Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 LIVE ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥ ΚΟΥ | 11:00 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ LIVE

Διαψεύδει τα δημοσιεύματα για την δικαστική διαδικασία για προστασία του χαλουμιού η Νομική Υπηρεσία

Η Νομική Υπηρεσία διέψευσε σήμερα τα όποια δημοσιεύματα, αναφορικά στη δικαστική διαδικασία σε σχέση με την προστασία του κυπριακού χαλουμιού και το ότι έχει εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ η οποία είναι αρνητική για την Κύπρο.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή  χθεσινά δημοσιεύματα του Τύπου, η Νομική Υπηρεσία κάνει λόγο για «ατυχή» σχόλια του Συνδέσμου Τυροκόμων αναφορικά με τη δικαστική διαδικασία, που αφορά στην προστασία του κυπριακού χαλουμιού,  ενώ διευκρινίζει πως «θα ήταν καλό, όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτά τα θέματα, να φροντίζουν να ενημερώνονται αξιόπιστα, προτού προβάλλουν ανακριβή στοιχεία και / ή εξυπηρετούν τους σκοπούς ιδιωτών».

Όπως αναφέρει η Νομική Υπηρεσία «στις 17 Οκτωβρίου 2019 εκδόθηκε η Γνωμοδότηση της Γενικής Εισαγγελέως του Δικαστηρίου της Ε.Ε. επί της υποθέσεως C-766/18P, Foundation for the Protection of the Traditional Cheese of Cyprus named Halloumi v European Union Intellectual Property Office (EUIPO)», σημειώνοντας πως «η Γνωμοδότηση αυτή προηγείται της απόφασης του Δικαστηρίου της Ε.Ε. και δεν είναι δεσμευτική για το Δικαστήριο».

«Ως εκ τούτου», προσθέτει, «διαψεύδονται τα όποια δημοσιεύματα ότι έχει εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. και ότι είναι αρνητική για την Κύπρο. Θα ήταν καλό, όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτά τα θέματα, να φροντίζουν να ενημερώνονται αξιόπιστα προτού προβάλλουν ανακριβή στοιχεία και / ή εξυπηρετούν τους σκοπούς ιδιωτών».

Προσθέτει ακόμα ότι εν αναμονή της έκδοσης της τελικής απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ και σεβόμενη πλήρως τη δικαστική διαδικασία, η Νομική Υπηρεσία αναφέρει πως «το Ίδρυμα για την προστασία του παραδοσιακού τυριού της Κύπρου ονομαζόμενου χαλούμι, είναι ο ιδιοκτήτης του Συλλογικού Κοινοτικού Σήματος HALLOUMI, το οποίο ενεγράφη στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (στα αγγλικά EUIPO) στις 14 Ιουλίου 2000».

«Στις 9 Ιουλίου 2014, η εταιρεία M.J.Dairies Food καταχώρησε αίτηση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε, για εγγραφή του εμπορικού σήματος BBQLOUMI. Το Ίδρυμα καταχώρησε στις 12 Νοεμβρίου 2014, ένσταση κατά της αίτησης εγγραφής του σήματος BBQLOUMI, προβάλλοντας τον νομικό ισχυρισμό ότι υπήρχε πιθανότητα σύγχυσης του σήματος αυτού με το προγενέστερο Κοινοτικό Σήμα HALLOUMI. Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. απέρριψε την ένσταση του Ιδρύματος και ακολούθως το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. απέρριψε την Έφεση η οποία καταχωρήθηκε κατά της απόφασης του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε., με την απόφαση του ημερομηνίας 25 Σεπτεμβρίου 2018», συνεχίζει.

Σημειώνει, εξάλλου, ότι οι αποφάσεις αυτές τονίζουν ότι το Κοινοτικό Συλλογικό Σήμα HALLOUMI, αφορά το πολύ γνωστό Κυπριακό τυρί, εντούτοις λόγω του χαμηλού διακριτού χαρακτήρα του σήματος, δεν κρίθηκε από τα όργανα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ και του Γενικού Δικαστηρίου ότι υπήρχε οποιαδήποτε πιθανότητα σύγχυσης μεταξύ του Σήματος αυτού και του BBQLOUMI.

Επίσης, αναφέρει ότι «στις 5 Δεκεμβρίου 2018, το Ίδρυμα, υπό την καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας, καταχώρησε έφεση κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου στο ΔΕΕ. Αυτή είναι και η υπόθεση επί της οποίας αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης», για να συμπληρώσει ότι «η  Γνωμοδότηση της Γενικής Εισαγγελέως αναφέρει ότι κατά την άποψη της δεν θεωρεί ότι υφίσταται κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ των δύο σημάτων και εισηγείται στο Δικαστήριο, όπως απορρίψει την Έφεση την οποία καταχώρησε το Ίδρυμα».

«Αυτά είναι όλα τα ορθά γεγονότα και καμιά ήττα ή απώλεια της Κύπρου έχει σημειωθεί», διαβεβαιώνει.

Επιπλέον, τονίζει ότι «ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης αυτής, το Κοινοτικό Συλλογικό Σήμα HALLOUMI, ουδόλως επηρεάζεται από την έκδοση της απόφασης αυτής, ούτε φυσικά επηρεάζονται αρνητικά τα δικαιώματα της Δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι «η υπόθεση αυτή στοχεύει  στην ενδυνάμωση του Σήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τέλος, αναφέρει πως η Νομική Υπηρεσία συνεχώς και αδιάλειπτα στηρίζει την εκτελεστική εξουσία στην προσπάθεια προάσπισης του εθνικού προϊόντος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

LIVE
LIVE

10:15 Αστυνομικά

Συνέχεια αστυνομικών εφόδων σε εργοτάξια για παράνομη εργοδότηση-Άλλες 8 συλλήψεις

10:06 Lifestyle

Ιωάννα Μπέλλα αποκαλύπτει: Μου έλεγαν ότι είμαι κάτι πλαστικοποιημένο -VIDEO

10:00 Πολιτική

Γλωσσικό ατόπημα τα περί υποκλοπής μελετών για το τεμάχιο 8, λέει τώρα ο Κούσιος

09:57 Lifestyle

 «Σκέφτομαι να τα φτιάξω με τον αρραβωνιαστικό της κόρης του συντρόφου μου που πέθανε»-  VIDEO

09:41 Οικονομία

Εξετάζουν τα επόμενα βήματα οι συντεχνίες μετά το αδιέξοδο για Συλλογική Σύμβαση με ΣΕΜΗΕΚ

10:15 Αθλητικά

Πηλακούτας: Ο Ανανίντζε κι η περαιτέρω ενίσχυση

09:29 Κύπρος

Αγανάκτησαν γονείς και μαθητές του Γ΄ Δημοτικού Ιδαλίου και βγαίνουν στους δρόμους

09:24 Κόσμος

Η Τουρκία δεν στέλνει άλλους στρατιωτικούς στη Λιβύη εφόσον τηρείται η εκεχειρία, λέει η Άγκυρα

09:20 Υγεία

Μικρότερος ο κίνδυνος πρόωρης εμμηνόπαυσης για γυναίκες που έχουν κάνει παιδί και έχουν θηλάσει για καιρό

09:08 Αστυνομικά

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες των διαρρηκτών καταστήματος στη Λεμεσό - Ζητά βοήθεια η Αστυνομία

09:05 Κόσμος

Τρίχρονος Αϊνστάιν με IQ 142 έγινε το νεαρότερο μέλος της MENSA

10:05 Αθλητικά

«Θα σκοράρουμε και στο ΓΣΠ…»

08:47 Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Για πρώτη φορά Αμερικανός Πρόεδρος σε πορεία κατά των αμβλώσεων

08:42 Scitec

Βρήκαν ανθρώπινο εγκέφαλο που είχε μετατραπεί σε γυαλί μετά την έκρηξη στον Βεζούβιο-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

08:34 Αστυνομικά

Παρανάλωμα του πυρός χώρος λατρείας στην παλιά Λεμεσό-Εκκενώθηκαν γειτονικά κτήρια

08:14 Κόσμος

Τραγωδία στην Αυστραλία-Συνετρίβη πυροσβεστικό αεροσκάφος-Τρεις νεκροί

07:59 Αστυνομικά

Όπλα, αρχαία και ναρκωτικά στο σπίτι ζευγαριού στην Πάφο

09:50 Αθλητικά

«Δεν φεύγω τώρα, ο ΠΑΟΚ θέλει 8-10 εκ. ευρώ»

07:56 Ελλάδα

Στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο Κ.Μητσοτάκης

07:51 Κόσμος

Έκλεισε το αεροδρόμιο Μιτίγκα στην Τριπολη-Φόβοι για χτυπήματα από τις δυνάμεις Χάφταρ

Όλη η ενημέρωση σε ένα App