Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 LIVE DANSING JUNIOR 2 | 07:00 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΖΗΝΑ LIVE

Καρούσος: Εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για ανάκαμψη της αεροπορικής συνδεσιμότητας

H Κύπρος, ως νησί, εξαρτάται από τις αεροπορικές μεταφορές, τόσο για τη συνδεσιμότητα της με το εξωτερικό, όσο για την οικονομική της ανάπτυξη και ως εκ τούτου θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ανάκαμψης της αεροπορικής συνδεσιμότητας, καθότι επηρεάζουν άμεσα την τουριστική βιομηχανία και την οικονομία γενικότερα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, ο οποίος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.    

 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα, που αφορούν στη βιώσιμη και ψηφιακή ανάκαμψη του τομέα των μεταφορών, καθώς επίσης οι πρωτοβουλίες και οι επενδύσεις, που θα πρέπει να διενεργηθούν, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

 

Μεταξύ άλλων, ανταλλάγησαν απόψεις, που αφορούν στο συντονισμό των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με τα μέτρα χαλάρωσης, τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς επίσης την οικονομική υποστήριξη που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πρωτοβουλίες, που σχετίζονται με την ψηφιακή και την πράσινη ανάπτυξη.

 

Στην τηλεδιάσκεψη, ο κ. Καρούσος επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του αναθεωρημένου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και του σχεδίου ανάκαμψης θα πρέπει όπως πέραν από τη βιωσιμότητα και την ψηφιοποίηση να ληφθούν υπόψη παράγοντες, όπως η συνδεσιμότητα των κρατών μελών, προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει το ενδεχόμενο παροχής στοχοθετημένων επιδοτήσεων μέσω της υποχρέωσης δημόσιας υπηρεσίας (PSO),  έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ελάχιστη συνδεσιμότητα σε ολόκληρη την Ένωση και ιδίως στα νησιώτικα κράτη μέλη, που βασίζονται αποκλειστικά στις αεροπορικές μεταφορές και που δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση από τις αεροπορικές μεταφορές» ανέφερε ο κ. Καρούσος.

 

Όσον αφορά στον τομέα της ναυτιλίας, ο κ. Καρούσος χαιρέτισε τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής, που αφορούν στην προστασία της υγείας, του επαναπατρισμού και των ταξιδιωτικών ρυθμίσεων για τους ναυτικούς.

 

Σημείωσε ότι η Κύπρος διευκολύνει τις αλλαγές των πληρωμάτων με την εισαγωγή ειδικών διατάξεων και ότι έχει ήδη βοηθήσει στον επαναπατρισμό ναυτικών που ανήκουν στο δυναμικό ναυτιλιακών εταιριών από όλο τον κόσμο.

 

Σε σχέση με την εφαρμογή πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον στον τομέα της ναυτιλίας, ο κ. Καρούσος υποστήριξε τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Επιπρόσθετα, κάλεσε την Επιτροπή να επεξεργαστεί περαιτέρω τα σχέδια και τον τρόπο που αυτά βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας που αφορούν, μεταξύ άλλων, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ναυτιλιακού τομέα, στην επένδυση σε εναλλακτικές εγκαταστάσεις καυσίμων, στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών στα λιμάνια, καθώς επίσης και στην προώθηση βιώσιμων καυσίμων.

 

Σχετικά με τις οδικές μεταφορές και έχοντας ως γνώμονα την αντιμετώπιση της απώλειας της χωρητικότητας  των μέσων μαζικής μεταφοράς, λόγω των μέτρων που έπρεπε να παρθούν για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Καρούσος  ανέφερε ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί ο συγκεκριμένος τομέας έτσι ώστε να αυξήσει τη συχνότητα των δρομολογίων που εκτελούν.

 

Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη πραγματοποίησης  επενδύσεων σε έργα που αφορούν στη δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων.

 

Εξάλλου, o Υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι «πρέπει να υποστηρίξουμε τη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων που θα βοηθήσουν την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα του τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των κενών διαδρομών», τονίζοντας ότι η υποχρέωση επιστροφής φορτηγού στο πακέτο κινητικότητας πρέπει να επανεξεταστεί.

 

Επίσης, ο κ. Καρούσος επικρότησε την πρόταση της Επιτροπής, που αφορά στην μακροπρόθεσμη οικονομική υποστήριξη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, για τις οικολογικές και ψηφιακές πρωτοβουλίες στον τομέα των μεταφορών.

 

«Για να προχωρήσουμε προς μία πράσινη, έξυπνη και ψηφιακή οικονομία, πρέπει να παρέχεται οικονομική υποστήριξη, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο» τόνισε ο κ. Καρούσος.  «Για τη μείωση των εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου, η ΕΕ πρέπει να δώσει έμφαση στην υιοθέτηση και εφαρμογή σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας και στη χρήση τεχνολογικών λύσεων», επεσήμανε.

 

Επιπροσθέτως, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παραγωγικότητα του τομέα των οδικών μεταφορών και στην αξιοποίηση τεχνολογιών που βοηθούν στη συλλογή δεδομένων, στην εκτέλεση προηγμένων αναλυτικών στοιχείων και στη βελτιστοποίηση του συνδυασμού μεταφορών σε όλη την Ευρώπη.

 

Τέλος, έχοντας ως στόχο το άνοιγμα των συνόρων των χωρών μελών με ασφαλή και συντονισμένο τρόπο, καθώς επίσης την αποφυγή επανεμφάνισης του κορωνοϊού, ο κ. Καρούσος επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας μιας πλατφόρμας στην οποία θα αναρτώνται τα επιδημιολογικά δεδομένα του κάθε κράτους μέλους.

LIVE
LIVE

22:09 Κύπρος

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 2.000.000 εκατ. ευρώ

21:52 Πολιτική

Στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στo Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο ΥΠΕΞ

21:40 Οικονομία

Καταθλιπτική η εικόνα στα ξενοδοχεία της Κύπρου – Ψάχνουν πλάνο να αλλάξουν το σκηνικό οι αρμόδιοι

21:32 Αστυνομικά

Ήρθαν στην Κύπρο ως φοιτητές και εργάζονταν σε μπαρ στην Πάφο – Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα

21:18 Πολιτική

Α. Στυλιανού: Ο Ερντογάν προχωρεί στην υλοποίηση του οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας»

23:55 Αθλητικά

Του «έκαψε» το αήττητο και κουνάει σεντόνι!

20:51 Κύπρος

Παγκύπριες Εξετάσεις: Ανακοινώθηκαν οι αρχικές βαθμολογίες

20:40 Κύπρος

Καραγιάννης: Νέες χαλαρώσεις λόγω της καλής εικόνας – Πώς θα αποτραπούν τα τοπικά lockdown στην Κύπρο

20:32 Ελλάδα

Αγιά Σοφιά: Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ιερώνυμου - Κοινό μέτωπο κυβέρνησης-Εκκλησίας

20:10 Αστυνομικά

Τροχαίο στην Πάφο: Κρίσιμα με κάταγμα στο κεφάλι νοσηλεύεται ο 13χρονος στο ΓΝ Λευκωσίας

19:47 Υγεία

Δραματικό «καμπανάκι» από τον ΠΟΥ: Νέο μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων

23:35 Αθλητικά

Νίκησε και… ελπίζει η Λεγανές!

19:15 Αστυνομικά

Καταζητείται 18χρονος για κατοχή πυροβόλου όπλου και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης

19:10 Lifestyle

O 21χρονος γιος του David Beckham παντρεύεται: Ο γάμος των 4 εκατ. λιρών και το προγαμιαίο συμβόλαιο

18:47 Αστυνομικά

Νεότερη ενημέρωση για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο - Πυκνή τροχαία κίνηση στο ύψος Λυμπιών

18:45 Ελλάδα

31 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα  - Τα 4 στις πύλες εισόδου της χώρας

18:31 Κόσμος

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να ανοίξει τα σχολεία, δεν εξηγεί όμως πώς

23:30 Αθλητικά

ΦΩΤΟΣ: Η αποθέωση των πρωταθλητών στη Λεωφόρο

18:05 Αστυνομικά

Εντοπίστηκε 17χρονη που απουσίαζε από την οικία της στη Λεμεσό

18:02 Lifestyle

Τηλεοπτικό φινάλε για τη Σίσσυ Χρηστίδου: Όσα είπε στους τηλεθεατές

Όλη η ενημέρωση σε ένα App