Πέμπτη 2 Απριλίου 2020 LIVE ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ | 02:30 ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ LIVE

Καρούσος: Τα Υπ. Μεταφορών και Ενέργειας προωθούν επέκταση σχεδίου απόσυρσης οχημάτων

Κοινή πρόταση για την επέκταση του σχεδίου απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων και την αγορά καινούργιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου καθώς και για θέματα υποδομών και σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προωθούν τα Υπουργεία Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο.

Αυτό δήλωσε ο κ. Καρούσος, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών με τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Περδίκη, ο οποίος ανέφερε πως οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από πλευράς του Υπουργού για το «μεγάλο πρόβλημα» του κυκλοφοριακού είναι «προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση, ο κ. Περδίκης είπε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια, τα τροχαία ατυχήματα και το κυκλοφοριακό πρόβλημα, το οποίο έχει μετατραπεί, όπως είπε, «σε μια μεγάλη μάστιγα για τους δημότες»

Ο κ. Περδίκης είπε ότι «η πιο ευχάριστη είδηση» για τον ίδιο είναι πως ο Υπουργός έχει προωθήσει την ιδέα της καθιέρωσης του σχολικού λεωφορείου, της υποχρεωτικής μεταφοράς των μαθητών, όπως είπε, στα δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

«Η καθιέρωση του σχολικού λεωφορείου θα λύσει μια σειρά από πολλά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το κυκλοφοριακό αλλά και με την ασφάλεια των παιδιών σε μια κοινωνία που πλέον τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και είναι ποικίλα», είπε ο κ. Περδίκης καλώντας την Κυβέρνηση να το προωθήσει το συντομότερο αφού γίνει ο κατάλληλος κοινωνικός και δημόσιος διάλογος.

Ανέφερε ότι ένα άλλο σχέδιο που το Κίνημα Οικολόγων ήταν πρωτοπόρο και βλέπει τον Υπουργό να το προωθηθεί είναι το σχέδιο της απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων και της προώθησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πρόσθεσε ότι εισήγηση του Κινήματος «είναι να επεκταθεί και να ενδυναμωθεί αυτό το σχέδιο, να λιγοστέψουν τα μεγάλα έργα αυτοκινητοδρόμων που καταστρέφουν χώρους πρασίνου, δάση και γειτονιές».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων εξέφρασε την ανάγκη να αυξηθούν τα μέτρα ασφάλειας και ανέφερε πως το Κίνημα στηρίζει «τα νομοσχέδια που αυξάνουν τις ποινές στις τροχαίες παραβάσεις».

«Θέλουμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία που εισηγηθήκαμε για τα παιδικά καθίσματα στα λεωφορεία για τα νηπιαγωγεία», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα του κυκλοφοριακού, ο κ. Περδίκης είπε ότι «αναγνωρίζουμε ότι το κυκλοφοριακό είναι σήμερα ένα μεγάλο πρόβλημα για τις πόλεις μας και οι πρωτοβουλίες που παίρνονται από πλευράς του Υπουργού είναι προς την σωστή κατεύθυνση».

Τέλος, ο κ. Περδίκης εξέφρασε την ελπίδα να δούμε πολύ σύντομα, όπως είπε, να εφαρμόζεται η ιδέα της μετεπιβίβασης όπου θα δημιουργηθούν μεγάλοι σταθμοί λεωφορείων εκτός της πόλης και θα μεταφέρονται με λεωφορεία ή με τραμ οι πολίτες μέσα στις πόλεις.

Ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση θίχτηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, τα θέματα που αφορούν λεωφορειόδρομους, ποδηλατοδρόμους και η εφαρμογή των σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας και πρόσθεσε ότι το Κίνημα θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Μεταφορών.

Από την πλευρά του, ο κ. Καρούσος είπε ότι συζήτησαν μεταξύ άλλων το θέμα της δέσμης κινητικότητας που είναι ο ευρωπαϊκός κανονισμός που προωθείται και «προνοεί την επιστροφή των βαρειών οχημάτων στην βάση τους κάθε οκτώ εβδομάδες», προσθέτοντας ότι αυτό το θέμα «επηρεάζει την Κύπρο σε πάρα πολύ σημαντικό βαθμό και την αποκλείει από την ενιαία αγορά αλλά και που δημιουργεί περιβαλλοντικά θέματα στους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ».

Ανέφερε ότι επί του προκειμένου ενημερώνει όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες και ζητεί την βοήθεια τους από τις πολιτικές ομάδες τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε ακόμη ότι συζήτησαν αρκετά θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου και ενημέρωσε για δράσεις που προωθούνται όπως το σχέδιο για την εφαρμογή των λεωφορολωρίδων στην Λευκωσία, την οδική ασφάλεια και άλλα.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τη δημιουργία σταθμών φόρτισης των ηλεκτρονικών οχημάτων, ο κ. Καρούσος είπε ότι υπάρχει διαγωνισμός προσφορών «για δέκα διπλά σημεία φόρτισης στους αυτοκινητόδρομους που εκκρεμούσε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις».

Αναμένουμε την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας πώς θα προχωρήσουμε, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι σήμερα υπάρχουν 20 σημεία φόρτισης σε ολόκληρη την Κύπρο, συν τα επιπρόσθετα δέκα διπλά σημεία που βρίσκονται σε προσφορά και πρόσθεσε πως μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ετοιμάζουν «κοινή πρόταση σε σχέση με την επέκταση του σχεδίου απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων και την αγορά καινούργιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου όπως και θέματα υποδομών και σταθμών φόρτισης».

Κορωνοϊός

Κληθείς να αναφερθεί σε τυχόν μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοϊό που έχουν ληφθεί στα αεροδρόμια, τα οποία  βρίσκονται κάτω από την αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταφορών,  ο κ. Καρούσος είπε ότι γίνονται έλεγχοι στα αεροδρόμια με βάση οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, που είναι το αρμόδιο Υπουργείο και το οποίο βρίσκεται σε συνεργασία με τον επενδυτή και με το Υπουργείο Μεταφορών για να λαμβάνονται οι ανάλογες δράσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

23:55 Καλή Ζωή

Έλα να φτιάξουμε μια καινούρια κανονικότητα..

22:23 Κύπρος

Θετικό κρούσμα κορωνοϊού και σε επαγγελματία υγείας της Λεμεσού – Η επαφή με ασθενή

21:43 Κόσμος

Πάνω από 200.000 τα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ

21:26 Οικονομία

Έξω από τα δόντια για τα κόμματα ο Υπ. Οικονομικών: Θα έχουμε χρεοκοπίες αν δεν ρίξουμε όλα τα όπλα στη μάχη

21:04 Κύπρος

Το ποσοστό ασθενών με κορωνοϊό που θα χρειαστούν εντατική στην Κύπρο – Οι συμβουλές του Δρ. Μάριου Λοϊζου

00:05 Αθλητικά

Δεύτερη προπόνηση και χαμόγελα από Ράγιος (ΦΩΤΟ)

20:50 Κύπρος

Ολοκληρώθηκε η αποστολή των Κυπρίων Αστυνομικών στον Έβρο

20:36 Κύπρος

Πράσινο φως αλλά διχασμένος ο ιατρικός κόσμος για τη χλωροκίνη

20:26 Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συναγερμός για πέντε κρούσματα στις πρώτες βοήθειες του Γ. Ν Λευκωσίας

20:23 Κύπρος

Τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου

19:58 Κύπρος

Η κατάσταση στο νοσοκομείο αναφοράς – Ο αριθμός που νοσηλεύεται και το εξιτήριο σε ασθενή

23:40 Αθλητικά

Κλειστή επ’ αόριστον η Premier League!

19:48 Agora

Κύμα μέτρων από Τράπεζα Κύπρου για αντιμετώπιση της κρίσης

19:36 Κύπρος

Επιβεβαιώθηκε ακόμη ένας γιατρός στο νοσοκομείο Πάφου στα σημερινά κρούσματα

19:28 Κύπρος

Μια ανάσα πριν τα 400 κρούσματα η Κύπρος (ελεύθερες περιοχές και κατεχόμενα)

19:08 Κόσμος

Κορωνοϊός - Βρετανία: Μεγαλώνει η τραγική λίστα - 563 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

18:39 Κύπρος

Δραματικό μήνυμα από τον Υπουργό Υγείας μετά τα 58 νέα κρούσματα

23:25 Αθλητικά

Με τηλεδιάσκεψη οι προπονήσεις

18:31 Κύπρος

Καθρέφτης της συμπεριφοράς μας τα 58 νέα κρούσματα  - Όλες οι πληροφορίες και το νέο θύμα στη μάχη με τον ιό

18:29 Κύπρος

Άλλα 7 κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα

Όλη η ενημέρωση σε ένα App