Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 LIVE ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥ ΚΟΥ | 11:00 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ LIVE

Αυξάνονται οι δικαστές του διοικητικού δικαστηρίου, σχέδιο δράσης για ισότητα ανακοίνωσε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Την αύξηση των δικαστών του διοικητικού δικαστηρίου διεθνούς προστασίας από τρεις σε πέντε, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργου Σαββίδη. Ο κ. Σαββίδης ανακοίνωσε παράλληλα την υιοθέτηση από το Υπουργικό του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών 2019-2023.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού, ο κ. Σαββίδης είπε ότι στη βάση μελετών που έγιναν, η απόφαση αυτή θα βοηθήσει στην ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων και την εύρυθμη λειτουργία του νέου αυτού δικαστηρίου που ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Ιούνιο.

Ακόμη, ο Υπουργός είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε το εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα ανδρών και γυναικών. Όπως είπε, πρόκειται για ένα πενταετές σχέδιο που αφορά την περίοδο 2019 – 2023 και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών.

«Η επιδίωξη μας μέσω της εφαρμογής του σχεδίου αυτού είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων με απώτερο σκοπό την ανατροπή των πατριαρχικών και ανδροκρατούμενων κοινωνικών οικονομικών και πολιτικών δομών και μηχανισμών».

Οι επτά πυλώνες, στους οποίους στηρίζεται το σχέδιο είναι η καταπολέμηση της έμφυλης βίας και η πλήρης συμμόρφωση με τις πρόνοιες της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η ισόρροπη συμμετοχή στις θέσεις λήψης αποφάσεων, ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, η ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων γυναικών και η επαγγελματική ενδυνάμωση της γυναίκας.

Επίσης, η συμφιλίωση οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, η εξάλειψη στερεοτύπων και κοινωνικών προκαταλήψεων και η εκπαίδευση και κατάρτιση των γυναικών στις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας.

Όπως είπε ο κ. Σαββίδης, το σχέδιο αυτό ετοιμάστηκε στη βάση διάφορων εισηγήσεων και σκοπός είναι να εναρμονίσει την Κύπρο με διεθνείς υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ισότητα ετοιμάστηκε στη βάση εισηγήσεων που υπέβαλαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, κυβερνητικοί και μη, που παράγουν ή/και εφαρμόζουν πολιτικές και δράσεις που προάγουν την ισότητα των φύλων.

«Επίσης, μεταξύ άλλων, λήφθηκαν σοβαρά υπόψη ευρωπαϊκές νομοθεσίες, πολιτικές, δεσμεύσεις και έρευνες, η Διακήρυξη της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οι νέοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης που τέθηκαν το 2015 με ορίζοντα επίτευξης το 2030» προστίθεται.

Για το θέμα της προώθησης της ισότητας των φύλων, ο Υπουργός είπε ότι είχε την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, μια πολύ γόνιμη συνάντηση με τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας «όπου μαζί τις εκπροσώπους των γυναικείων οργανώσεων που συμμετέχουν στον Εθνικό Μηχανισμό, δώσαμε άμεσα πρακτικές λύσεις σε ζητήματα που τέθηκαν, που ενθαρρύνουν την ισότητα των φύλων και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα».

Συνέχισε, λέγοντας ότι η Αστυνομία, μετά από συστάσεις του Υπουργείου, έλαβε συγκεκριμένες πρόσθετες δράσεις, οι οποίες είναι εν εξελίξει και εδράζονται σε τέσσερις πυλώνες, για αποτελεσματικότερο χειρισμό περιστατικών βίας κατά των γυναικών και της έμφυλης βίας.

«Τα θέματα ισότητας αποτελούν πολύ σοβαρά ζητήματα που δεικνύουν και τον πολιτισμό μας ως κοινωνία. Για τούτο και οι συνέργειες και η συνεργασία σε αυτό το ευαίσθητο θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία είναι ιδιαζούσης σημασίας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα οπισθοδρόμησης σε ό,τι έχει κατακτηθεί μέχρι σήμερα, σε εθνικό ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο», κατέληξε ο Υπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

10:37 Αστυνομικά

Άφαντη εδώ και 48 ώρες 15χρονη στη Λεμεσό-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

09:55 Ελλάδα

Πυροβολισμοί με έναν νεκρό στον Διόνυσο

09:44 Scitec

Δυο-δυο στον μαγνητικό τομογράφο

09:40 Κύπρος

Για εγχείρηση στο ήπαρ μεταβαίνει στις ΗΠΑ ο Αρχιεπίσκοπος

09:29 Κόσμος

Φονικές πλημμύρες στη Βραζιλία-Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι

10:35 Αθλητικά

Τέλος δύο από την ΑΕΚ

09:21 Κύπρος

Χωρίς λεωφορεία η επαρχία Αμμοχώστου-Άρχισε η στάση εργασίας στον ΟΣΕΑ

08:32 Αστυνομικά

Σπίτι στην Έμπα τυλίχθηκε στις φλόγες-Από το τζάκι ξεκίνησε η φωτιά

07:49 Αστυνομικά

Έτσι έχει η κατάσταση στο οδικό δίκτυο-Πρωινή ενημέρωση

07:46 Κόσμος

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπορρέλ - Τσαβούσογλου για σεισμούς, Λιβύη και Μέση Ανατολή

07:28 Κόσμος

Στο κόκκινο η Βαγδάτη-Ρουκέτες έπληξαν την αμερικανική Πρεσβεία-ΒΙΝΤΕΟ

10:30 Αθλητικά

Οι 24 καλύτερες ατάκες του Κόμπι

07:25 Αστυνομικά

Βρέθηκε η 18χρονη Αγγελική που είχε εξαφανιστεί στη Λευκωσία

07:04 Αστυνομικά

Θρίλερ για υπάλληλο αρτοποιείου-Αντιμέτωπη με μαχαίρι και δύο ληστές

06:59 Κόσμος

Νέος κοροναϊός: 80 νεκροί, πάνω από 2.744 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

06:41 Κύπρος

Καιρός: Πότε έρχεται το νέο κύμα κακοκαιρίας

22:12 Κύπρος

Τζόκερ: Δείτε τους τυχερούς αριθμούς της κλήρωσης

10:15 Αθλητικά

«Υπάρχει κάτι φρέσκο»

21:43 Πολιτική

Ανησυχία προκαλεί το προσχέδιο του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

21:29 Υγεία

Μ. Βωνιάτης για κοροναϊό : «Κανένας δεν είναι απόλυτα θωρακισμένος» - Αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα

Όλη η ενημέρωση σε ένα App