Ευλογιά των πιθήκων: Η Δρ Κολιού εξηγεί γιατί ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό

Πανέτοιμες δηλώνουν οι υγειονομικές αρχές με αφορμή την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει ανώτατο επίπεδο συναγερμού, για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί μεταξύ του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα και των αρμόδιων λειτουργών του ΟΚΥπΥ, αξιολογήθηκε το πλάνο διαχείρισης ύποπτων περιστατικών.
Για τους λόγους ωστόσο που οδήγησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην κήρυξη παγκόσμιου συναγεργμού, μίλησε στη μεσημβρινή εκπομπή του Omega «Ενημέρωση Τώρα» Μέλος της Επιδημιολογικής Επιστημονικής Ομάδας, Δρ Μαρία Κολιού.
«Όταν ο ΠΟΥ αποφάσισε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν αποτελούσε κατάσταση υψίστης επικινδυνότητας σαν θέμα δημόσιας υγείας, το είχε πει ότι η κατάσταση θα επανεξεταστεί. Η υπερβολική αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων περιστατικών είναι αυτό που έκανε τον ΠΟΥ να κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό», δήλωσε η ίδια.
«Ευτυχώς το στέλεχος αυτό το οποίο προσβάλει τους ανθρώπους αυτή τη στιγμή εκτός Αφρικής δεν είναι το στέλεχος της κεντρικής Αφρικής που έχει θνητότητα 10%, είναι το άλλο στέλεχος της Δυτικής Αφρικής που η θνητότητα είναι κάτω από 1%, με αποτέλεσμα να μην έχουμε θανάτους. Μπορεί όμως να βάλει σε κίνδυνο ομάδες ανθρώπων ανοσοκατασταλμένων ή με HIV», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Δρ Κολιού, ο κίνδυνος να νοσήσει κανείς στην Ευρώπη είναι υψηλός, αφού έχει δέκα από τις 16 χιλιάδες κρούσματα.
Μήπως ο ιός έχει μεταλλαχθεί με αποτέλεσμα να είναι πιο μεταδοτικός στους ανθρώπους;
«Μέχρι το 2018, ο ιός ήταν περιορισμένος στις χώρες της Αφρικής, αλλά άρχισαν δειλά δειλά 2-3 περιστατικά να εμφανίζονται στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία. Ο ιός φαίνεται να κυκλοφορούσε, με αποτέλεσμα τώρα να κάνει τη μεγάλη έξαρση», ανέφερε η Δρ Κολιού.
Σημειώνοντας πως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τους παράγοντες που μεσολάβησαν για να γίνει αυτό, πράγμα το οποίο «ανησύχησε τον ΠΟΥ για περαιτέρω εξάπλωση του ιού, γι’ αυτό και κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό».
Ποιοι θα πρέπει να εμβολιαστούν
Οι ομάδες οι οποίες θα εμβολιαστούν θα είναι πολύ περιορισμένες, όπως είπε η Δρ Κολιού.
«Κυρίως άνθρωποι που με τη συμπεριφορά τους έχουν αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν τη νόσο, θα πρέπει να εμβολιαστούν. Για παράδειγμα αυτοί που έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους κινδυνεύουν περισσότερο. Το εμβόλιο θα προσφέρεται και θα πρέπει ο καθένας που ανήκει στις συγκεκριμένες κατηγορίες να φροντίζει να πηγαίνει να το κάνει, δεν θα το κάνει όλος ο κόσμος», εξήγησε.
Προσθέτοντας πως εξίσου υψηλό κίνδυνο διατρέχουν και άτομα τα οποία δουλεύουν σε εργαστήρια που ασχολούνται με τον ιό.
Δείτε όλα όσα ανέφερε στο πιο κάτω απόσπασμα: