Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ | 13:30 ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ LIVE

Καραγιάννης: Αντιμέτωποι με ένα 3ο κύμα τον Ιανουάριο αν δεν τηρηθούν τα μέτρα - Lockdown το τελευταίο εργαλείο

Τα μέτρα δεν μπορούν να χαλαρώσουν από τη μια μέρα στην άλλη και αυτό πρέπει να το εμπεδώσουν οι πάντες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος τόνισε ότι αν κόσμος δεν τηρήσει πιστά τα μέτρα, ίσως έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα, μεγαλύτερο από αυτό που διανύουμε.

Ο κ. Καραγιάννης, ο οποίος είναι μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, εκτιμά πως αν η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου δεν αλλάξει το επόμενο δεκαπενθήμερο, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έρθουμε αντιμέτωποι με μια μεγαλύτερη έξαρση στα μέσα Ιανουαρίου, για να σημειώσει ότι για να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων, τα κρούσματα θα πρέπει να πέσουν γύρω στα 100 με 150.

Μείωση κρουσμάτων τουλάχιστον στο μισό

Ερωτηθείς ποια θα πρέπει να είναι η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, ώστε να προβούν σε χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι τα κρούσματα θα πρέπει να μειωθούν στο μισό από ό,τι είναι σήμερα, για να σημειώσει πως «πρέπει να πέσουν γύρω στα 100 με 150 τουλάχιστον, ώστε να προχωρήσουμε στην χαλάρωση κάποιων μέτρων». Για την περίοδο των Χριστουγέννων, είπε συγκεκριμένα ότι όλα θα εξαρτηθούν από το 15νθημέρο που ακολουθεί.

«Δεν μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα από τη μία μέρα στην άλλη και αυτό πρέπει να το εμπεδώσουν οι πάντες. Αλλιώς όταν μπούμε στα μέσα στο Γενάρη, περίπου στην τρίτη εβδομάδα, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα ή μια περαιτέρω έξαρση, πιο ψηλή από αυτή που αντιμετωπίζουμε τη δεδομένη στιγμή», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις του κόσμου για τα νέα μέτρα, που κάνουν λόγο για «μέτρα χωρίς λογική», ο Καθηγητής Καραγιάννης είπε πως «είναι ψυχοφθόρο και για μας και για τον κόσμο, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι τα μέτρα μπαίνουν για να ένα σκοπό».

Αρκετά ψηλός ο φόρτος κρουσμάτων στην κοινότητα

Αποτιμώντας την μέχρι στιγμής επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου, είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν είναι καλύτερη», αφού πρόσθεσε «ο αριθμός των κρουσμάτων επί καθημερινής βάση ξεπερνάει τα 300, πράγμα που σημαίνει ότι ο φόρτος κρουσμάτων στην κοινότητα είναι αρκετά ψηλός».

«Γι’ αυτό και υπήρξε πάσα επιφυλακτικότητα στα νέα μέτρα που πάρθηκαν. Δεν υπήρξαν οι χαλαρώσεις, που ίσως κάποιοι ανέμεναν, αντιθέτως τα μέτρα έχουν γίνει πιο αυστηρά και αφορούν πλέον όλη την επικράτεια του νησιού», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι με τα νέα μέτρα θα μειωθούν τα κρούσματα, ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε την ελπίδα αυτά να αποδώσουν, ωστόσο, συμπλήρωσε πως «για να αποδώσουν πρέπει να υπάρξει και πιστή εφαρμογή».

Σε σχέση με τα προηγούμενα μέτρα, είπε πως κατά τη διάρκεια τους παρατηρείτο συνωστισμός και συγχρωτισμός, ενώ σημείωσε πως ο κόσμος δεν τηρούσε τα μέτρα, όπως αντισηψία, αποστάσεις, μάσκα.

«Αν δεν τηρηθούν όλα αυτά ούτε και τώρα είναι επόμενο ότι θα τα καταφέρουμε, ενώ θα υπάρξουν και όλοι εκείνοι που θα λένε ότι τα μέτρα δεν δούλεψαν», είπε.

Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο έχει επέλθει η κορύφωση του 2ου κύματος ή αν έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, ο Δρ. Καραγιάννης εκτιμά ότι έχει σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.

Όπως είπε «υπάρχει ένδειξη ότι κατεβαίνουν οι αριθμοί, τουλάχιστον στην περιοχή της Λεμεσού, όπου έχει το υψηλότερο φορτίο κρουσμάτων», συμπληρώνοντας ότι «από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί και τι θα συμβεί στις άλλες Επαρχίες».

Σε σχέση με το ενδεχόμενο ενός τρίτου και μεγαλύτερου κύματος, ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθεί. Εξήγησε ότι αυτό θα συμβεί «στην περίπτωση που δεν βαδίσουμε με νηφαλιότητα».

«Με τον αριθμό των τεστ που διενεργούμε», είπε, «θα προσπαθήσουμε να το ελέγξουμε. Τα νέα αντιγονικά τεστ είναι αξιόπιστα και θα μας βοηθήσουν να επιτηρήσουμε τι συμβαίνει στην κοινότητα και συγκεκριμένα σε κλειστές δομές, σχολεία, στρατόπεδα κλπ Με αυτό τον τρόπο, ίσως, καταφέρουμε να αποφύγουμε μια τρίτη έξαρση, την οποία φοβούνται όλοι στην Ευρώπη», ανέφερε.

 

Lockdown το τελευταίο εργαλείο μας

Απαντώντας σε ερώτηση εάν γίνονται σκέψεις για καθολικό lockdown, είπε πως αυτό θα είναι το τελευταίο εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί, για να προσθέσει πως «ένα καθολικό lockdown θα είναι οδυνηρό για όλους και θα εφαρμοστεί μόνο όταν είναι απόλυτα απαραίτητο».

Αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας των Γυμναστηρίων, για την οποία έγινε ιδιαίτερος λόγος από χθες, είπε ότι «εφόσον έπρεπε να γίνει οριζοντοποίηση των μέτρων, ως ίσχυαν στη Λεμεσό, υπερίσχυσε το τι ίσχυε στην Λεμεσό».

Σε σχέση με τα σχολεία, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «η αντίθετη άποψη είναι πως αν έκλειναν τα Λύκεια δεν θα μπορούσαν να περιοριστούν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας».

«Ενδεχομένως οι επισκέψεις σε σπίτια συμμαθητών τους και φίλων, οι βόλτες και άλλα θα τους έφερναν ενώπιον ενός μεγαλύτερου κινδύνου να νοσήσουν από τον ιό. Τουλάχιστον, πηγαίνοντας στο σχολείο επιτηρούνται σε ένα μεγάλο βαθμό από τους εκπαιδευτικούς και αργότερα περιορίζονται οι εξωσχολικές δραστηριότητες για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να νοσήσουν», είπε καταληκτικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

12:50 Κύπρος

Έξω από τα δόντια ο Αρμεύτης: Πέστε μου πού εφαρμόσαμε σωστά μέτρα στην Κύπρο;

12:47 Κύπρος

Διακόσιοι επαγγελματίες υγείας μέχρι στιγμής εμβολιάστηκαν στο ΓΝ Πάφου

12:37 Κόσμος

Το πρόστιμο στο Μπαλί για όσους δεν φορούν μάσκα είναι... push-ups! ΒΙΝΤΕΟ

12:22 Ελλάδα

Πολικό ψύχος στη βόρεια Ελλάδα: -17 έδειξε το θερμόμετρο στη Φλώρινα!

12:21 Κύπρος

Πανά για χαλαρώσεις: Πρώτα να συμφωνήσουμε μεταξύ μας και μετά να βγάλουμε έξω τις εισηγήσεις μας

12:45 Αθλητικά

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Ο μισθός του και τα τρελά επιδόματα

12:16 Ελλάδα

Μητσοτάκης: Η χώρα μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο

12:12 Οικονομία

Σειρά εισηγήσεων στην Επ. Εσωτερικών της Βουλής από τον Σύνδεσμο Μεγάλων Αναπτύξεων

12:10 Κόσμος

Δεν είναι η ώρα για συζήτηση διευκολύνσεων ταξιδιού με πιστοποιητικό εμβολιασμού, λέει κοινοτικός αξιωματούχος

11:35 Κύπρος

Μετατρέπουν τα πυροσβεστικά σε εκχιονιστικά - Βίντεο από την απομάκρυνση του χιονιού στο Τρόοδος

11:27 Αστυνομικά

Προσοχή! Διαδικτυακή απάτη με Τραπεζικά και Πιστωτικά Ιδρύματα

12:40 Αθλητικά

Κ. Παύλου: «Είμαι δεμένος με την ΑΕΚ»

11:20 Αστυνομικά

Στέρηση άδειας σε 24χρονο που πετούσε με 207 χιλιόμετρα ανά ώρα

10:50 Κόσμος

Η Κομισιόν καθορίζει βασικές δράσεις κατά της Covid-19-Ζητά επιτάχυνση εμβολιασμών

10:37 Κύπρος

Κλειστό το Ταχυδρομικό Γραφείο Λακατάμιας λόγω κρούσματος

10:28 Κύπρος

Χιόνισε και...ζωγράφισε στο Τρόοδος - Μαγευτικές εικόνες

10:20 Κόσμος

Ευκαιρία αναθέρμανσης ευρωατλαντικών σχέσεων βλέπει η ΕΕ ενόψει αλλαγής σκυτάλης στον Λευκό Οίκο

12:40 Αθλητικά

Επιμένει για Παπασταθόπουλο η Τζένοα

10:15 Κόσμος

Τον αποχαρακτηρισμό του φακέλου για τη Ρωσία διέταξε πριν φύγει ο Τραμπ

10:09 Υγεία

ΠΟΥ: Σε 60 χώρες έχει εξαπλωθεί η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού

Όλη η ενημέρωση σε ένα App