Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 LIVE ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ | 20:10 OMEGA NEWS LIVE

Διαψεύδει τα δημοσιεύματα για την δικαστική διαδικασία για προστασία του χαλουμιού η Νομική Υπηρεσία

Η Νομική Υπηρεσία διέψευσε σήμερα τα όποια δημοσιεύματα, αναφορικά στη δικαστική διαδικασία σε σχέση με την προστασία του κυπριακού χαλουμιού και το ότι έχει εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ η οποία είναι αρνητική για την Κύπρο.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή  χθεσινά δημοσιεύματα του Τύπου, η Νομική Υπηρεσία κάνει λόγο για «ατυχή» σχόλια του Συνδέσμου Τυροκόμων αναφορικά με τη δικαστική διαδικασία, που αφορά στην προστασία του κυπριακού χαλουμιού,  ενώ διευκρινίζει πως «θα ήταν καλό, όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτά τα θέματα, να φροντίζουν να ενημερώνονται αξιόπιστα, προτού προβάλλουν ανακριβή στοιχεία και / ή εξυπηρετούν τους σκοπούς ιδιωτών».

Όπως αναφέρει η Νομική Υπηρεσία «στις 17 Οκτωβρίου 2019 εκδόθηκε η Γνωμοδότηση της Γενικής Εισαγγελέως του Δικαστηρίου της Ε.Ε. επί της υποθέσεως C-766/18P, Foundation for the Protection of the Traditional Cheese of Cyprus named Halloumi v European Union Intellectual Property Office (EUIPO)», σημειώνοντας πως «η Γνωμοδότηση αυτή προηγείται της απόφασης του Δικαστηρίου της Ε.Ε. και δεν είναι δεσμευτική για το Δικαστήριο».

«Ως εκ τούτου», προσθέτει, «διαψεύδονται τα όποια δημοσιεύματα ότι έχει εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. και ότι είναι αρνητική για την Κύπρο. Θα ήταν καλό, όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτά τα θέματα, να φροντίζουν να ενημερώνονται αξιόπιστα προτού προβάλλουν ανακριβή στοιχεία και / ή εξυπηρετούν τους σκοπούς ιδιωτών».

Προσθέτει ακόμα ότι εν αναμονή της έκδοσης της τελικής απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ και σεβόμενη πλήρως τη δικαστική διαδικασία, η Νομική Υπηρεσία αναφέρει πως «το Ίδρυμα για την προστασία του παραδοσιακού τυριού της Κύπρου ονομαζόμενου χαλούμι, είναι ο ιδιοκτήτης του Συλλογικού Κοινοτικού Σήματος HALLOUMI, το οποίο ενεγράφη στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (στα αγγλικά EUIPO) στις 14 Ιουλίου 2000».

«Στις 9 Ιουλίου 2014, η εταιρεία M.J.Dairies Food καταχώρησε αίτηση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε, για εγγραφή του εμπορικού σήματος BBQLOUMI. Το Ίδρυμα καταχώρησε στις 12 Νοεμβρίου 2014, ένσταση κατά της αίτησης εγγραφής του σήματος BBQLOUMI, προβάλλοντας τον νομικό ισχυρισμό ότι υπήρχε πιθανότητα σύγχυσης του σήματος αυτού με το προγενέστερο Κοινοτικό Σήμα HALLOUMI. Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. απέρριψε την ένσταση του Ιδρύματος και ακολούθως το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. απέρριψε την Έφεση η οποία καταχωρήθηκε κατά της απόφασης του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε., με την απόφαση του ημερομηνίας 25 Σεπτεμβρίου 2018», συνεχίζει.

Σημειώνει, εξάλλου, ότι οι αποφάσεις αυτές τονίζουν ότι το Κοινοτικό Συλλογικό Σήμα HALLOUMI, αφορά το πολύ γνωστό Κυπριακό τυρί, εντούτοις λόγω του χαμηλού διακριτού χαρακτήρα του σήματος, δεν κρίθηκε από τα όργανα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ και του Γενικού Δικαστηρίου ότι υπήρχε οποιαδήποτε πιθανότητα σύγχυσης μεταξύ του Σήματος αυτού και του BBQLOUMI.

Επίσης, αναφέρει ότι «στις 5 Δεκεμβρίου 2018, το Ίδρυμα, υπό την καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας, καταχώρησε έφεση κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου στο ΔΕΕ. Αυτή είναι και η υπόθεση επί της οποίας αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης», για να συμπληρώσει ότι «η  Γνωμοδότηση της Γενικής Εισαγγελέως αναφέρει ότι κατά την άποψη της δεν θεωρεί ότι υφίσταται κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ των δύο σημάτων και εισηγείται στο Δικαστήριο, όπως απορρίψει την Έφεση την οποία καταχώρησε το Ίδρυμα».

«Αυτά είναι όλα τα ορθά γεγονότα και καμιά ήττα ή απώλεια της Κύπρου έχει σημειωθεί», διαβεβαιώνει.

Επιπλέον, τονίζει ότι «ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης αυτής, το Κοινοτικό Συλλογικό Σήμα HALLOUMI, ουδόλως επηρεάζεται από την έκδοση της απόφασης αυτής, ούτε φυσικά επηρεάζονται αρνητικά τα δικαιώματα της Δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι «η υπόθεση αυτή στοχεύει  στην ενδυνάμωση του Σήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τέλος, αναφέρει πως η Νομική Υπηρεσία συνεχώς και αδιάλειπτα στηρίζει την εκτελεστική εξουσία στην προσπάθεια προάσπισης του εθνικού προϊόντος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

LIVE
LIVE

18:59 Αστυνομικά

Εξηγήσεις για την κατάργηση του κλιμακίου πάταξης της λαθροθηρίας δίνει η Αστυνομία

18:35 Κόσμος

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Καλιφόρνια - Αναφορές για τραυματίες

18:11 Αστυνομικά

Τα 50ευρα, η κάνναβη και το ηχείο – Έσπασε στην ανάκριση ο 26χρονος που απειλούσε μαθητές σε Γυμνάσιο της Πάφου

18:07 Κόσμος

Ερντογάν: Δεν εγκαταλείπουμε S400, είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και Patriot

18:01 Αστυνομικά

ΤΩΡΑ: Μέλη της αστυνομίας  εντός της πολυκατοικίας με τον ένοπλο στο μπαλκόνι  

19:05 Αθλητικά

«ΜΠΙΔΗΣ» ΓΙΑ ΝΕΚΤΑΡΙΟ: «Τα καλύτερα έπονται»

17:38 Κόσμος

«Δεν πεθαίνω, μεταμορφώνομαι» - Ετοιμοθάνατος επιστήμονας μετατρέπεται σε ρομπότ

17:08 Πολιτική

Την Έλλη Φλωρέντζου όρισε ως  εκπρόσωπο του στην Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις ο Γ. Εισαγγελέα

17:00 Αστυνομικά

Έβαλε τη μουσική στη διαπασών ο ένοπλος στο μπαλκόνι στην Ακρόπολη - Ήσυχος άνθρωπος λέει γείτονας

16:52 Πολιτική

Μήνυμα Ακιντζί για ανακήρυξη ψευδοκράτους: «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί που έχουν δικαίωμα να διοικούν τον εαυτό τους»

16:39 Αστυνομικά

Παραμένει ταμπουρωμένος στο μπαλκόνι ο ένοπλος στην Ακρόπολη – Φωτογραφίες

19:00 Αθλητικά

Η αγωνία του Ντολ…

16:16 Κύπρος

Έρχεται διήμερο με βροχές και καταιγίδες

16:10 Κύπρος

ΟΣΑΚ: Θετική εξέλιξη η ένταξη της ιατρικής σχολής ΠΚ στο ΓεΣΥ

16:02 Agora

Τα Public και η Cyta ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους

15:59 Agora

Τιμήθηκαν τα 50χρονα της ΟΠΑΠ Κύπρου και στηρίχθηκε το Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών «Στέλλα Σουλιώτη»

15:55 Κύπρος

Πρωτιά και πάλι για το δελτίο του OMEGA – Τετάρτη 13/11

18:55 Αθλητικά

Πάγωσαν με Ζαχίντ

15:46 Αστυνομικά

ΤΩΡΑ: Ένοπλος σε μπαλκόνι στην Λευκωσία  – Συναγερμός στην αστυνομία

15:44 Κύπρος

Στην καμένη γη του Ακάμα πήγε ο Αβέρωφ - Το μήνυμα που έστειλε

Όλη η ενημέρωση σε ένα App