδα: Μάσκα παντού - Περιορισμός κυκλοφορίας 12-5 και τηλεργασία στο 50%

19:33 Αστυνομικά

Εντοπίστηκε ο 15χρονος που απουσίαζε από την οικία του στις Πάνω Πλάτρες

19:26 Κύπρος

Ένας στους 13 θετικός στην Κυπερούντα – Τα συμπεράσματα από τα 149 κρούσματα του Σαββάτου

19:14 Ελλάδα

Έσπασε και το φράγμα των 2000 κρουσμάτων η Ελλάδα – Νέο αρνητικό ρεκόρ

19:04 Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ: 149 κρούσματα και ένας θάνατος το Σάββατο στην Κύπρο - Όλες οι πληροφορίες

23:10 Αθλητικά

Ζότα και Σακίρι λύτρωσαν τη Λίβερπουλ!

18:58 Κόσμος

Πέραν του ενός εκατ. τα κρούσματα στο Ην. Βασίλειο - Αναμένεται ανακοίνωση νέου lockdown

18:38 Κύπρος

Επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα

Όλη η ενημέρωση σε ένα App