Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 LIVE ΠΕΝΗΝΤΑ ΠΕΝΗΝΤΑ | 23:50 ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ LIVE

Αυξάνονται οι δικαστές του διοικητικού δικαστηρίου, σχέδιο δράσης για ισότητα ανακοίνωσε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Την αύξηση των δικαστών του διοικητικού δικαστηρίου διεθνούς προστασίας από τρεις σε πέντε, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργου Σαββίδη. Ο κ. Σαββίδης ανακοίνωσε παράλληλα την υιοθέτηση από το Υπουργικό του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών 2019-2023.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού, ο κ. Σαββίδης είπε ότι στη βάση μελετών που έγιναν, η απόφαση αυτή θα βοηθήσει στην ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων και την εύρυθμη λειτουργία του νέου αυτού δικαστηρίου που ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Ιούνιο.

Ακόμη, ο Υπουργός είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε το εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα ανδρών και γυναικών. Όπως είπε, πρόκειται για ένα πενταετές σχέδιο που αφορά την περίοδο 2019 – 2023 και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών.

«Η επιδίωξη μας μέσω της εφαρμογής του σχεδίου αυτού είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων με απώτερο σκοπό την ανατροπή των πατριαρχικών και ανδροκρατούμενων κοινωνικών οικονομικών και πολιτικών δομών και μηχανισμών».

Οι επτά πυλώνες, στους οποίους στηρίζεται το σχέδιο είναι η καταπολέμηση της έμφυλης βίας και η πλήρης συμμόρφωση με τις πρόνοιες της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η ισόρροπη συμμετοχή στις θέσεις λήψης αποφάσεων, ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, η ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων γυναικών και η επαγγελματική ενδυνάμωση της γυναίκας.

Επίσης, η συμφιλίωση οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, η εξάλειψη στερεοτύπων και κοινωνικών προκαταλήψεων και η εκπαίδευση και κατάρτιση των γυναικών στις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας.

Όπως είπε ο κ. Σαββίδης, το σχέδιο αυτό ετοιμάστηκε στη βάση διάφορων εισηγήσεων και σκοπός είναι να εναρμονίσει την Κύπρο με διεθνείς υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ισότητα ετοιμάστηκε στη βάση εισηγήσεων που υπέβαλαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, κυβερνητικοί και μη, που παράγουν ή/και εφαρμόζουν πολιτικές και δράσεις που προάγουν την ισότητα των φύλων.

«Επίσης, μεταξύ άλλων, λήφθηκαν σοβαρά υπόψη ευρωπαϊκές νομοθεσίες, πολιτικές, δεσμεύσεις και έρευνες, η Διακήρυξη της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οι νέοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης που τέθηκαν το 2015 με ορίζοντα επίτευξης το 2030» προστίθεται.

Για το θέμα της προώθησης της ισότητας των φύλων, ο Υπουργός είπε ότι είχε την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, μια πολύ γόνιμη συνάντηση με τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας «όπου μαζί τις εκπροσώπους των γυναικείων οργανώσεων που συμμετέχουν στον Εθνικό Μηχανισμό, δώσαμε άμεσα πρακτικές λύσεις σε ζητήματα που τέθηκαν, που ενθαρρύνουν την ισότητα των φύλων και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα».

Συνέχισε, λέγοντας ότι η Αστυνομία, μετά από συστάσεις του Υπουργείου, έλαβε συγκεκριμένες πρόσθετες δράσεις, οι οποίες είναι εν εξελίξει και εδράζονται σε τέσσερις πυλώνες, για αποτελεσματικότερο χειρισμό περιστατικών βίας κατά των γυναικών και της έμφυλης βίας.

«Τα θέματα ισότητας αποτελούν πολύ σοβαρά ζητήματα που δεικνύουν και τον πολιτισμό μας ως κοινωνία. Για τούτο και οι συνέργειες και η συνεργασία σε αυτό το ευαίσθητο θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία είναι ιδιαζούσης σημασίας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα οπισθοδρόμησης σε ό,τι έχει κατακτηθεί μέχρι σήμερα, σε εθνικό ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο», κατέληξε ο Υπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

20:54 Αστυνομικά

«Όταν θα γίνει θα ανακοινωθεί» απάντησε ο Πρόεδρος ερωτηθείς για το θέμα της προσφυγής για Αμμόχωστο

20:45 Κύπρος

Εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις από 84 Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα

20:32 Αστυνομικά

Πατέρας άρπαξε το 9χρονο παιδί του και τράπηκε σε φυγή - Εντοπίστηκε από τις αρχές  

18:29 Κόσμος

Επίθεση με ψαλίδι στο Μιλάνο – Αναφορές ότι ο δράστης φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ»

18:08 Agora

Γιαούρτι Λανίτης: Η νέα γευστική πρόταση

23:10 Αθλητικά

Σημειώστε αυτό το όνομα: Έρλινγκ Χάλαντ

18:07 Agora

Μπύρα Grimbergen - Κατάκτηση 5 βραβείων στα World Beer Awards 2019

18:00 Παραπολιτικά

Τα μετέωρα βήματα του πελαργού

17:59 Κύπρος

Και επισήμως η ΟΕΛΜΕΚ εξαγγέλλει μονόωρη στάσης εργασίας

17:56 Παραπολιτικά

Πουλά η ειρήνη;

17:38 Κόσμος

Η τρομακτική στιγμή με αυτοκίνητο να κεραυνοβολείται δύο φορές

22:55 Αθλητικά

Οι επικρατέστεροι 11 του Μαρτίνς για την Τότεναμ

17:15 Κύπρος

Βροχές: Άργησε να πάρει  μπρος αλλά… «δίπλασε» ο Σεπτέμβρης

17:10 Κύπρος

ΒΙΝΤΕΟ: Λαθροθήρες κυνηγούν ακτιβιστές στο Παραλίμνι - Άγρια καταδίωξη

16:50 Κύπρος

Καμπανάκι κινδύνου  για τον τουρισμό λόγω Brexit

16:31 Κύπρος

Πάνω κάτω η θερμοκρασία  τις επόμενες ημέρες – Η πρόβλεψη μέχρι  και το Σάββατο

16:10 Αστυνομικά

Πατέρας στη Λευκωσία φέρεται να βίασε τη με νοητική στέρηση κόρη του – Τέθηκε υπό κράτηση

22:50 Αθλητικά

Το υπέροχο Yellow Wall της Ντόρτμουντ (vid)

15:56 Αστυνομικά

Ζέυγος δημοσιογράφων στην Πάφο συγχώρεσε τον εμπρηστή του αυτοκινήτου τους – Η αντίδραση της δικαστού  

15:49 Αστυνομικά

Πόσοι οδηγοί καταγγέλθηκαν φέτος για στάθμευση στα πεζοδρόμια

Όλη η ενημέρωση σε ένα App