Αυτό που δίνει αισιόδοξα μηνύματα σε σχέση με την κατάσταση με την πανδημία στην Κύπρο δεν είναι ο αριθμός των ημερησίων κρουσμάτων που έχει να κάνει με τον αριθμό των τεστ που γίνονται, αλλά η μείωση του ποσοστού θετικότητας, τόνισε μιλώντας στο OMEGA και στην εκπομπή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ η καθηγήτρια Μαρία Κολιού.
Όσο αφορά τις χαλαρώσεις, αν και η κ. Κολιού επισήμανε πως η ομάδα δεν μπήκε ακόμη σε αυτή τη συζήτηση, επισήμανε πως η χαλαρώσεις ακολουθούν συνήθως αντίστροφη πορεία σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται. Δηλαδή, αυτά που μπήκαν τελευταία θα χαλαρώσουν πρώτα, όπως επισήμανε:
Αναλυτικά η κ. Κολιού επισήμανε ότι:
Η κάθοδος δεν είναι αριθμητική. Τα κρούσματα εξαρτώνται από τα τεστ που κάνεις.
Εκεί που φαίνεται μείωση είναι στο ποσοστό των κρουσμάτων που βγαίνω θετικά. Βέβαια είναι νωρίς. Είναι ενδείξεις για την δραστηριότητα του ιού όμως φαίνεται ότι ο το φορτίο πέφτει.
Τα νοσοκομεία μας όμως είναι υπερφορτωμένα γιατί η πληρότητα ακολουθεί την αύξηση ή την μείωση στην κοινότητα κατά μερικές εβδομάδες.
Για εργασιακούς χώρους
Όσο λιγότεροί βρίσκονται σε εργασιακούς χώρους τόσο το καλύτερο. Θέλουμε να πετύχουμε αποστασιοποίηση μεταξύ των ανθρώπων. Στη δουλειά κάποιες φορές και χωρίς να το θέλουμε είναι δύσκολο να ληφθούν μέτρα προστασίας. Ιδανικά είναι να πηγαίνουν όσο το δυνατό λιγότεροι στους εργασιακούς χώρους. Όμως η Κυβέρνηση κρίνει και με βάση την οικονομική κατάσταση του τόπου. Εμείς απλά μπορούμε να δίνουμε κατευθύνσεις σε σχέση με την πανδημία.
Για χαλαρώσεις
Η σειρά με την οποία θα χαλαρώσουν τα μέτρα θα απασχολήσει την επιτροπή στην επόμενη συνεδρία. Συνήθως η χαλάρωση πάει ανάποδα από τον τρόπο που επιβλήθηκαν τα μέτρα. Δηλαδή αυτά που επιβλήθηκαν τελευταία είναι αυτά που χαλαρώνουν πρώτα.
Για ενδεχόμενη παράταση στα μέτρα
Είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί κάτι τέτοιο. Να κάνουμε υπομονή, να περάσουν δύο εβδομάδες και μετά να συζητήσουμε. Πρέπει να δούμε και στα νοσοκομεία τι θα γίνει.